Berichten

De programmering Stripdagen Haarlem 2024: de evenementen, expo’s en namen

In het weekend van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni vinden de Stripdagen Haarlem weer plaats. Anders dan anders, met een nieuwe locatie, een nieuwe leiding en een nieuwe richting. En toch is het nog steeds onmiskenbaar de Stripdagen Haarlem, al jaren het meest avontuurlijke stripfestival van de Lage Landen.

Het programma is intussen voor een groot gedeelte af, hieronder lees je er alles over. Natuurlijk wordt er nog flink doorgepakt, vooral met het uitnodigen van (internationale) stripauteurs. Meer namen volgen dus later, voornamelijk via de website van de Stripdagen en op hun socials.
Het complete podiumprogramma dat plaatsvindt in de studio van de Koepel volgt snel, omdat dat voor een groot gedeelte actueel en op het nieuws is. Het programma met onder meer interviews, panels en lezingen wordt ook op de website van de Stripdagen aangekondigd.

In aanloop naar het festival verschijnt het gratis Stripdagen Haarlem magazine, een tijdschrift met artikelen, interviews en achtergronden. In het blad zijn ook de plattegronden van de Haarlemse binnenstad en die van de Koepel opgenomen, voor een complete festivalervaring.

De Koepel

Om te beginnen is er de stripbeurs op de nieuwe locatie, in de Koepel in Haarlem. Op de begane grond zijn er op de zaterdag en zondag tussen 10.00 uur en 17.00 uur uitgevers, auteurs en evenementen. Diversiteit staat voorop, van grote namen tot aanstormend talent, van internationaal tot lokaal en van bestseller tot small press. En natuurlijk gratis toegankelijk.

Op de beurs zijn de meeste grote uitgevers aanwezig en zoals gebruikelijk nemen die auteurs mee. Meer namen volgen, ook van small press, selfpublishers en Nieuwe Garde. De lijst tot nu toe:

Uitgeverij Sherpa Marcel Ruijters, Marsal Branco (Brazilië), Berend J. Vonk, Charles Guthrie, Ibrahim Ineke en Frenk Meeuwsen.
Uitgeverij Hum Antonio Lapone (Italië), Martin Draax, Michiel Offerman en Ralf van der Hoeven.
Uitgeverij Xtra Fred de Heij, Peter Arends, Floris Tilanus, Bram de Rooij, Rudolf Kahl, Paul van der Steen en Frits Jonker.
Scratch Books Aurelia Aurita (Frankrijk), Aimée de Jongh, Erik Kriek, Typex, Erik Varekamp en Mick Peet.
Uitgeverij Stripstift Kim Duchateau.
Oogachtend Koenraad Tinel, Bernard Tant, Sarah Pannekoek, B.Carrot, Jeroen Janssen en Arezoo Moradi.
Reboot Comics Johan Neefjes en Frank Smit.
Concerto Books Peter van Dongen, Peter de Wit, Chris Ware (VS) en Miroslav Sekulic (Tsjechië).
De uitgeverijen Bries, Silvester en De Harmonie zijn ook aanwezig met auteurs. Die namen volgen nog.

Dat is nog niet alles en iedereen. In ieder geval ook in de Koepel zijn: Alexia Veldhuizen, Anuka, Black Olive Press, Bob op ‘t Land, David den Ouden en Feroz Nazir van Graphic novel weekend, Frodo de Decker, The Flying Dutch (de Nederlandse Star Trek Fanclub), Jeroen Funke, Jeroen van Wijngaarden, Karin Blaauwijkel en Sabrina Kooijmans, Kenny Rubenis, Lariecook, 5-Panel Beeldenstorm, Rachelle Meyer en Irene Berbee, Ron Schuijt, Wilbert van der Steen, Yan Gevuld, Griffioen Grafiek, Jesse van Muijlwijck en Zone 5300.

In de Koepel zijn meer programma-onderdelen. Hieronder volgen ze per onderdeel.

Newsroom Graphic Journalism – Drawing the Times

Tijdens het festival wordt in de Koepel een Newsroom Graphic Journalism opgezet, onder leiding van Eva Hilhorst van Drawing the Times. In de Newsroom zijn twee redacties actief. Een onderzoeksredactie zal tijdens het festival een actuele en complexe kwestie visueel ontleden en presenteren.
Daarnaast is er een actualiteitsredactie, die de bezoekers van het festival een vraag stelt: “Wie gun jij de vrijheid?” Deze vraag is relevant omdat het festival plaatsvindt in een voormalige gevangenis en vrijheid een actueel thema is. Bezoekers kunnen hun antwoord op deze vraag op een kaartje schrijven. De Newsroom-stripmakers, onder wie B. Carrot, Rachelle Meyer en Gerrit de Jager, beelden vervolgens de antwoorden van de bezoekers visueel uit. De resultaten worden tentoongesteld in de Newsroom, waardoor een groeiende expositie ontstaat die tijdens het festival te bezichtigen is.

