Nieuwsbrief

 

Hoofdredactie

Stefan NieuwenhuisStefan Nieuwenhuis is striprecensent en stripjournalist voor NRC, Tzum, Stripgids, Zone 5300 en Stripschrift. Daar deelt Stefan zijn enthousiasme voor strips, comics en manga. Hij heeft een zwak voor het werk van Will Eisner, Carole Maurel, John Porcellino, Marcel Pagnol en Jiro Taniguchi.
Hij begon ooit als blaadjesmaker, met fameuze titels als Kartoen, Fresco en (tot op de dag van vandaag) Van Speijk. Hij is de drijvende kracht achter Duplex, een internationaal poëtisch stripproject waarbij striptekenaars samenwerken met dichters. Er verschenen Nederlands-Vlaamse, een Britse en een Spaanse versie. In aantocht: de Italiaanse Duplex.
Naast zijn stripgerelateerde werkzaamheden is Stefan literair festivalprogrammeur. Dat er op festivals als Noorderzon en Sunsation toch vaak iets rond het beeldverhaal plaatsvindt, klinkt logisch. Over literatuur gesproken: onlangs verscheen zijn nieuwe roman, Zo vergeefs is het niet, die in het geheel niet over strips gaat.

NRC
Tzum
Persoonlijke website


Sigge StegemanSigge Stegeman meldde zich op zijn 21e bij het legendarische en helaas na dertig jaar ter zielen gegane stripinformatietijdschrift ZozoLala, waarvoor hij in totaal 15 jaar – verspreid over een periode van 20 jaar – zou schrijven.
Van 2005 tot en met 2017 werkte Sigge als verkoper en inkoper bij Stripboekhandel De Noorman in Arnhem. Vanaf maart 2016 schreef Sigge een jaar lang van elk boek dat hij las een recensie, wat resulteerde in 366 stuks, te lezen op zijn tumblrblog Sigge Stript.
In 2015 begon hij te werken voor soul food comics, als rechterhand van oprichter Guus van Sonsbeek. Toen Guus begin 2017 kwam te overlijden nam Sigge het stokje van hem over en sindsdien is hij daarmee uitgever van “strips die je raken”.

soul food comics
Sigge Stript
ZozoLala


Peter MoerenhoutPeter Moerenhout werd in 2007 hoofdredacteur van het tijdschrift Plots Stripmagazine en later van Vlaanderens eerste digitale stripmagazine Stroke. Sindsdien publiceerde hij tal van kortstrips, recensies, kortverhalen, artikels over strips en interviews met stripmakers voor uiteenlopende bladen als De Standaard, Stripgids, Stripschrift, Zone 5300, Pulp Deluxe, De Stripspeciaalzaak.be, Brainfreeze, Veto, Stripelmagazine, Fist Full of Comics (Australië) en De Brakke Hond.
Hij is medeorganisator van evenementen zoals De Plastieken Plunk, een jaarlijkse prijs voor het beste kortverhaal, is voorzitter van De Stripgilde, en hij begeleidt nieuw striptalent.
Peter werkte samen met Maarten Vande Wiele aan de albums I Love Paris, I Hate Paris (vertaald naar het Engels, Deens, Frans, Italiaans en Engels) en Abba Zoekt Frida (Vertaald naar het Frans). Hij werkte ook samen met Rob Croonenborghs aan Tales From Beyond the Grave.

