Strips

De kladdenman is een wervelende manga op zijn Europees

Als de naam Frederik Peeters op de omslag van een album staat, is dat een garantie dat je het met een gerust hart kunt aanschaffen. De Zwitser schrijft zelf geweldige scenario’s, zoals hij bewees met het autobiografische Blauwe pillen en met het onvolprezen sciencefiction-vierluik Aâma, of heeft een neus voor het uitkiezen van goede scenario’s van anderen, zoals Het zandkasteel van Pierre Oscar Lévy dat in 2021 werd verfilmd als Old. Bij die verhalen van anderen wil hij overigens geen opgelegde pagina-indeling van de scenarist: hij werkt zelf het verhaal uit tot strip.

Maar bovenal weet Peeters al die sterke verhalen op sublieme wijze te verbeelden. Zijn tekeningen zijn zowel virtuoos als sober: de lijnvoering is zwierig maar er staat nooit een lijntje te veel. Dat maakt zijn pagina’s uiterst leesbaar en geeft de vertelling extra vaart. Zijn nieuwste album, De kladdenman, dat hij maakte op scenario van Serge Lehman, is daar geen uitzondering op.

De kladdenman handelt over Betty, een alleenstaande moeder van middelbare leeftijd die leeft in de schaduw van haar succesvolle moeder die kinder- en griezelboeken schrijft. Zelf is ze minder talentvol. Ze werkt als redactrice bij de uitgeverij die haar moeders boeken uitgeeft, heeft het nodige te stellen met haar puberdochter en lijdt bij tijd en wijle aan acute afasie waardoor ze haar stem verliest. Haar leven wordt op zijn kop gezet wanneer haar moeder door een herseninfarct in het ziekenhuis belandt. Er komt een griezelig, vogelachtig wezen aankloppen die wacht op een pakje dat haar moeder hem zou overhandigen. Betty en haar dochter ontdekken zo een familiegeheim waardoor hun leven en dat van de mensen die hen proberen te helpen om hun familiegeschiedenis te ontwarren in gevaar brengt. Maar gaandeweg wordt de relatie tussen moeder en dochter steeds beter.

In een interview vertelde Peeters dat hij en Lehman met dit album een Europese manga wilde maken, een dik avonturenalbum met veel vaart. En in die opzet zijn ze geslaagd. Hoewel het album zich afspeelt in Parijs en de Jura in de winter, heeft het elementen die veel Japanse strips kenmerken: een vleugje horror, veel suspense, geweld, angstaanjagende natuurwezens en veel close-ups van de hoofdpersonen om hun verbazing of angst extra te benadrukken.

Maar bovenal is De kladdenman een intrigerende familiegeschiedenis die de aandacht van de lezer vanaf de eerste pagina weet te grijpen en pas loslaat na 328 pagina’s vol actie en fantasierijke verhaalwendingen. Uiteindelijk blijkt de inspiratie van de oma voor haar succesvolle kinder- en griezelboeken te wortelen in ware gebeurtenissen. Het resulteert in een pretentieloos maar meeslepend verhaal waar het bloed deze sombere wintermaanden sneller van gaat stromen. En Peeters heeft dat alles in stemmig zwart-wit op papier gezet.  Een heel, heel fijn album.

Frederik Peeters en Serge Lehman – De kladdenman. Sherpa. 328 pag. hardcover. € 39,95