Workshop Strips en Riso

Stripdagen Haarlem organiseert in samenwerking met de Tilburgse Wobbyclub een workshop Strips en Riso. Tijdens deze workshop krijgt de bezoeker de kans om een eigen strip voor een zine te maken. Dat zine ontstaat dus tijdens het festival en wordt zondagmiddag gepresenteerd.

De Filmkoepel – filmprogramma Stripdagen Haarlem

De Filmkoepel presenteert tijdens het festival een speciaal filmprogramma met een link naar strip en beeldverhaal.

  • Le sommet de Dieux, film naar een manga van Jiro Taniguchi.
  • Toen we van de Duitsers verloren, film naar de graphic novel van Guido van Driel.
  • Hoe goed te leven, documentaire over Barbara Stok, met daarna een Q&A met de auteur.
  • I’m perfectly fine, animatiefilm naar Burn-out dagboek van Maaike Hartjes, ook met een Q&A met de auteur.

Kidsworkshop Hoe zou de wereld volgens jou leuker zijn?

Kinderen van 5 tot 12 jaar kunnen in de Koepel deelnemen aan een workshop striptekenen, onder leiding van Niek van Ooijen, met Nova de Hoo, Suze Scholten, Floor de Goede, Jan Vriends en Jango Jim.
De workshop draait om de vraag: Hoe zou de wereld volgens jou leuker zijn? De strips en tekeningen zijn te zien tijdens het festival als een steeds verder groeiende expo.


Overige locaties in Haarlemse binnenstad

Behalve de Koepel zijn er traditiegetrouw een groot aantal andere locaties in de Haarlemse binnenstad die meedoen. In het magazine staat een plattegrond met adressen en wandelroutes. Hier volstaan we met de inhoud.

Galerie 37PK – Chris Ware – Papieren leven

Stripdagen Haarlem presenteert in 37PK de retrospectieve tentoonstelling Chris Ware: Papieren leven. Deze expositie is ontwikkeld in samenwerking met Chris Ware zelf. Zijn boeken zijn qua verhaal en vorm allesomvattende kunstwerken, waar hij zelf verantwoordelijk is voor de typografie én het bindwerk. Deze tentoonstelling laat zien hoe hij, via verkennende schetsen, tot zorgvuldig samengestelde beeldreeksen komt.
De expositie toont niet alleen originele werken van Chris Ware, maar ook modellen en poppen die zijn verhalen in de derde dimensie aanvullen.

Kunstcentrum Haarlem – Expo B. Carrot, Nova de Hoo, Micky Dirkzwager en Sarah Pannekoek

Het Kunstcentrum Haarlem presenteert een tentoonstelling van stripverhalen gemaakt door vier vrouwen die politiek en maatschappelijk betrokken zijn en dit uitbeelden in hun strips. De expositie omvat origineel werk van B. Carrot, Nova de Hoo, Micky Dirkzwager en Sarah Pannekoek. Tijdens het weekend is er een signeersessie. De expositie is te zien van 23 mei tot en met 8 juni 2024.

Galerie Gemund – René Windig en Bernard Tant

Galerie Gemund in de Kleine Houtstraat richt een expositie in van René Windig en Bernard Tant. Windig geeft inzage in zijn boek Logboek van een thuisblijver en toont een selectie absurde viltstifttekeningen uit zijn schetsboeken, aangevuld met originelen.
Bernard Tant is een jonge stripmaker uit België, met een voorliefde voor absurde, grotekse verhalen. Begin dit jaar verscheen zijn uitmuntende graphic novel Voorwendsels en verhalen. Zijn werk is perfect geschikt om met je neus bovenop te staan.

ABC Architectuurcentrum – Project Magor – Van boek naar beeld

Karin Giphart, Edith Eri Louw en Sabrina Kooijmans zijn de makers van de nieuwe urban fantasy stripserie Magor. De expositie geeft een inkijkje in de magische wereld van Magor, een stripbewerking van de romans van Louw. Twintig jaar geleden waren deze romans hun tijd al ver vooruit: Sterke vrouwenrollen, queer karakters en spannende gebeurtenissen die maatschappelijk issues blootleggen. In de expositie staat het maakproces centraal; van de eerste notities tot het eerste kunstwerk. De expositie is te zien van 31 mei tot en met 30 augustus 2024.

