Comics

Eight Billion Genies: van een onmogelijk verhaal naar een succesverhaal

Ze wisten dat het eigenlijk onmogelijk was, een verhaal waarin iedereen op aarde één wens mag doen. Maar Eight Billion Genies van Charles Soule en Ryan Browne is er toch gekomen en een van de grootste succesverhalen geworden van de laatste paar jaar binnen de Amerikaanse comic.

Stel je mag een wens doen, wat zou je wensen? Wereldvrede of superkrachten? Enorme rijkdom of wijsheid? Zou je een paleis wensen of een leven lang je favoriete ijs kunnen eten? Schrijver Charles Soule en tekenaar Ryan Browne kwamen op het idee van Eight Billion Genies tijdens een brainstorm over niet te vertellen verhalen, immers als iedereen een wens mag doen is er vast iemand die een wens doet die de aarde zo beschadigt dat de rest van de mensheid het loodje legt. En toch bleef het idee knagen en jaren later besloten de twee een gezamenlijk document te starten waarin de regels van een wereld met iedereen een wens langzaam werd geschetst.

Eight Billion Genies begint op een kleine schaal. Een bruine kroeg in Amerika met zo’n zeven bezoekers. Ineens verschijnt er voor iedereen in de kroeg een soort van blauwe geest en mag iedereen de wens doen. De kroegbaas van dienst besluit zijn café af te sluiten om de bezoekers binnen te beschermen tegen de gekte buiten. Want dinosauriërs zijn terug op aarde gewenst, Transformers vliegen rond en de eerste gevechten tussen mensen met superkrachten breken uit. In het vervolg van de serie volg je de oorspronkelijke kroegbezoekers door de tijd. Elk deel springt een factor 8 in de tijd. Van 8 seconden naar 8 minuten naar 8 dagen naar 8 weken et cetera.

Uitleggen waar Eight Billion Genies over gaat, doet eigenlijk geen recht aan het werk van Soule en Browne. Het verhaal is gecompliceerder en beter doordacht dan je zou denken, laat dat maar aan Soule over die naast comicschrijver ook advocaat is. Browne op zijn beurt leeft zich uit in geweldige pagina’s waarin de meeste gekke en bizarre wensen voorbijkomen, maar geeft ook elke individuele geest een kenmerkend uiterlijk passend bij het karakter waarbij de geest hoort. Daarnaast verkiezen de makers menselijke emoties en het kleine verhaal waardoor je als lezer echt wordt meegesleept in de ontwikkeling van de met zorg geschreven karakters.

Al vrij vroeg bij de lancering van Eight Billion Genies ontstond er naast interesse vanuit de comickopers ook interesse bij televisie- en filmmakers. Nog voor alle acht losse delen waren gepubliceerd sloten Soule en Browne een contract met Amazon. Een film en serie is inmiddels in ontwikkeling

Eight Billion Genies is nu uitgekomen in een prachtige hardcover, inclusief interview met de makers, schetsen, variantcovers en meer.

Charles Soule & Ryan Browne – Eight Billion Genies. Image. 275 pagina’s hardcover. $39.99