Wegwijzers

Genomineerde albums van de Eisner Awards 2020: de besprekingen

De Eisner Awards gelden als de belangrijkste Engelstalige stripprijzen ter wereld. Ze zijn vernoemd naar Will Eisner (1917-2005), een van de pioniers uit de moderne stripwereld en de schepper van onder meer The Spirit en de bekroonde graphic novel A Contract with God.

In juli worden de winnaars bekend gemaakt. Normaal gesproken gebeurt dat tijdens de Comic Con van San Diego, maar die vindt vanwege de corona-perikelen dit jaar niet plaats. Professionals uit het vak kunnen vanaf nu per categorie hun stem uitbrengen op de genomineerden, die hier te vinden zijn. Op de site staat ook een uitgebreide analyse die zeker de moeite waard is: het maakt tendensen en nuances zichtbaar.

In het afgelopen jaar besprak 9e Kunst al een groot aantal genomineerde albums en series. In deze wegwijzer staan ze keurig bij elkaar.

 

Artikelen in deze wegwijzer


Jeff Lemire brengt een ruimteschip tot leven in Sentient

Jeff Lemire brengt een ruimteschip tot leven in Sentient

Wie bekend is met het werk van Jeff Lemire zal het niet ontgaan zijn dat de Canadese schrijver en tekenaar graag ouder-kindrelaties verwerkt in zijn verhalen. Dat deed hij in het postapocalyptische Sweet Tooth (binnenkort als serie op Netflix), in Essex County, Royal City en zijn laatste titel Family Tree. Des te schokkender is dat ...
Met Little Bird heeft Moebius eindelijk een troonopvolger

Met Little Bird heeft Moebius eindelijk een troonopvolger

Wat is erger dan een katholieke kerk die enorme rijkdom vergaart over de ruggen van anderen? Een katholieke kerk die haar rijkdom inzet voor wetenschappelijk onderzoek en die niet bang is om te experimenteren met gelovigen. Het is de wereld van de voor drie Eisners genomineerde comic Little Bird: The Fight for Elder’s Hope. Little ...
Een heel leven te ontdekken in This was our pact

Een heel leven te ontdekken in This was our pact

De graphic novel This was our pact van de Amerikaan Ryan Adams viel al een paar keer in de prijzen: het werd bekroond als het 2019 Parents Magazine Best Children’s Books of the Year, en onlangs verdiende het een Eisner-nominatie voor beste jeugdstrip (10-12 jaar). Het magische verhaal over twee jongens die op ontdekkingstocht gaan ...
Up close and personal met ‘unfit mother’ Miriam Libicki

Up close and personal met ‘unfit mother’ Miriam Libicki

Miriam Libicki is een stripmaakster uit de Verenigde Staten die zich voor haar werk laat inspireren door haar joodse identiteit. In Who Gets Called an Unfit Mother geeft ze haar eigen leven bloot (zoals ze dat eerder al eens deed in jobnik! an american girl’s adventures in the israeli army). De openheid waarmee ze Crumb-achtige ...
Once & Future: Arthur komt tot leven om ultieme Brexit in te leiden

Once & Future: Arthur komt tot leven om ultieme Brexit in te leiden

Bij veel mensen is het inmiddels weggezakt, maar voor de coronacrisis waren het de Britten die het nieuws in Europa domineerden. De Brexit was een van de meest besproken onderwerpen in de dagelijkse talkshows. Het kwam zelfs zo ver dat John Belcrow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis, uitgenodigd werd in Nederlandse programma’s om zijn ...
Skip is intrigerend, overdadig en heeft een lezer met lef nodig

Skip is intrigerend, overdadig en heeft een lezer met lef nodig

Skip staat voor overslaan, maar ook voor keilen, het over het water laten dansen van een platte steen tot die zinkt. Bloom, de jonge hoofdpersoon uit Molly Mendoza’s graphic novel, keilt steentjes over het meer waar hij met zijn moeder woont. Het verhaal speelt in de toekomst, ver genoeg om de entourage post-apocalyptisch te noemen. ...
Matsumoto’s Cats of the Louvre laat de lezer door museum verdwalen

Matsumoto’s Cats of the Louvre laat de lezer door museum verdwalen

Wie aan het Louvre denkt, ziet klassieke kunst zoals de Mona Lisa. Daarna misschien nog Michelangelo’s Stervende Slaaf of Delacroix’ La Liberté Guidant le Peuple, of herinnert zich de boeken van Dan Brown. De associatie met strips ligt niet direct voor de hand, maar die is er zeker: sinds 2005 worden striptekenaars door het Louvre ...
Grass: van verschrikking naar overleving en hoop

Grass: van verschrikking naar overleving en hoop

Grass is het relaas van de Koreaanse ‘granny’ Ok-Sun Lee die in de Tweede Wereldoorlog als ‘comfort woman’, een zeer naar eufemisme voor dwangprostituee, in China was geïnterneerd. Veel meisjes en jonge vrouwen werden door Japanners of lokale collaborateurs van de straat geplukt en ontvoerd. Eenmaal in Mantsjoerije aangekomen werden ze te werk gesteld en ...
Briljante Ghost Tree komt langzaam en blijft lang

Briljante Ghost Tree komt langzaam en blijft lang

In alle opzichten is Ghost Tree, de vierdelige comic van het Amerikaanse duo Bobby Curnow (scenario) en Simon Gane (tekeningen) een succes. Aanvankelijk in alle bescheidenheid uitgebracht, werd het onmiddellijk opgepikt en de hemel in geprezen. Intussen is van het eerste comicdeeltje al een vierde druk verschenen: dat gebeurt zelden. Het afsluitende deel verscheen eind ...
Misstanden in They Called Us Enemy helaas nog altijd actueel

Misstanden in They Called Us Enemy helaas nog altijd actueel

Op 26 juni 2018 sprak juriste Sonia Sotomayor, werkzaam als rechter bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten, een rechtszaal toe met de volgende woorden: “Vandaag besluit het hof het vonnis in de Korematsu-zaak ongeldig te verklaren. Hoewel het hof zich hiermee uitspreekt tegen discriminerend beleid geboren uit vijandigheid tegen een onpopulaire bevolkingsgroep, hanteert het ...
Upgrade Soul is mooi getekend, filosofisch onderzoek naar wat het betekent om mens te zijn

Upgrade Soul is mooi getekend, filosofisch onderzoek naar wat het betekent om mens te zijn

Molly Nonnar is een toegewijd wetenschapper, haar man Hank een schrijver van sciencefictionverhalen. Ze hebben het al 45 jaar heel fijn samen en als het aan hen ligt wordt het nog veel fijner en duurt het nog veel langer. Daarom besluiten ze na een presentatie van dr. Kenton Kallose om al hun geld in zijn ...
Hicotea van Lorena Alvarez smelt de lezer

Hicotea van Lorena Alvarez smelt de lezer

Die ogen van Lorena Alvarez! Wie één keer in de grote, lieve doppen van kleine Sandy heeft gekeken is voorgoed verkikkerd op het schattige meisje uit de verhalen van Alvarez. Deze Colombiaanse illustratrice vertederde in 2016 alles en iedereen met Nightlights, het eerste deel uit de reeks strips voor kinderen van 8 tot 12 jaar ...