Hello I’m Local – Landloos als de wind

Jeroen Janssen en Arezoo Moradi maakten samen het boek Landloos als de wind, waarin ze in 22 wandelhoofdstukken een fascinerende verborgen wereld tot leven brengen. Jeroen Janssen heeft een poëtische tekenstijl, waarmee hij de wind over het land rond Ledeberg, bij Gent, laat waaien. Arezoo Moradi vult dit aan met haar scherpe pen en filosofische mijmeringen. Op de expositie zijn naast een groot aantal schetsboeken van Jeroen Janssen, ook nog voorwerpen te zien, die hij vond tijdens de wandeltochten.

Noord-Hollands Archief – TRIK & ArtEZ

Illustrator, cartoonist TRIK werkt met studenten van ArtEZ aan een project rondom verstripte protestborden. De werken worden tentoongesteld in het Noord-Hollands Archief. Op zaterdag 1 juni maken de kunstwerken deel uit van een stripmars door de binnenstad van Haarlem. De stripmars loopt langs een aantal locaties van Stripdagen Haarlem.

Het kleinste museum van Haarlem – Felix the Cat

Het Kleinste Museum van Haarlem toont de Felix de Cat-verzameling van René Windig. Het Kleinste Museum is te vinden in de etalage van het Kunstcentrum Haarlem en dus dag en nacht te bezoeken.

Naaiatelier Haarlem – Vliksböz

Vorig jaar overleed illustrator Onno Lolkema, de helft van het cartoonduo Vliksböz, waar Pieter van Breevoort de teksten voor schreef. Na zijn overlijden is er origineel materiaal gevonden van Vliksböz en van Mannetje Pug, ooit uitgekomen bij Uitgeverij Syndikaat. In Naaiatelier Haarlem wordt dit werk getoond, als hommage aan Onno Lolkema.

Nieuwe Vide – Dit lichaam van ons

Dit lichaam van ons is een queer-collectief bestaande uit negen jonge stripmakers. De vraag ‘Hoe ziet de toekomst van de strip in Nederland eruit?’ staat bij hen centraal. De vraag wordt door henzelf beantwoord met een oproerige, queer en kleurrijke bundel én expositie in Nieuwe Vide, met werk van Isa Boorsman, Dido Drachman, Abe Borst, Guus Møystad, Indi Vos, Luwe, Leyla Ali, Valentijn Hamel en Saint Theophanu.
Tijdens het festival wordt met elkaar gewerkt aan een nieuw kunstwerk. Op zondag 2 juni vindt er een brunch en panelgesprek plaats. De expositie is te zien van 31 mei tot en met 29 september 2024.

Nieuwe Vide – FemiZINE maniFEST

Op zaterdag 1 juni vindt de eerste editie van het (Femi)ZINE (Mani)FEST plaats. Het is een samenwerking van Nieuwe Vide met Het Jong Feministisch Collectief. Verschillende zinemakers tonen en verkopen hun zines, merch en meer, met een feministisch karakter.

Studio Burgwal – Stripglossy

Het Nederlandse tijdschrift presenteert de 25e editie van Stripglossy met een expositie, die opgezet wordt in samenwerking met Uitgeverij Personalia.

Theater de Liefde – Geert Mak in gesprek met Koenraad Tinel

Koenraad Tinel, die op 31 maart van dit jaar zijn 90ste verjaardag vierde, is een Belgisch beeldhouwer en tekenaar. Hij creëert objecten, vooral in metaal en mixed media. Tinel verwierf brede erkenning voor zijn uitzonderlijke tekenkunst. In Theater de Liefde gaat Geert Mak in gesprek met Tinel over zijn werk, zijn passies en zijn familiegeschiedenis. In Galerie Annee is een expositie van zijn werk samengesteld, vooral over het boek Scheisseimer, waarin Tinel zijn eigen jeugdherinneringen over het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft opgetekend.

Galerie De Waag – Vertekende strips

Vertekende strips is een duo-expositie van beeldend kunstenaar Peter Brunsmann en karikaturist Mark Thatcher. Peter tekent geen slaafse weergave van het origineel, maar maakt er in een hoogst individuele stijl zijn eigen beelden van. Daarnaast zijn tekeningen en strips te zien van Mark Thatcher, gebaseerd op Amerikaanse comics uit de jaren 60.


Nog eens samengevat: er volgen meer namen, meer evenementen (er komt een feest op zaterdagavond, er is een expositie van de drie genomineerden van de Small Press Award, Leau Grégoire, Bob op ‘t Land en Abel Dijkstra) en het complete podiumprogramma volgt in een apart bericht. Waarvan akte.