Redactie

Stefan NieuwenhuisStefan Nieuwenhuis schrijft over strips voor NRC, Tzum, Stripgids en Zone 5300. Begon ooit als blaadjesmaker, met fameuze titels als Kartoen, Fresco en Van Speijk. Hij is de drijvende kracht achter Duplex, een internationaal poëtisch stripproject waarbij striptekenaars samenwerken met dichters. Er verschenen een Nederlands-Vlaamse, Britse en Spaanse editie. In aantocht: de Italiaanse Duplex. Op het favorietenplankje staan Will Eisner, John Porcellino, Seth en Little Lulu. Houdt van graphic novels over wandelen en alledaagsheid.

NRC
Tzum


Sigge StegemanSigge Stegeman meldde zich op zijn 21e bij het legendarische en helaas na dertig jaar ter zielen gegane stripinformatietijdschrift ZozoLala, waarvoor hij in totaal 15 jaar – verspreid over een periode van 20 jaar – zou schrijven.
Van 2005 tot en met 2017 werkte Sigge als verkoper en inkoper bij Stripboekhandel De Noorman in Arnhem. Vanaf maart 2016 schreef Sigge een jaar lang van elk boek dat hij las een recensie, wat resulteerde in 366 stuks, te lezen op zijn tumblrblog Sigge Stript.
In 2015 begon hij te werken voor soul food comics, als rechterhand van oprichter Guus van Sonsbeek. Toen Guus begin 2017 kwam te overlijden nam Sigge het stokje van hem over en sindsdien is hij daarmee uitgever van “strips die je raken”.

soul food comics
Sigge Stript
ZozoLala


Peter MoerenhoutPeter Moerenhout werd in 2007 hoofdredacteur van het tijdschrift Plots Stripmagazine en later van Vlaanderens eerste digitale stripmagazine Stroke. Sindsdien publiceerde hij tal van kortstrips, recensies, kortverhalen, artikels over strips en interviews met stripmakers voor uiteenlopende bladen als De Standaard, Stripgids, Stripschrift, Zone 5300, Pulp Deluxe, De Stripspeciaalzaak.be, Brainfreeze, Veto, Stripelmagazine, Fist Full of Comics (Australië) en De Brakke Hond.
Hij is medeorganisator van evenementen zoals De Plastieken Plunk, een jaarlijkse prijs voor het beste kortverhaal, is voorzitter van De Stripgilde, en hij begeleidt nieuw striptalent.
Peter werkte samen met Maarten Vande Wiele aan de albums I Love Paris, I Hate Paris (vertaald naar het Engels, Deens, Frans, Italiaans en Engels) en Abba Zoekt Frida (Vertaald naar het Frans). Hij werkte ook samen met Rob Croonenborghs aan Tales From Beyond the Grave.

Stroke
De Plastieken Plunk
Persoonlijke website


Maheen AhmedMaaheen Ahmed is universitair hoofddocent aan de Universiteit Gent en hoofdonderzoeker van het COMICS-project. Ze werkt vaak met hedendaagse, alternatieve graphic novels en strips in het Engels en het Frans. Haar interesses zijn breed: ze schreef en presenteerde lezingen over superhelden, autobiografische strips, de representatie van oorlog in strips en, recentelijk, kinderen in strips.
Haar eerste boek, Openness of Comics: Generating Meaning with Flexible Structures werd in 2016 uitgegeven door de University Press of Mississippi. Een tweede boek, Monstrous Imagninaries: The Legacy of Romanticism in Comics zal verschijnen bij dezelfde uitgever. Ze heeft tevens als redacteur gewerkt voor boeken als The Cultural Standing of Comics/Le statut culturel de la BD met Stéphanie Delneste en Jean-Louis Tilleuil (Academia/L’Harmattan, 2017) en, recentelijk, Comics Memory with Benoît Crucifix (Palgrave, 2018).

