Comics

Emotionele mokerslag Do A Powerbomb! is opnieuw het bewijs van meesterschap Daniel Warren Johnson

Do A PowerbombDe Amerikaanse tekenaar/schrijver Daniel Warren Johnson weet opnieuw te verrassen door een op het eerste gezicht platvloers onderwerp genoeg emotionele lading te geven. Daarnaast is het tekenwerk om de vingers bij af te likken.

Do A Powerbomb! is Johnsons ode aan professioneel worstelen. De Amerikaanse variant waarin alles spectaculair lijkt, maar nep is en de worstelaars in een soort soapserie optreden waar voor buitenstaanders geen touw aan vast te knopen is.

Amerikaans worstelen is in Nederland nooit echt populair geworden ondanks pogingen in de jaren ’90 tijdens de hoogtijdagen van Hulk Hogan, de Rainbow Warrior en anderen. In Amerika, maar ook Mexico, is de mix van sport en entertainment echter nog steeds populair. Na de geboorte van zijn dochter en de lange nachten waarin zij niet wilde slapen, ontdekte Johnson het worstelen en raakte hij gefascineerd, zo schrijft hij in het voorwoord van Do A Powerbomb!

Johnson wist eerder uit te pakken met zijn versie van Wonder Woman in Dead Earth en de over de top comic Murder Falcon waarin de artiest zijn liefde voor heavy metal op grandioze wijze verwerkte in een verrassend verhaal. Hetzelfde doet hij nu in Do A Powerbomb! waarin Lona Steelrose centraal staat. Lona wil graag toetreden in de ring, maar mag niet van haar gebroken vader die nog steeds rouwt om de dood van zijn vrouw (en Lona’s moeder): worstellegende Yua Steelrose. Dan komt er een Necromancer van een andere planeet die Lona uitnodigt deel te nemen aan een intergalactisch worsteltoernooi. Inzet is het tot leven wekken van Lona’s moeder.

Do A Powerbomb! is dus net zoveel een geweldige actiestrip over worstelen als een emotioneel familiedrama. En dat is wat het werk van Johnson zo bijzonder maakt. Aan de ene kant zijn er weinig Amerikaanse tekenaars die, geïnspireerd door manga, zulke spetterende, dynamische – er zijn eigenlijk geen woorden voor – actiescènes kunnen tekenen en aan de andere kant weet Johnson die actie overtuigend te koppelen aan een verhaal over het verlies van een dierbare, rouw en hoe moeilijk het is om door te gaan met het leven.

Mike Spicer is de vaste partner als het gaat om het inkleuren van Johnsons werk en ook hij gooit er in Do A Powerbomb! een schep bovenop om de vele actiescenes net wat uitbundiger en explosiever te maken. Het is duidelijk dat Johnson en hij al een tijd samenwerken, wat vooral te merken is aan de ‘geluidseffecten’ die bij Johnson altijd onderdeel zijn van de tekening en door Spicer zo ingekleurd worden dat ze de panelen echt verlevendigen.

Murder Falcon en Wonder Woman: Dead Earth waren al parels van boeken. De daarna door Johnson geschreven en getekende Marvel miniserie Beta Ray Bill stelde teleur omdat het verhaal niet de actie noch de emotionele lading had van zijn eerder werk. Het was een middelmatige Marvelserie. Het is daarom een opluchting te zien dat Johnson terug is op zijn gebruikelijke, hoge niveau.

Daniel Warren Johnson & Mike Spicer – Do A Powerbomb! Image Comics. 168 pag. $24.99