Stroke
De Plastieken Plunk
Persoonlijke website

 

Redactie

Maheen AhmedMaaheen Ahmed is universitair hoofddocent aan de Universiteit Gent en hoofdonderzoeker van het COMICS-project. Ze werkt vaak met hedendaagse, alternatieve graphic novels en strips in het Engels en het Frans. Haar interesses zijn breed: ze schreef en presenteerde lezingen over superhelden, autobiografische strips, de representatie van oorlog in strips en, recentelijk, kinderen in strips.
Haar eerste boek, Openness of Comics: Generating Meaning with Flexible Structures werd in 2016 uitgegeven door de University Press of Mississippi. Een tweede boek, Monstrous Imagninaries: The Legacy of Romanticism in Comics zal verschijnen bij dezelfde uitgever. Ze heeft tevens als redacteur gewerkt voor boeken als The Cultural Standing of Comics/Le statut culturel de la BD met Stéphanie Delneste en Jean-Louis Tilleuil (Academia/L’Harmattan, 2017) en, recentelijk, Comics Memory with Benoît Crucifix (Palgrave, 2018).

Universiteit Gent
COMICS-project


Tamara AnsingTamara Ansing besloot, nadat ze haar studie Comic Design aan ArtEZ Zwolle vroegtijdig had beëindigd, iets heel anders te doen: een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Een afgeronde bachelor later bleek de verleidende roep van strips toch erg moeilijk te weerstaan en begon ze op eigen houtje strips te bestuderen. Op dit moment is Tamara in Groningen bezig met de research master Arts, Media and Literature studies, waar ze uiteraard zoveel mogelijk strips bij haar studie betrekt. Onder haar favoriete makers rekent ze o.a. Junji Ito, Jason Shiga, Sarah Jolley, Brecht Evens, Aimée de Jongh en Kate Beaton.

Essays in Comics


Marc Bastijns heeft van kindsbeen af een passie voor het beeldverhaal. Als student Germaanse Talen werkte hij in een ver verleden mee aan een radioprogramma over strips voor de Leuvense studentenradio Scorpio.
Sinds 2002 recenseert hij stripverhalen voor het online cultuurmagazine Enola.be.
Marc schreef eerder ook voor Stripspeciaalzaak, Stripgids en Ons Erfdeel. Compleet ongerelateerd aan het voorafgaande, speelt hij ook improvisatietheater. Beide interesses kwamen ooit samen in een geïmproviseerd stuk dat on the spot geïllustreerd werd door Kim Duchateau. Dus die strips kruipen toch echt wel overal tussen, de krengen.

Enola.be
Ons Erfdeel


Teunis BuntTeunis Bunt is docent Nederlands bij Instituut Blankestijn, columnist, interviewer en redacteur (voor proza en poëzie). Op Bunt Blogt schrijft Teunis over wat hij gelezen, gezien of gehoord heeft. Daar toont hij zijn energieke veelzijdigheid: van boeken tot strips en podcasts, met af en toe een column of dagboekaantekening.

Bunt Blogt


Lode Goukens studeerde kunstwetenschappen, archeologie, journalistiek, filmstudies en visuele cultuur. Hij schreef voor Knack, was hoofdredacteur van Wave. Tegenwoordig werkt hij aan een doctoraat over Antwerpse prentkunst in de zestiende eeuw en geeft les aan de Thomas More hogeschool.
Heeft een eclectische stripvoorkeur: van historische strips als Alex, Tristan, Arno, Zeven levens van de Sperwer en Kogaratsu tot de klare lijn, atoomstijl en toppers als Theodoor Cleysters, Canardo, Bone.


Matthijs Klaassen studeerde journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt sinds 2012 bij Stripwinkel Blunder. Daarnaast is hij videoproducer. Soms combineert hij zijn vaardigheden en maakt hij video’s over strips. Enige van zijn favoriete stripmakers zijn: Rick Remender, Jeff Lemire en Fabien Nury. Verder mag je hem altijd wakker maken voor een vegetarische burrito.
Matthijs verzorgt de techniek bij het maken van video’s voor de 9e Kunst.

Stripwinkel Blunder
Mad Moose MediaMelanie Kranenburg is stripmaker. Van haar hand verscheen de graphic novel Naasten, die zij samen met Niek van Ooijen maakte – het verscheen in 2019 bij Oogachtend. Naasten gaat over palliatieve mantelzorg en past binnen het genre van graphic medicine, een betrekkelijk nieuw fenomeen dat de interactie tussen het medium strip en het discours van de gezondheidszorg onderzoekt. Melanie is helpt samen met Niek van Ooijen met de organisatie van de Nieuwe Garde stripmarkt en ze beheert het Instagram-account.

