Berichten

De 9e Bol: de stripvoorspellingen van 2024

Zonder pochen weten we intussen wel dat we een behoorlijke kennis van zaken hebben. En de Nederlandstalige stripwereld weet dat ook. Dat hebben we in 2022 en 2023 namelijk luid en duidelijk bewezen. Daarom gaan we gewoon door met onze stripvoorspellingen. Aan het einde van het jaar maken we dan weer de balans op. Alles net zo helder als onze glazen bol? Fijn, dan gaan we van start.

1. Door de nieuwe politieke wind in Nederland komt het helemaal goed met de oerhollandse strip. De PVV zorgt ervoor dat vreemde smetten als manga en comics uit de stripwinkels verdwijnen en dat de echte avonturenstrip weer hoogtij viert. De terugkeer van de Hollandse held, die houdt van vechten, een gehaktbal, benzineauto’s en een lekker mokkel, wordt alom gevierd. De linkse wokewaanzin en alles wat neigt naar een elitaire graphic novel gaan in de ban.

2. Er zijn allerlei fitties in de vaderlandse stripscene maar die blijken bij nadere bestudering vooral aangezwengeld voor aandacht, hits, likes en subscribes.

3. In de kapperswereld ontstaat beroering doordat de erven van Hergé allerlei kappers aanklagen. Reden van de juridische stappen zijn de gelijkenissen van kinderen met een kuifje en de stripfiguur met dezelfde naam. Later blijkt het om een 1 aprilgrap te gaan. De erven zijn op volle oorlogssterkte om de grappenmaker op te sporen en te berechten, maar die ontspringt de dans. Zijn signalement lijkt verdacht veel op dat van kapitein Haddock, maar dat hebben de erven niet door.

4. Een lokale krant schrijft: “Het is allang niet meer zo dat strips alleen voor kinderen zijn.”

5. De Stripschapprijs gaat naar Kenny Rubenis, omdat hij heeft aangegeven dat hij met Dating for Geeks gaat stoppen. Een goed moment om deze jonge God op het schild te hijsen. De jury kan mooie sier maken met de jeugdigheid van Rubenis, waarmee het aangeeft dat de jonge generatie aanstormend is, of hoe een juryrapport dat soort dingen ook formuleert.

6. Het afgelopen jaar namen we afscheid van Comic Watch, een sympathieke uitgeverij die het niet meer kon bolwerken, om allerlei redenen. Diezelfde redenen zorgen in 2024 voor nog meer verschraling. De aankondiging van een volgende uitgever die het bijltje erbij neergooit, hakt er behoorlijk in.

7. Er komen geen nieuwe stripwinkels bij in Nederland.

8. De Stripmaker des Vaderlands zet volledig in op de professionalisering van de beroepsgroep van stripmakers. Tijdens de Stripdagen Haarlem spreekt hij erover, maar de beroepsgroep is afwezig: die is te druk met professionaliseren.

9. Literaire uitgeverijen gaan toch weer mondjesmaat investeren in strips, en dan vooral young adult en graphic novels. Ze zien ook wel dat Heartstopper het bijvoorbeeld heel lekker deed.

10. De P. Hans Frankfurtherprijs, de jaarprijs voor bijzondere verdiensten, is opnieuw niet voor de 9e Kunst, en dat is eeuwig zonde.


Tot zover de voorspellingen. Op 30 december volgen de uitkomsten, die wat ons betreft al vaststaan.

Illustratie header: Bob op ‘t Land