Berichten

Nieuwe Garde live op jubileumeditie van Frans stripfestival bd BOUM in november

2023 is een druk jaar voor de Nieuwe Garde. Na de Nieuwe Garde stripmarkt in Zwolle in maart, reisde een delegatie van Nieuwe Garde in juli naar Charleroi, om tijdens het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan België live te tekenen, mét beide koningsparen. Een maand later opende in het Hanze Art Station de Nieuwe Garde expositie met exclusief werk van jonge Nederlandse stripmakers. En in november gaat Nieuwe Garde net als vorig jaar naar Frankrijk om acte de présence te geven op een groot stripfestival.

Van 17 tot en met 19 november vindt in het Franse Blois de veertigste (jubileum)editie plaats van bd BOUM, een gerenommeerd festival dat 9e Kunst uitnodigde voor een live teken-evenement van drie dagen. Onder de titel Vous & Nous – ensemble nous construisons une exposition gaat een groep jonge Nederlandse stripmakers samen met het publiek live een strip-expositie maken. Van vrijdagochtend tot zondagmiddag mag iedereen langskomen om mee te doen. Doel van (het werk aan) de expositie is om elkaar te leren kennen. Op zondagmiddag om vier uur is de expositie klaar en vindt de officiële presentatie plaats.

De tekenaars die de expositie met het publiek live gaan tekenen zijn Fijke Pellicaan, Suze Scholten, Nova de Hoo, Niek van Ooijen, Melanie Kranenburg en Bob op ‘t Land.

Naast de aanwezigheid van de Nieuwe Garde is er nóg een Nederlands tintje op het festival. Vorig jaar won Joost Swarte de grote prijs van het festival, waardoor hij dit jaar een grote overzichtstentoonstelling mag cureren. Op de expo Les amis de Joost hangt werk van Typex, Anne Stalinski, Erik de Graaf, Jeroen Funke, Aimée de Jongh en Barbara Stok, plus natuurlijk van Joost Swarte zelf.

Meer informatie en een uitgebreide uitleg over Vous & Nous, vind je op de site van het festival of je leest het persbericht: bd BOUM 2023 dossier de presse.