Persoonlijke website
Naasten
Instagram 9e Kunst


Roderick LeeuwenhartRoderick Leeuwenhart is schrijver en Japankenner. Roderick schreef Pindakaas en sushi, een meeslepende en humoristische young adult-trilogie over en voor Japanliefhebbers in Nederland. Daarnaast schrijft Roderick voor Aniway, een tijdschrift voor iedereen met een interesse voor Japan, en is hij een van de drijvende krachten achter de Nederlandse manga-uitgeverij Hanabi.

Uitgeverij Leeuwenhart
Aniway
Uitgeverij Hanabi


Pascal-LefevrePascal Lefèvre is (co-)auteur van enkele boeken (Strips anders lezen, Forging a New Medium, 50 jaar Nero, Beeld en visuele waarneming) en een honderdtal academische publicaties. Hij werkte voor de openbare omroep (als tv-researcher), het Brusselse stripmuseum, en drie kunsthogescholen als docent. Hij lag mede aan de basis van de stripafdeling van Sint-Lukas Brussel en van de stripsubsidiëring door Literatuur Vlaanderen. Van de universiteit van Malmö (Zweden) kreeg hij een eredoctoraat in 2021.

Persoonlijke website
Academia


Gert Olthuis is werkzaam als universitair hoofddocent bij de vakgroep Ethiek van de Gezondheidszorg van het Radboudumc in Nijmegen. Zijn werkgebied en strips komen samen in graphic medicine, dat de interactie tussen zorg en beeldverhalen onderzoekt. Eén van zijn wapenfeiten is de graphic novel Naasten, die hij met collega Jelle van Gurp en onderzoeker Maaike Haan samenstelde. Naasten werd getekend door Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen en uitgegeven bij Oogachtend.

Radboudumc
Graphic medicine


Niek van OoijenNiek van Ooijen is stripmaker. Samen met Melanie Kranenbrug schreef en tekende hij aan de graphic novel Naasten, een graphic medicine boek dat verscheen bij uitgeverij Oogachtend. Met dit boek studeerde hij in 2019 af aan de opleiding comic design op ArtEZ in Zwolle.
Bij 9e Kunst is Niek samen met Melanie Kranenburg één van de organisatoren van de Nieuwe Garde stripmarkt, dat in maart van 2022 voor het eerst plaatsvond.

Persoonlijke website
Naasten


De passie voor strips en vooral comics begon bij Gert-Jan van Oosten al op jonge leeftijd en is nooit meer weggegaan. Hij heeft dozen vol comics en strips verzameld over de jaren. In 2012 was hij een van de initiatiefnemers van Drop Comics, een kleine comic-uitgeverij van Nederlandse bodem, die nu in ruste is. Daarnaast is hij samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart host van de Geekers op je Speakers, de wekelijkse podcast “over alles wat de geekculture omvat”. Ook schrijft hij op de website van Fantasy Wereld aan een serie columns over de geschiedenis van de strip.

Geekers op je Speakers
De geschiedenis van het stripverhaal


Marcel OzymantraMarcel Ozymantra is auteur/illustrator/redacteur. Hij publiceerde Korte verhalen, essays en gedichten in Zone 5300, HSF, Wereldbedenkers, Ganymedes, Op Ruwe Planken, Fantastische Vertellingen, Parmentier en Kluger Hans. Begin jaren negentig was hij hoofdredacteur en alomtegenwoordig enfant terrible van de stripbladen Project Uhmm… en Het Project, waarvoor hij ook strips tekende. Tegenwoordig geeft hij met een kleine club redacteuren Sintel uit, een tijdschrift voor literatuur, beeld en muziek. Samen met Dess Sart zit hij in het Noise Poetry duo Sindroom Stokholm.

