Strips

Nieuwe Sherlock Holmes brengt de sensatie van een ouderwets vakantiepuzzelboek

Sherlock Holmes moet zo’n beetje het meest uitgemolken fictieve personage zijn dat er bestaat. Schrijver Arthur Conan Doyle maakte vanaf 1887 in totaal zestig verhalen over de briljante detective en tijdens zijn carrière liet hij zich in brieven meermaals ontvallen dat het telkens weer verzinnen van nieuwe intriges ‘zijn geest uitputte’. Daarna verschenen er nog talloze verhalen van andere auteurs rond het personage, zo’n tweehonderd verfilmingen (al dan niet van een van de oorspronkelijke Conan Doyle-verhalen) en televisieseries.

De aankondiging van de strip In het hoofd van Sherlock Holmes deed aanvankelijk dan ook niet echt het bloed sneller stromen. Maar nu het laatste deel van dit tweeluik is verschenen, moet gezegd: de Franse tekenaar Benoit Dahan en scenarist Cyril Liéron hebben een verrassend verfrissend album afgeleverd dat zowaar hongerig maakt naar meer.

Het tweeluik met als ondertitel De zaak van het schandelijke ticket begint wanneer een agent aanbelt bij het huis van Holmes in Bakerstreet, omdat hij op straat een dolende collega van Holmes beste vriend en collega-speurder Dokter Watson heeft aangetroffen. De man liep in zijn nachthemd over straat en heeft geen idee wat er is gebeurd. Behalve dan dat hij de avond ervoor naar een theatervoorstelling is geweest. Holmes vermoedt dat er meer aan de hand is en ontrafelt een complot waarbij ogenschijnlijk willekeurige inwoners van Londen worden ontvoerd.

De zaak van het schandelijke ticket is geen bewerking van een oorspronkelijk Conan Doyle-verhaal. Wel komen alle kenmerkende elementen uit de oorspronkelijke verhalen weer terug. Holmes onuitstaanbare bohemien-gedrag, zijn cocaïnegebruik, zijn laatdunkendheid tegenover anderen die hij allemaal dommer vindt dan zichzelf en zijn enorme kennis van chemie en plantkunde die hem helpen om aan de hand van de kleinste aanwijzingen te ontrafelen wat er allemaal aan het oog van de lezer (en dat van Watson) is ontgaan. En uiteraard een min of meer onverwachte ontknoping. 

Wat In het hoofd van Sherlock Holmes echter onderscheidt van andere Sherlock Holmes-bewerkingen is de uitbundige manier waarop Dahan alles in beeld heeft gebracht. Hij verbeeldt wat er allemaal in het hoofd van Sherlock Holmes gebeurt zodra hij ergens een minieme aanwijzing vindt. Hij doet dat op een manier die herinneringen oproept aan vakantiepuzzelboeken van weleer, waarbij je pagina’s tegen het licht moet houden om te kunnen zien welke aanwijzing je gemist hebt, je stippellijntjes moet volgen die door het album heen lopen en je bladzijden moet omvouwen waarbij een heel nieuwe tekening wordt gevormd zodat je ineens een heel nieuw inzicht krijgt over wat er allemaal gebeurt. Het werkt aanstekelijk en brengt op een speelse manier herinneringen terug aan lang vervlogen, vrolijke vakanties in je jeugd.

Cyriel Liéron (zoon van Philippe Luguy, hier vooral bekend van de serie Percevan) verdiende tot dusver de kost als inkleurder van andermans verhalen. In het hoofd van Sherlock Holmes is zijn debuut als scenarist. In dit verhaal probeert hij een kleine spade dieper te graven dan de doorsnee-detective door impliciet ook een kritisch licht te werpen op de schandelijke opiumoorlogen die Groot-Brittannië in de negentiende eeuw voerde in China. Minpunt aan het scenario is dat Liéron voor de niet-kenners van dat deel van de geschiedenis iets meer context had kunnen geven, maar ook zonder enige kennis van deze (naar de huidige normen) verderfelijke gewapende strijd om Chinezen verslaafd te houden aan een exportproduct uit de Britse koloniën is De zaak van het schandelijke ticket goed te volgen.

Hopelijk volgen na dit tweeluik nog nieuwe albums van In het hoofd van Sherlock Holmes, want het is enthousiasmerende lectuur die je eigenlijk vaker zou willen oppakken om je humeur wat op te vrolijken.

Benoit Dahan en Cyril Liéron – In het hoofd van Sherlock Holmes: De zaak van het schandelijke ticket 1 en 2. Standaard uitgeverij. 48 pagina’s, hardcover. € 20,99 (per deel)