Ab-Irato.indd
Strips

Meesterlijke actie, sci-fi en futuristische architectuur in Labrosse’s Ab Irato is even gehaast als fascinerend

Thierry Labrosse’s Ab Irato neemt ons mee naar een dystopische toekomst in 2111, een wereld die zowel visueel verbluffend als narratief intrigerend is. Maar zoals bij veel sci-fi avonturen, is niet alles goud wat er blinkt. Als fervent liefhebber van strips en sciencefiction, is het verleidelijk om de sterke punten te benadrukken, maar bij Ab Irato past het om ook de gebreken te benoemen.

Ab Irato speelt zich af in een toekomstig Montreal, een stad die te kampen heeft met stijgende zeespiegels en een enorme kloof tussen arm en rijk. De elite heeft toegang tot een levensverlengend vaccin, terwijl de rest van de bevolking het moet doen met ellende en onderdrukking. Onze held, Riel, vlucht van het platteland naar de stad op zoek naar een beter leven. In plaats daarvan vindt hij rebellie, chaos en veel problemen. Riel raakt verwikkeld in de strijd van de Bastards of God, een rebellenbeweging die de corrupte machthebbers wil ontmaskeren en neerhalen.

Het verhaal van Riel wordt verstrengeld met dat van Gana, een vrouw met mysterieuze krachten die wraak wil nemen op de CEO van Juvex, het bedrijf dat het levensverlengende vaccin produceert. Deze parallelle verhaallijnen houden de spanning erin en bieden een rijk en gelaagd narratief. Echter, tegen het einde lijkt het alsof de auteur haast heeft gekregen en sommige personages niet de diepgang hebben gegeven die ze verdienen. Dit leidt tot een climax die niet helemaal de verwachte impact heeft.

Wat dit boek echt onderscheidt van andere titels in dit genre, is de hand van Labrosse. Zijn gedetailleerde tekenstijl brengt de dystopische stad Montreal tot leven. Elke pagina zit vol levendige details en dynamische composities. De invloeden van Europese strips zijn duidelijk zichtbaar, met strakke lijnen en expressieve karakters die een unieke sfeer creëren. Toch een puntje van kritiek: veel van de actie vindt plaats in afgesloten ruimtes zoals kelders en riolen. Hierdoor krijgen we helaas weinig te zien van de weidse, verwoeste landschappen die deze dystopische wereld waarschijnlijk rijk is.

Labrosse weet de elementen van sci-fi en futuristische architectuur prachtig te verweven, waardoor je als lezer echt het gevoel hebt in een andere wereld te zijn. Zijn gebruik van schaduwen en lichtcontrasten versterkt de sombere en intense atmosfeer van het verhaal. De mise-en-scène is doordacht en draagt bij aan de spanning en dynamiek van de actiescènes. De vergelijking met de cyberpunk beweging is niet vergezocht: de hoogtechnologische en desolate stedelijke omgevingen, de sociale ongelijkheid en de strijd tegen de corrupte machthebbers echoën sterk de thema’s die we kennen uit klassiekers als Blade Runner en Neuromancer.

De actiescènes zijn meesterlijk uitgevoerd, met een gevoel van beweging en energie dat je bijna doet vergeten dat je naar statische beelden kijkt. Elke gevechtsscène is zorgvuldig opgebouwd en geeft een gevoel van urgentie en chaos dat perfect past bij de dystopische setting van het verhaal.

Thierry Labrosse is geen onbekende in de stripwereld. Met een carrière die meerdere decennia omspant, heeft hij een unieke stijl ontwikkeld die zowel klassieke als moderne invloeden combineert. Zijn liefde voor het sci-fi genre en oog voor detail komen duidelijk naar voren in Ab Irato.

In een interview vertelde Labrosse over zijn inspiratiebronnen, variërend van klassieke literatuur tot moderne films en andere stripverhalen. Een interessante anekdote die hij deelde, ging over hoe een toevallige ontmoeting met een straatartiest in Montreal leidde tot een aanpassing in een cruciale actiescène in “Ab Irato”. Dit toont zijn openheid voor onverwachte inspiratie en zijn vermogen om onverwachte elementen in zijn werk te integreren.

Ab Irato is een visueel spektakel dat niet te missen is voor liefhebbers van dystopische sci-fi. Hoewel het verhaal soms te gehaast aanvoelt en sommige personages niet volledig tot hun recht komen, maken de indrukwekkende illustraties en de complexe thematiek veel goed. Thierry Labrosse heeft een wereld gecreëerd die zowel fascinerend als verontrustend is, en die je nog lang na het lezen bijblijft.

Thierry LabrosseAb Irato. Lauwert Uitgeverij. 176 pagina’s hardcover. € 32,95.