Sintel
Sindroom Stokholm


Erik Ploegmakers is eigenaar van het cybersecurity-bedrijf Zerocopter en voormalig algemeen directeur bij Fox-IT en KPN. Belangrijker echter, hij is sinds zijn kleutertijd een fervent stripliefhebber en verzamelaar, aangestoken door zijn oom die hem de ene na de andere (aanstaande) klassieker onder zijn ogen duwde. Na jarenlang stukjes geschreven te hebben over muziek voor het onvolprezen FileUnder.nl vergaapt hij zich nu aan al het moois op de 9e Kunst.

Zerocopter


Joost Pollmann organiseerde tien edities van de Stripdagen Haarlem en een groot aantal tentoonstellingen, met als meest recente Sprong in het diepe – De vluchtelingencrisis in tekeningen, die te zien was in het inmiddels overleden Stripmuseum te Groningen. Sinds 1998 schrijft Joost recensies voor de Volkskrant en hij publiceerde een tiental boeken, waaronder De stripprofessor, Een indruk van echtheid en Chouf! Qra! – Strips & cartoons uit de Arabische wereld. Ook geeft Pollmann lezingen in binnen- en buitenland, over onderwerpen als getekende journalistiek, de Nederlandse stripgeschiedenis en Kuifje als lustobject.

De Volkskrant


AroldDe allereerste journalistieke freelance klus van Arold Roestenburg was een interview met aanstormende Nederlandse mangatekenaars voor het ter ziele gegane stripblad Myx. Inmiddels is hij docent Nederlands op het mbo en heeft hij vijftien jaar lang vooral geschreven over hoger onderwijs en punkmuziek. Zijn collectie comics en manga blijft zich maar uitbreiden en inmiddels heeft hij ook zijn kinderen besmet met de liefde voor stripboeken in alle soorten en maten.

GoodReads


Marcel RuijtersMarcel Ruijters is stripauteur van een eigenzinnig oeuvre, waarvoor hij in 2015 werd bekroond met de Stripschapprijs. Zijn werk, waaronder Hieronymus – over Jeroen Bosch – en onlangs Het 9e Eiland, wordt hoog aangeschreven in Nederland en de rest van Europa.
Marcel is al jaren redacteur van Zone 5300, tijdschrift voor strips, cultuur en curiosa.

Persoonlijke website
Zone 5300


Hans van Soest schreef achttien jaar voor het in 2011 ter ziele gegane stripinformatieblad ZozoLala. Maar als hij het niet laten kan, schrijft hij sindsdien wel eens wat over strips in het Algemeen Dagblad en Zone 5300. En als het bloed echt kruipt waar het niet gaan kan, brengt Hans samen met zijn voormalige ZozoLala-kompanen een album uit (liefst zo onverkoopbaar mogelijke vertalingen van Franse strips over het Louvre). Leest niet alleen boeken met plaatjes.

ZozoLala


Rik Spanjers is docent Nederlandse Taal en Cultuur op de Universiteit Utrecht en op Saxion Hogeschool. Hij verdedigde zijn proefschrift over de verbeelding van De Tweede Wereldoorlog in stripboeken eind 2019. Momenteel doceert Rik Spanjers en schrijft hij aan een aantal wetenschappelijke publicaties over strip. Naast zijn academische werk recenseert Rik Spanjers voor Stripschrift en 9eKunst en schrijft hij voor verschillende literaire tijdschriften.

