Berichten

Ophef in de comics community: heeft Andrea Sorrentino AI gebruikt bij Batman?

De afgelopen week is er nogal wat onrust ontstaan in de Amerikaanse stripindustrie. Een aantal tekeningen in de Batman-reeks zouden niet het ambachtelijke werk zijn van tekenaar Andrea Sorrentino, maar door hem zijn gemaakt met AI.

Het gebruik van Artificial Intelligence in comics ligt onder een vergrootglas. Eind 2022 tekende een grote groep afgevaardigden van de Amerikaanse stripindustrie een manifest waarin ze alle uitgevers opriepen nooit gebruik te maken van AI, omdat AI zelf niet in staat is tekeningen te maken, maar stijlen van striptekenaars kopieert. Dit gebeurde nadat de kleine uitgeverij Mad Cave een aantal variant covers op de markt had gebracht, die waren gegenereerd door het AI-programma Midjourney.

De ophef rond Batman begon met een bericht op X waarin James Leech een aantal tekeningen uit Batman #143 deelde en uiteenzette waarom hij dacht dat er sprake was van tekeningen gemaakt door AI. Daarbij wijst Leech onder meer op de rare handen van de Joker, tepels die in het ene paneel zichtbaar zijn en dan ineens verdwijnen en het feit dat de Joker op dezelfde pagina verandert van vel over been naar gespierd. Onder het bericht werden door meerdere lezers andere voorbeelden geplaatst uit dezelfde strip en uit de ook door Sorrentino getekende floppies Batman #144 en #145. Bij de reacties staan ook door de lezers zelf gegenereerde AI-tekeningen die enorm veel lijken op wat Sorrentino in Batman heeft gepubliceerd.

Als Sorrentino gebruik heeft gemaakt van AI is dat heel opmerkelijk. Het gaat hier niet om een onbekende tekenaar. Sorrentino brak door met zijn werk voor Marvel en DC (Old Man Logan en Green Arrow) en werkt vooral samen met Jeff Lemire, aan series als Gideon Falls en recent The Bone Orchard Mythos.

Bovendien is Batman bepaald geen comic die niet opvalt. De titel geldt als het vlaggenschip van DC en staat elke maand in de top 3 van bestverkopende comicdeeltjes.

Sorrentino heeft nog niet gereageerd op de berichten. DC heeft inmiddels wel bevestigd onderzoek te doen naar de claims op X.