Berichten

Kijken: Craig Thompson en Noah van Sciver delen geweldige anekdotes in boeiend gesprek

De Amerikaanse stripmaker Noah van Sciver is niet van de luie soort. Wie zijn autobiografische verhalen leest en zijn albumproductie in de gaten houdt, weet dat hij een harde werker is. Nu zijn driedelige reeks beslommeringen van de wanna-be dichter Fante Bukowski in een prachtige verzamelband is verschenen, stort Van Sciver zich op een nieuw avontuur. Op zijn verse YouTube-kanaal interviewt hij interessante collega’s over hun actuele werk en wat verder ter tafel komt. Gewoon split screen, geen fancy toestanden. De gesprekken zijn onderhoudend en informatief, op het gezellige af.

De interessantste aflevering tot op heden is zijn gesprek met Craig Thompson (Good-bye Chunky Rice, Blankets (Denken van sneeuw), Habibi) over diens nieuwe project Ginseng Roots, een seriële comic van twaalf delen over de ginseng teelt in Wisconsin waar Thompson werkte in zijn tienerjaren.

Thompson en Van Sciver zijn op dreef; ze hebben veel gemeen. Wie hun oeuvres kent weet dat ze beiden een uitzonderlijke religieuze jeugd hebben meegemaakt. Over Thompsons jonge jaren gaat het uiteraard als Ginseng Roots ter sprake komt. Thompson deelt een paar geweldige anekdotes, over Benoit Peeters en Maurice Sendak.

Het mooie van het gesprek is dat Thompson de bal soms subtiel terugkaatst, waarmee de luisteraar ook Van Sciver beter leert kennen.

Wie meer wil weten over Ginseng Roots kan zich nog een stief kwartiertje vermaken met een uitgebreid interview dat Winconsin Public Radio had met Thompson over zijn nieuwe strip:

De losse delen van Ginseng Roots zijn in Nederland en Vlaanderen te krijgen in de betere comic- en stripspeciaalzaak. Een abonnement is ook mogelijk, direct van de uitgever. Dan komt er ook nog een foedraal bij om de losse deeltjes in te bewaren.

Het gesprek van Noah van Sciver en Craig Thompson kijk je hier: