Berichten

Terugblik: koninklijke aandacht voor nieuwe garde stripmakers in Charleroi

Na maanden van voorbereiding, afspraken en protocol was het woensdag 21 juni eindelijk zover: tijdens het staatsbezoek van het Nederlandse koningspaar aan België, brachten Willem-Alexander, Máxima en de Belgische koning Filip en koningin Mathilde een bezoek aan het Institut Saint-André, een school in Charleroi. Daar onthulden ze gezamenlijk de stripmuur van Dido Drachman en Christian Durieux, waarna ze aanschoven aan tafel bij stripmakers van de Nieuwe Garde en hun Belgische collega’s.

Dat de koningsparen kozen voor een bezoek aan Charleroi was niet toevallig: de afgelopen maand stond de stad in het teken van een culturele uitwisseling tussen Nederland en België. Zo raakte 9e Kunst betrokken bij het project, op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in België. De organisatie was op zoek naar een aantal Nederlandse stripmakers, van wie er één met Christian Durieux een stripmuur zou ontwerpen. Dat werd Dido Drachman.

De keuze van 9e Kunst was op voorhand helder: we kiezen voor jonge stripmakers van de Nieuwe Garde om Nederland te vertegenwoordigen. Naast Dido waren dat Melanie Kranenburg, Niek van Ooijen, Bob op ‘t Land, Sterre Richard en hun Belgische collega’s Delphine Frantzen, Jango Jim, Jacques Louis en Flore Egg – ook jonge makers.

v.l.n.r. Jacques Louis, Melanie Kranenburg, Paul Hendrikse (Nederlandse ambassade in België), Jango Jim, Stefan Nieuwenhuis, Sterre Richard, Delphine Frantzen, Bob op ‘t Land, Flore Egg en Niek van Ooijen.

Voorafgaand aan het koninklijke bezoek, dat bijna drie kwartier duurde, tekenden de stripmakers met een groep scholieren op de ramen van de school. Daarna werden de acht tekenaars verdeeld over vier tafels op het schoolplein. Daar tekenden ze met jonge kinderen van 7 tot 10 jaar aan een gezamenlijke strip over het thema van het cultuurfestival.

De feestelijkheden rond de stripmuur bestond uit de onthulling van een plaquette, waarna beide koninklijke paren zich aan de tafels meldden om mee te tekenen. Met meer dan zestig geaccrediteerden van de pers was het hectisch en druk. Toch namen de beide koningen en koninginnen alle tijd om met de kinderen en de stripmakers te praten. Ondanks de ontboezeming van koning Willem-Alexander (“Ik ben een man van veel talenten, striptekenen is daar niet een van”) nam hij toch het potlood ter hand.

Op de Instagram van Nieuwe Garde staat een uitgebreid fotoverslag en een reel van het verblijf in Charleroi.
De NOS was luid en duidelijk aanwezig (reportage Koningspaar in België), evenals de Belgische RTL.