Academisch werk


Eva von StockhausenEva von Stockhausen werkte na haar studie Cultuurwetenschappen van 2007 tot 2016 als journalist en redacteur bij Out of Art Magazine. Dit internationale kunstblad was geheel gewijd aan Outsider Art en Art Brut. Toen deze rauwe kunst uit de marge zoetjesaan tot de mainstream kunstwereld ging behoren, verschoof haar interesse naar haar oude jeugdliefde: het stripverhaal. Nu is ze een nieuwsgierige en eclectische lezer van historische strips, comics en graphic novels. Sinds 2018 volgt Eva de opleiding tot scenarioschrijver aan de Script Academy in Amsterdam. Zij is de enige student van haar jaar die de opgedane kennis en praktijkervaring hoopt te gaan gebruiken voor het maken van stripverhalen.

Out of Art


Laurike-in-t-VeldLaurike in ’t Veld is docent aan de Erasmus School of History, Culture and Communication. Ze promoveerde in 2016 in Engeland op haar onderzoek naar de verbeelding van genocide in strips. Dit resulteerde in 2019 in haar boek The Representation of Genocide in Graphic Novels: Considering the Role of Kitsch. Laurike heeft een voorliefde voor non-fictie onderwerpen in stripvorm en ze heeft academische artikelen gepubliceerd over het werk van Joe Kubert, Reinhard Kleist en underground comix.

Academisch werk


Joris-VermassenJoris Vermassen maakte onder het pseudoniem Fritz Van den Heuvel een aantal absurdistische strips en schreef hij voor Simon Spruyt De Bambergers. Joris maakte in 2014 de veelgeprezen en bekroonde graphic novel Het Zotte Geweld. Vanaf de jaren negentig maakt hij cartoons die hij tegenwoordig signeert met Dr. Fritz, een knipoog naar het doctoraat in de kunsten dat hij in 2016 behaalde. Dat resulteerde in een boek, Heilige Tekst, Goddeloos Beeld, waarin hij het onder andere heeft over het taboe op mohammedcartoons en het bracht hem weer op het pad van een oude liefde: de beeldende kunst. Hij realiseerde zich namelijk dat hij ook beeldverhalen kan vertellen buiten een boek om, in een mooie ruimte. In 2019 kreeg hij zijn eerste solotentoonstelling, Bloed, een beeldverhaal.

Persoonlijke website


Rudi de VriesRudi de Vries is docent aan de Letterenfaculteit (opleiding Kunsten, Cultuur en Media) en aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB, opleiding International Business) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als docent is hij gespecialiseerd in strategisch management, internationale vergelijkingen, en management van kunstorganisaties. In 2012 promoveerde hij aan de FEB met interdisciplinair onderzoek naar co-evoluties tussen strips en stripuitgevers in Nederland en België. De Vries presenteerde delen van zijn onderzoek op conferenties in Berlijn, Bergen (Noorwegen), Londen, Praag en Luik, en publiceerde artikelen, die waren afgeleid van zijn proefschrift. Hij was bestuurslid van het Nederlands Stripmuseum in Groningen, en schreef (onregelmatig) voor Stripschrift. In 2021 werd opnieuw een artikel van hem gepubliceerd, wat hem er toe aanzette eerdere plannen voor artikelen met betrekking tot de stripwereld ook verder uit te werken.

Academisch werk


Tonio van Vugt loopt alweer een tijdje mee in de stripwereld. Tijdens zijn studie illustratie op de Willem de Kooning Academie, eind jaren 80, zette hij met een aantal studiegenoten het smallpressblaadje Barwoel op. Dat bleek een mooie opmaat voor zijn hoofdredacteurschap van het mede door hem opgerichte tijdschrift Zone 5300, dat zich nu alweer 27 jaar hard maakt voor strips, cultuur en curiosa. Hij is werkzaam geweest als illustrator, cartoonist en stripauteur voor verschillende commerciële en ideële organisaties. Hij schreef vele honderden recensies, artikelen en interviews over strips, films en muziek voor diverse tijdschriften en websites en kreeg daarbij de gelegenheid om enkele van zijn grootste helden te ontmoeten. Tegenwoordig werkt hij voornamelijk als vertaler, redacteur en letteraar. Daarnaast volgde hij in 2015 Joost Pollmann op als artistiek directeur van Stripdagen Haarlem. Hij heeft geen eigen website, want daar heeft hij helemaal geen tijd voor.

