Berichten

Tweede editie van de Nieuwe Garde stripmarkt geslaagd op alle fronten

Zaterdag 11 maart vond voor de tweede keer de Nieuwe Garde stripmarkt plaats in de Grote Kerk in het centrum van Zwolle. Het was gezellig druk, er werden goede zaken gedaan en vooral was het een leuk weerzien met collega’s en bekenden. De sfeer in de enorme kerk was perfect. Vick Hernandez en Zie Groenen gaven tekenworkshops voor kinderen en de organist van dienst hamerde voor de gezelligheid nog een paar korte deuntjes op het orgel.

In de tijd van kijkcijfers, hits en likes is het leuk te zien dat de tweede editie op alle fronten groter was dan de eerste Nieuwe Garde markt. Dit keer waren er meer tafels, meer stripauteurs en vooral meer publiek: nu bezochten 1850 bezoekers de markt, ruim meer dan de vorige keer (1700). Dat waren niet alleen gezinnen, jongeren en stripliefhebbers maar ook opvallend veel (strip)uitgevers op zoek naar nieuw talent. Logisch, zoals een van hen het formuleerde: waar vind je anders zoveel talent bij elkaar?

Bijzonder was het bezoekje van de crème de la crème van de Nederlandse stripvloggers, in het kader van Bammerdebam on Tour. Kijk hier naar de vlogs van Marvin Lancel alias de Stripverzamelaar, Jacarrino van Bammerdebam en André Kikker van Kikker Comics.

Na afloop gingen de stripmakers traditiegetrouw richting de Zwolse horeca. Café Het Vliegende Paard had voor de gelegenheid een speciale stripburger op het menu staan. De Nieuwe Garde (K)afterparty in de Beeldkeuken, georganiseerd door stripcollectief KAF, sloot de creatieve, succesvolle dag in stijl af.

Hieronder vind je een foto-impressie van de dag, geschoten door Melanie Kranenburg en Reinier van Olderen. Volgend jaar is er weer een Nieuwe Garde markt, dus zet de datum meteen in je agenda: zaterdag 9 maart 2024.

De organisatie van de Nieuwe Garde stripmarkt bedankt ArtEZ Zwolle, Stichting het Hervormd Weeshuis en het Academiehuis Grote Kerk voor hun financiële bijdragen.