Berichten

Stripproject Het onvoorstelbare verbeeld toont het perspectief van stripmakers uit de naoorlogse decennia

Het onvoorstelbare verbeeld is een stripproject van stripmaker Erik de Graaf, onderzoeker Kees Ribbens (verbonden aan het NIOD) en Bas Kortholt van Kamp Westerbork. Het drietal vraagt tien stripmakers een beeldverhaal te maken over een aspect van de Holocaust, vanuit hun persoonlijke visie. Dit resulteert in een levendige herinnering, op een visuele en toegankelijke manier, bedoeld voor huidige en nieuwe generaties.
De tien tekenaars vertegenwoordigen de naoorlogse decennia en zijn afkomstig uit Nederland, België, Israël en Duitsland. Op die manier beslaat het project verschillende perspectieven.

De aftrap van het project is op 12 september met een driedaagse workshop in Herinneringscentrum Westerbork. Daarna gaan de auteurs aan het werk. Bij het maken van de verhalen gebruiken zij documentatie van Herinneringscentrum Westerbork, Kazerne Dossin in België en Neuengamme in Duitsland.

Van het project zal een boek verschijnen met daarin het werk van de auteurs, ingeleid door de initiatiefnemers. Dat boek verschijnt in meerdere talen, de Nederlandse versie verschijnt bij Scratch Books. Daarnaast is er een rondreizende expositie. De auteurs die meedoen zijn Melanie Kranenburg, Sterric, Jennifer Daniel, B. Carrot, Wide Vercnocke, Milan Hulsing, Tobi Dahmen, Erik de Graaf, Guido van Driel en Jeroen Janssen, in samenwerking met Arezoo Moradi.

Het idee ontstond twee jaar geleden. Toen ontdekte Kees Ribbens, die werkzaam is bij het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies), een strippagina uit 1945 van de Amerikaanse tekenaar August Froelich, getiteld Nazi Death Parade. Daarin waren in zes stripplaatjes de verschrikkingen van de Holocaust in het Poolse concentratiekamp Madjanek te zien. Froehlich baseerde zijn tekeningen op de getuigenissen van een Russische journalist na de bevrijding van Madjanek in juli 1944. Inmiddels weten we veel meer over de Holocaust dan August Froehlich destijds. Er zijn ontelbare verhalen verteld en nog te vertellen om de herinnering levend te houden.