Universiteit Gent
COMICS-project


Tamara AnsingTamara Ansing besloot, nadat ze haar studie Comic Design aan ArtEZ Zwolle vroegtijdig had beëindigd, iets heel anders te doen: een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Een afgeronde bachelor later bleek de verleidende roep van strips toch erg moeilijk te weerstaan en begon ze op eigen houtje strips te bestuderen. Op dit moment is Tamara in Groningen bezig met de research master Arts, Media and Literature studies, waar ze uiteraard zoveel mogelijk strips bij haar studie betrekt. Onder haar favoriete makers rekent ze o.a. Junji Ito, Jason Shiga, Sarah Jolley, Brecht Evens, Aimée de Jongh en Kate Beaton.

Essays in Comics


Marc Bastijns heeft van kindsbeen af een passie voor het beeldverhaal. Als student Germaanse Talen werkte hij in een ver verleden mee aan een radioprogramma over strips voor de Leuvense studentenradio Scorpio.
Sinds 2002 recenseert hij stripverhalen voor het online cultuurmagazine Enola.be.
Marc schreef eerder ook voor Stripspeciaalzaak, Stripgids en Ons Erfdeel. Compleet ongerelateerd aan het voorafgaande, speelt hij ook improvisatietheater. Beide interesses kwamen ooit samen in een geïmproviseerd stuk dat on the spot geïllustreerd werd door Kim Duchateau. Dus die strips kruipen toch echt wel overal tussen, de krengen.

Enola.be
Ons Erfdeel


Teunis BuntTeunis Bunt is docent Nederlands bij Instituut Blankestijn, columnist, interviewer en redacteur (voor proza en poëzie). Op Bunt Blogt schrijft Teunis over wat hij gelezen, gezien of gehoord heeft. Daar toont hij zijn energieke veelzijdigheid: van boeken tot strips en podcasts, met af en toe een column of dagboekaantekening.

Bunt Blogt


Martijn Daalder vormt samen met Jeroen Vullings het presentatieduo van Jopo de Podcast – de podcast over strips die je op z’n minst gezien moet hebben. Zijn stripkennis is onuitputtelijk en zijn enthousiase aanstekelijk. In een eerder leven verzorgde hij de Stripjaaroverzichten bij uitgeverij Sherpa. Is in het dagelijks leven strategy navigator. Auteur van De Samenwerkingscode.

Persoonlijke website
Jopo de Podcast


Lode Goukens studeerde kunstwetenschappen, archeologie, journalistiek, filmstudies en visuele cultuur. Hij schreef voor Knack, was hoofdredacteur van Wave. Tegenwoordig werkt hij aan een doctoraat over Antwerpse prentkunst in de zestiende eeuw en geeft les aan de Thomas More hogeschool.
Heeft een eclectische stripvoorkeur: van historische strips als Alex, Tristan, Arno, Zeven levens van de Sperwer en Kogaratsu tot de klare lijn, atoomstijl en toppers als Theodoor Cleysters, Canardo, Bone.


Matthijs Klaassen studeerde journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt sinds 2012 bij Stripwinkel Blunder. Daarnaast is hij videoproducer. Soms combineert hij zijn vaardigheden en maakt hij video’s over strips. Enige van zijn favoriete stripmakers zijn: Rick Remender, Jeff Lemire en Fabien Nury. Verder mag je hem altijd wakker maken voor een vegetarische burrito.
Matthijs verzorgt de techniek bij het maken van video’s voor de 9e Kunst.

Stripwinkel Blunder
Mad Moose Media



Melanie Kranenburg is stripmaker. Van haar hand verscheen de graphic novel Naasten, die zij samen met Niek van Ooijen maakte – het verscheen in 2019 bij Oogachtend. Naasten gaat over palliatieve mantelzorg en past binnen het genre van graphic medicine, een betrekkelijk nieuw fenomeen dat de interactie tussen het medium strip en het discours van de gezondheidszorg onderzoekt. Melanie is helpt samen met Niek van Ooijen met de organisatie van de Nieuwe Garde stripmarkt en ze beheert het Instagram-account.