Zone 5300
Stripdagen Haarlem


Jos van Waterschoot is conservator boekhistorische collecties en strips bij Allard Pierson, de erfgoedorganisatie van de Universiteit van Amsterdam. Sinds hij in 1995 beheerder werd van het StripDocumentatieCentrum Nederland van de Universiteitsbibliotheek bouwt hij aan de professionalisering van deze stripafdeling door kennis en collecties te vergaren. Hij was jarenlang secretaris van Het Stripschap, redacteur/recensent van StripNieuws, recensent van Eppo Stripblad, bestuurslid van de Stichting aaStrips en bestuurslid van de Stichting Jan Kruis Collectie. Hij schreef inmiddels bijna drieduizend striprecensies, een scenario voor Fred de Heij en het scenario van de succesvolle Max Havelaar – de graphic novel. Daarnaast heeft hij een vaste rubriek in Stripgids en publiceert hij over strips in Nederlandstalige kranten en tijdschriften. Behalve over strips publiceert hij ook over boekhistorische onderwerpen (hij is redacteur/recensent bij De Boekenwereld), Multatuli en Amsterdam.

Allard Pierson
Stripschap


Jorick van de WesteringhJorick van de Westeringh bestiert samen met Jean-Paul van Steen sinds 2005 Señor Hernandez te Nijmegen. Met meer dan 30.000 strips, comics en manga zou je het assortiment uitgebreid kunnen noemen. Zijn grote liefde is van oudsher het Amerikaanse werk. Ed Brubaker, Brian Wood, Greg Rucka en Brian Azzarello behoren tot de lange lijst van auteurs van wie zaken blind worden aangeschaft. Ook klassieke manga van grootheden als Mizuki en Tatsumi staan in de kast en het verfijnde Europese werk laat Jorick als veelvraat ook niet links liggen. Na samen met twee andere zielen een aantal jaren een platenlabel voor zwaar alternatieve herrie te hebben gerund, wordt er tegenwoordig alleen privé van modern klassiek tot black metal op de draaitafel gelegd. De queeste is echter het vinden van tijd. De echte grote liefde is namelijk vogels, vlinders en eigenlijk alle levende have. Weer of geen weer, buiten is een tweede thuis. Wordt het echt te stormachtig dan vindt een western, stille film, arthouse film of andere “talkie” ook gretig aftrek.

Señor Hernandez


Eva Van de Wiele gaf jaren les Spaans, Nederlands en Italiaans in het volwassenenonderwijs. Momenteel werkt ze als doctoraatsstudente op het ERC project Children in Comics: Intercultural History from 1865 to today. Ze onderzoekt het ontstaan van twee belangrijke kinderstripmagazines in Italië (Corriere dei Piccoli) en Spanje (TBO). Ze organiseert ook een conferentie over de voorstelling van meisjes in strips op 22 en 23 april waarvan ze de papers zal bundelen in een boek met haar collega Dona Pursall. Deze zomer doceert ze tenslotte met een interdisciplinaire groep onderzoekers over Italiaanse strips, van 12 tot 15 juli.

Comics Ugent, Universiteit van Gent


Ellen IJzermanEllen IJzerman begreep pas in 2009 waarom ze stripboeken zou moeten lezen, nadat ze omver geblazen was door Maus van Art Spiegelman. Sinds die ontdekking recenseert ze niet alleen fictie en non-fictieboeken, maar met enorm veel plezier en enthousiasme ook graphic novels. Dat deed ze eerst voor – het niet meer bestaande – Dizzie.nl en inmiddels voor Hebban.nl. Ellen financiert haar leeshobby door op het wankele randje van ICT en Uitvoering te werken bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Hebban
GoodReads