Strips

Graphic telenovela Luister, mooie Márcia: onvoorwaardelijke liefde in tijden van misdaad

Als je denkt dat je alle soorten strips wel gelezen hebt, dan is Luister, mooie Márcia van de Braziliaanse stripmaker Marcello Quintanilha een honderd procent aanrader. Het is een graphic novel die leest als een telenovela, een Braziliaanse soap die speelt in de ruige entourage van de favela’s waar de misdaad tiert.

Quintanilha zet de zaken meteen op scherp: hij maakt de lezer deelgenoot van een bepaald niet rimpelloze, maar toch herkenbare, huiselijke setting: Márcia en haar vriend Aluísio hebben heel wat te stellen met Márcia’s dochter Jaqueline. Die heeft foute vrienden en haar moeder weet niet waar zij uithangt. Ze vermoedt uiteraard wel van alles. Aluísio hangt voornamelijk voor de televisie, beducht voor de ruzies tussen moeder en dochter. Toch is hij niet de slapjanus die je verwacht.

Márcia werkt de klok rond als verpleegster in een ziekenhuis. Zo heeft ze weinig zicht op de handel en wandel van Jaqueline, die natuurlijk een keertje tegen de lamp loopt, wordt opgepakt voor heling en vrijwel meteen op borgtocht vrijkomt. Wie de borg heeft betaald wordt later duidelijk. Jaqueline blijkt namelijk veel dieper in de bendecultuur te zitten dat Márcia weet. Als Aluísio verhaal gaat halen, loopt het uit de hand, ook voor Márcia.

Quintanilha heeft met Luister, mooie Márcia een perfect misdaadverhaal geleverd, dat toch veel meer diepgang heeft dan op het eerste oog blijkt. Het perspectief is namelijk van de bezorgde moeder, die haar enige dochter dreigt te verliezen en alles in het werk zet om dat te voorkomen. Alleen: dat is niet zonder gevaar, zeker niet in de favela waar iedereen elkaar kent en men een hekel heeft aan klikken.

De tekeningen van Quintanilha zijn fris en anders. Hij tekent met de felle kleuren van de beroemde kunstprojecten die de favela’s opvrolijkten: veel roze, paars, geel en blauw. Het verhaal wordt er niet zachter van, maar in combinatie met de soapachtige gesprekken vormt het een passende referentie voor het typische van Latijns-Amerika. Het is te vergelijken met de kleurstellingen van de Afrikaanse boeken van Jeroen Janssen en Aya uit Yopougon van Clément Oubrerie.

De personages zijn fors, bijna onbehouwen. Ze zijn ordinair en grofgebekt, en toch zijn de discussies heerlijk; een flink compliment voor de vertaler die hier de toonzetting perfect in de vingers heeft. Tel daarbij op dat Luister, mooie Márcia dit jaar werd bekroond met een Fauve d’Or op het festival van Angoulême en je weet dat je iets speciaals in huis haalt. Deze graphic novel is bijzonder vanwege het inkijkje in de cultuur van een werelddeel dat nog niet veel in deze hoedanigheid is verstript – behalve natuurlijk de talloze actiestrips die spelen in de amazone en de woestijn, als dat zo uitkomt. Hoge ogen voor deze perfecte graphic novel, zonder meer.

Marcello Quintanilha – Luister, mooie Márcia. Concerto Books. 212 pagina’s hardcover. € 34,99.