Persoonlijke website
Naasten
Instagram 9e Kunst


Pascal-LefevrePascal Lefèvre is (co-)auteur van enkele boeken (Strips anders lezen, Forging a New Medium, 50 jaar Nero, Beeld en visuele waarneming) en een honderdtal academische publicaties. Hij werkte voor de openbare omroep (als tv-researcher), het Brusselse stripmuseum, en drie kunsthogescholen als docent. Hij lag mede aan de basis van de stripafdeling van Sint-Lukas Brussel en van de stripsubsidiëring door Literatuur Vlaanderen. Van de universiteit van Malmö (Zweden) kreeg hij een eredoctoraat in 2021.

Persoonlijke website
Academia


Gert Olthuis is werkzaam als universitair hoofddocent bij de vakgroep Ethiek van de Gezondheidszorg van het Radboudumc in Nijmegen. Zijn werkgebied en strips komen samen in graphic medicine, dat de interactie tussen zorg en beeldverhalen onderzoekt. Eén van zijn wapenfeiten is de graphic novel Naasten, die hij met collega Jelle van Gurp en onderzoeker Maaike Haan samenstelde. Naasten werd getekend door Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen en uitgegeven bij Oogachtend.

Radboudumc
Graphic medicine


Niek van OoijenNiek van Ooijen is stripmaker. Samen met Melanie Kranenbrug schreef en tekende hij aan de graphic novel Naasten, een graphic medicine boek dat verscheen bij uitgeverij Oogachtend. Met dit boek studeerde hij in 2019 af aan de opleiding comic design op ArtEZ in Zwolle.
Bij 9e Kunst is Niek samen met Melanie Kranenburg één van de organisatoren van de Nieuwe Garde stripmarkt, dat in maart van 2022 voor het eerst plaatsvond.

Persoonlijke website
Naasten


Marcel OzymantraMarcel Ozymantra is auteur/illustrator/redacteur. Hij publiceerde Korte verhalen, essays en gedichten in Zone 5300, HSF, Wereldbedenkers, Ganymedes, Op Ruwe Planken, Fantastische Vertellingen, Parmentier en Kluger Hans. Begin jaren negentig was hij hoofdredacteur en alomtegenwoordig enfant terrible van de stripbladen Project Uhmm… en Het Project, waarvoor hij ook strips tekende. Tegenwoordig geeft hij met een kleine club redacteuren Sintel uit, een tijdschrift voor literatuur, beeld en muziek. Samen met Dess Sart zit hij in het Noise Poetry duo Sindroom Stokholm.

Sintel
Sindroom Stokholm


Erik Ploegmakers is eigenaar van het cybersecurity-bedrijf Zerocopter en voormalig algemeen directeur bij Fox-IT en KPN. Belangrijker echter, hij is sinds zijn kleutertijd een fervent stripliefhebber en verzamelaar, aangestoken door zijn oom die hem de ene na de andere (aanstaande) klassieker onder zijn ogen duwde. Na jarenlang stukjes geschreven te hebben over muziek voor het onvolprezen FileUnder.nl vergaapt hij zich nu aan al het moois op de 9e Kunst.

Zerocopter


AroldDe allereerste journalistieke freelance klus van Arold Roestenburg was een interview met aanstormende Nederlandse mangatekenaars voor het ter ziele gegane stripblad Myx. Inmiddels is hij docent Nederlands op het mbo en heeft hij vijftien jaar lang vooral geschreven over hoger onderwijs en punkmuziek. Zijn collectie comics en manga blijft zich maar uitbreiden en inmiddels heeft hij ook zijn kinderen besmet met de liefde voor stripboeken in alle soorten en maten.

GoodReads


Marcel RuijtersMarcel Ruijters is stripauteur van een eigenzinnig oeuvre, waarvoor hij in 2015 werd bekroond met de Stripschapprijs. Zijn werk, waaronder Hieronymus – over Jeroen Bosch – en onlangs Het 9e Eiland, wordt hoog aangeschreven in Nederland en de rest van Europa.
Marcel is al jaren redacteur van Zone 5300, tijdschrift voor strips, cultuur en curiosa.

