De Kunsthal-expositie StoryLines vormt een geslaagde introductie tot het werk van Aimée de Jongh
Lord of the Flies © William Golding, 1954. Courtesy of William Golding Ltd. Bewerking en illustraties © Aimée de Jongh, 2024
Het is niet de eerste keer dat de Kunsthal in Rotterdam een expositie wijdt aan het werk van een stripmaker, maar niet eerder was die stripmaker zo jong. Aimée de Jongh (1988) timmert echter al aardig wat jaren aan de weg als stripauteur, illustrator en animator en met veel succes. En nu is een substantieel deel van haar oeuvre te zien in dit vooraanstaande museum in haar thuisstad.
Wie op de tweede etage van de Kunsthal uit de lift komt, stapt meteen de getekende wereld van Aimée de Jongh binnen. Een vriendelijke wereld, maar geen wereld van oppervlakkige, lichtvoetige onderwerpen. In deze show wordt het werk van De Jongh getoond aan de hand van thema’s die voor haar van belang zijn, zoals migratie, geschiedenis en menselijke relaties. Onder de kop ‘Migratie in beeld’ kan de bezoeker bijvoorbeeld kennismaken met verschillende journalistieke stripreportages die de Rotterdamse illustrator de afgelopen jaren heeft gemaakt. Zoals ‘De Wachtkamer van Europa’ – waarvoor zij in 2017, in opdracht van NRC, vluchtelingenkampen op Lesbos bezocht – en ook ‘De bomen in Ter Apel hebben namen’ (2022), een getekende reportage uit het gelijknamige AZC.
In de expositie zijn enkele ruimtes gewijd aan eerdere graphic novels van De Jongh. Bijvoorbeeld Bloesems in de herfst (2018): een liefdesgeschiedenis van twee senioren, waarvoor zij samenwerkte met de bekende Franse scenarist Zidrou, en Dagen van zand (2021), dat het verhaal vertelt van de Amerikaanse ‘Dustbowl’ uit de jaren 30 en de mensen die voor deze milieuramp vluchtten.
Overal is goed te zien dat curator Charlotte Martens en haar team, die verantwoordelijk waren voor de samenstelling en inrichting van de tentoonstelling, hun vak verstaan. De inrichting van de expositieruimtes is aantrekkelijk en overzichtelijk: zo worden er naast muur vullende afbeeldingen ook originele tekeningen en schetsen gepresenteerd, is er een vitrine gewijd aan de research voor Dagen van zand (De Jongh reisde hiervoor door de Verenigde Staten), kunnen de graphic novels, bungelend aan een koord in de expositieruimte, door de bezoeker ingezien worden en wordt de tentoonstelling begeleid door informatieborden met (niet teveel) tekst in het Nederlands en Engels. De typografie werd verzorgd door Erik de Graaf. Hier en daar wordt gebruik gemaakt van soundscapes: bij Dagen van zand is dat hillbilly muziek.
Verreweg de grootste ruimte is gewijd aan De Jonghs meeste recente graphic novel Lord of the flies, een verstripping van de roman van William Golding uit 1954, die in september verscheen. Ook hier: originele illustraties, vitrines met objecten en schetsen, maar bijvoorbeeld ook bladzijden met thumbnails. Het geluid in deze ruimte bestaat uit vogelgezang en andere junglegeluiden.
In het educatieve deel Schets je verhaal kan je, na het bekijken van een kort filmpje waarin Aimée de Jongh haar werkproces laat zien, zelf aan de slag met het maken van schetsen op een lichtbak.
Er zit een leuk wedstrijdelement aan vast: wie zijn of haar geschetste verhaal inlevert, maakt kans op een gesigneerd boek. Het is kenmerkend voor deze laagdrempelige tentoonstelling, die zeker ook de moeite waard is voor wie weinig tot niets van strips weet. Zo wordt het verschil tussen strips en graphic novels uitgelegd, en bij twee korte animatiefilmpjes van De Jongh wordt verteld wat digitale 2D-animatie nu eigenlijk is. En zoiets simpels als het in een vitrine naast elkaar presenteren van verschillende stappen in het inkleurproces van een pagina uit Lord of the flies, maakt bijvoorbeeld duidelijk hoe belangrijk kleurstelling en inkleuring in strips kan zijn.
Maar deze tentoonstelling is in de eerste plaats natuurlijk een hulde aan en een – geslaagde – introductie van de kunstenaar Aimée de Jongh. In de museumwinkel is merchandise van haar te koop: naast ansichtkaarten en gesigneerde posters zijn dat de graphic novels die zij de afgelopen jaren heeft gemaakt, waaronder Lord of the flies.
Op 24 november a.s. geeft Aimée de Jongh een artist talk bij de tentoonstelling.
Aimée de Jongh StoryLines
5 oktober 2024 t/m 2 februari 2025
Kunsthal Rotterdam, zaal 4
Toegang volwassene: €18, Museumjaarkaart: gratis.