Berichten

Grote Nieuwe Garde expositie in oktober op stripfestival Quai des Bulles in Saint-Malo

Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 oktober aanstaande vindt in de Franse kustplaats Saint-Malo voor de 41ste keer het stripfestival Quai des Bulles plaats. Na Angoulême is St Malo het grootste stripfestival van Frankrijk. In de komende editie neemt het Nederlandse beeldverhaal een prominente plaats in, met auteursinterviews, signeersessies en live-tekenen, onder de titel Voici mon Histoire. Centraal op het festival staat een grote expositie, La Nouvelle Garde, met werk van vijftien Nederlandse tekenaars uit de Nieuwe Garde anthologie van de 9e Kunst.

Samen met het Nederlands Letterenfonds en de Nederlandse ambassade in Parijs heeft de 9e Kunst een programma samengesteld, met veel aandacht voor de Nieuwe Garde. La Nouvelle Garde is te zien in de expo-ruimte van de Palais du Grand Large, het epicentrum van het festival. De expo toont voor de gelegenheid vertaald werk van Kanyanut ter Meulen, Jolein Kirpestein, B. Carrot, Bob op ‘t Land, Dido Drachman, Gus Moystad, Leeminarium, Luna Schuman, Niek van Ooijen, Wommol, Charlotte Pasveer, Emma Ringelding, Melanie Kranenburg, Sanne Knijpstra en Sterric.
Behalve de Nieuwe Garde-expo is er meer: Aimeé de Jongh, een van de aanwezige tekenaars, heeft een solo-expo over (cyber)pesten, La nuit tombe vite. Daarnaast zijn er rondetafelgesprekken, interviews en paneldiscussies met Nederlandse stripmakers. Naast De Jongh zijn dat Frenk Meeuwsen, Typex, Erik de Graaf, Sam Peeters en Peter van Dongen. Van de Nieuwe Garde zijn Sterric, Dido Drachman, Niek van Ooijen, Melanie Kranenburg, B. Carrot en Bob op ‘t Land op het festival aanwezig.

Er is meer: de Nederlandse Nieuwe Garde-afvaardiging gaat daags vóór het festival in de binnenstad van Saint-Malo live-tekenen – onder meer in etalages – en tijdens het festival is er live-tekenen met het Franse festivalpubliek. Meer informatie over het festival vind je op de uitgebreide site van Quai des Bulles. De 9e Kunst, zelf uiteraard ook aanwezig op het festival, zal te zijner tijd verslag doen.