Persoonlijke website
Zone 5300


Robert Schuit is tekenaar en schrijver. Tot nu toe schreef hij vier boeken waarvan de korteverhalenroman Flessenhart de meest recente is. Eind 2023 verschijnt er bij Uitgeverij Jurgen Maas een boek met zijn tekeningen. Hij verstuurt wekelijks een korte verhaal per mail. Schuit las zijn verhalen in binnen- en buitenland voor met redelijk veel succes, zeker voor iemand die de mislukking zo opzichtig omarmt. Als driejarige kocht hij de comic Superhelden nummer 1 bij de supermarkt en vanaf dat moment leest hij comics.


Hans van Soest schreef achttien jaar voor het in 2011 ter ziele gegane stripinformatieblad ZozoLala. Maar als hij het niet laten kan, schrijft hij sindsdien wel eens wat over strips in het Algemeen Dagblad en Zone 5300. En als het bloed echt kruipt waar het niet gaan kan, brengt Hans samen met zijn voormalige ZozoLala-kompanen een album uit (liefst zo onverkoopbaar mogelijke vertalingen van Franse strips over het Louvre). Leest niet alleen boeken met plaatjes.

ZozoLala


Rik Spanjers is docent Nederlandse Taal en Cultuur op de Universiteit Utrecht en op Saxion Hogeschool. Hij verdedigde zijn proefschrift over de verbeelding van De Tweede Wereldoorlog in stripboeken eind 2019. Momenteel doceert Rik Spanjers en schrijft hij aan een aantal wetenschappelijke publicaties over strip. Naast zijn academische werk recenseert Rik Spanjers voor Stripschrift en 9eKunst en schrijft hij voor verschillende literaire tijdschriften.

Academisch werk


Eva von StockhausenEva von Stockhausen werkte na haar studie Cultuurwetenschappen van 2007 tot 2016 als journalist en redacteur bij Out of Art Magazine. Dit internationale kunstblad was geheel gewijd aan Outsider Art en Art Brut. Toen deze rauwe kunst uit de marge zoetjesaan tot de mainstream kunstwereld ging behoren, verschoof haar interesse naar haar oude jeugdliefde: het stripverhaal. Nu is ze een nieuwsgierige en eclectische lezer van historische strips, comics en graphic novels. Sinds 2018 volgt Eva de opleiding tot scenarioschrijver aan de Script Academy in Amsterdam. Zij is de enige student van haar jaar die de opgedane kennis en praktijkervaring hoopt te gaan gebruiken voor het maken van stripverhalen.

Out of Art


Noël Ummels is schrijver en stripscenarist. Hij schreef scenario’s voor Carbeau, met tekeningen van Eric Heuvel, en met Fred de Heij maakte hij Alternative Facts, over de eigen werkelijkheid van Donald Trump. In 2013 verscheen zijn romandebuut Genocide à gogo, over een schoolshooting op zijn middelbare school in Hoensbroek. Ook maakte hij Songs of Silence met tekenaars uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika. In de zomer van 2023 verschijnt een graphic novel over zijn manisch-depressieve vader met de titel En mijn vader waande me dood. Daarnaast werkt Noël als eindredacteur en journalist en in die hoedanigheid schrijft hij ook over strips, de laatste jaren voor het wekelijkse magazine van Het Financieele Dagblad.


Laurike-in-t-VeldLaurike in ’t Veld is docent aan de Erasmus School of History, Culture and Communication. Ze promoveerde in 2016 in Engeland op haar onderzoek naar de verbeelding van genocide in strips. Dit resulteerde in 2019 in haar boek The Representation of Genocide in Graphic Novels: Considering the Role of Kitsch. Laurike heeft een voorliefde voor non-fictie onderwerpen in stripvorm en ze heeft academische artikelen gepubliceerd over het werk van Joe Kubert, Reinhard Kleist en underground comix.

Academisch werk


Joris-VermassenJoris Vermassen maakte onder het pseudoniem Fritz Van den Heuvel een aantal absurdistische strips en schreef hij voor Simon Spruyt De Bambergers. Joris maakte in 2014 de veelgeprezen en bekroonde graphic novel Het Zotte Geweld. Vanaf de jaren negentig maakt hij cartoons die hij tegenwoordig signeert met Dr. Fritz, een knipoog naar het doctoraat in de kunsten dat hij in 2016 behaalde. Dat resulteerde in een boek, Heilige Tekst, Goddeloos Beeld, waarin hij het onder andere heeft over het taboe op mohammedcartoons en het bracht hem weer op het pad van een oude liefde: de beeldende kunst. Hij realiseerde zich namelijk dat hij ook beeldverhalen kan vertellen buiten een boek om, in een mooie ruimte. In 2019 kreeg hij zijn eerste solotentoonstelling, Bloed, een beeldverhaal.

Persoonlijke website


Tonio van Vugt loopt alweer een tijdje mee in de stripwereld. Tijdens zijn studie illustratie op de Willem de Kooning Academie, eind jaren 80, zette hij met een aantal studiegenoten het smallpressblaadje Barwoel op. Dat bleek een mooie opmaat voor zijn hoofdredacteurschap van het mede door hem opgerichte tijdschrift Zone 5300, dat zich nu alweer 29 jaar hard maakt voor strips, cultuur en curiosa. Hij is werkzaam geweest als illustrator, cartoonist en stripauteur. Hij schreef honderden recensies, artikelen en interviews over strips, films en muziek en kreeg daarbij de gelegenheid om enkele van zijn grootste helden te ontmoeten. Was van 2015 tot 2022 artistiek directeur van de Stripdagen Haarlem. Tegenwoordig werkt hij voornamelijk als vertaler, redacteur en letteraar, voor uitgevers als Sherpa, Lauwert en Dark Dragon.

Zone 5300
Stripdagen Haarlem


Jos van Waterschoot is conservator boekhistorische collecties en strips bij Allard Pierson, de erfgoedorganisatie van de Universiteit van Amsterdam. Sinds hij in 1995 beheerder werd van het StripDocumentatieCentrum Nederland van de Universiteitsbibliotheek bouwt hij aan de professionalisering van deze stripafdeling door kennis en collecties te vergaren. Hij was jarenlang secretaris van Het Stripschap, redacteur/recensent van StripNieuws, recensent van Eppo Stripblad, bestuurslid van de Stichting aaStrips en bestuurslid van de Stichting Jan Kruis Collectie. Hij schreef inmiddels bijna drieduizend striprecensies, een scenario voor Fred de Heij en het scenario van de succesvolle Max Havelaar – de graphic novel. Daarnaast heeft hij een vaste rubriek in Stripgids en publiceert hij over strips in Nederlandstalige kranten en tijdschriften. Behalve over strips publiceert hij ook over boekhistorische onderwerpen (hij is redacteur/recensent bij De Boekenwereld), Multatuli en Amsterdam.

Allard Pierson
Stripschap


Eva Van de Wiele gaf jaren les Spaans, Nederlands en Italiaans in het volwassenenonderwijs. Momenteel werkt ze als doctoraatsstudente op het ERC project Children in Comics: Intercultural History from 1865 to today. Ze onderzoekt het ontstaan van twee belangrijke kinderstripmagazines in Italië (Corriere dei Piccoli) en Spanje (TBO). Ze organiseert ook een conferentie over de voorstelling van meisjes in strips op 22 en 23 april waarvan ze de papers zal bundelen in een boek met haar collega Dona Pursall. Deze zomer doceert ze tenslotte met een interdisciplinaire groep onderzoekers over Italiaanse strips, van 12 tot 15 juli.

Comics Ugent, Universiteit van Gent


Steven Van WolputteSteven Van Wolputte is hoogleraar sociale en culturele antropologie aan de KU Leuven (België). Hij is erg geïnteresseerd in de kruisbestuiving tussen grafische vertelkunst en wetenschap, en de mogelijkheden die het biedt om een complexe werkelijkheid bevattelijk voor te stellen. Hij is de auteur van A Tale of Six Circles: A Travelogue (2017) en van Desire Paths (2018). Momenteel werkt hij, samen met Richard Ivan Jobs, aan een grafisch essay over Bernard de Colmont, een Franse ontdekkingsreiziger en aan een boek gebaseerd op zijn lopende veldwerk in Noord-Namibië.

Anthrographics
Anthropologie, Universiteit Leuven