Wegwijzers

Genomineerde albums van de Eisner Awards 2020: de besprekingen

De Eisner Awards gelden als de belangrijkste Engelstalige stripprijzen ter wereld. Ze zijn vernoemd naar Will Eisner (1917-2005), een van de pioniers uit de moderne stripwereld en de schepper van onder meer The Spirit en de bekroonde graphic novel A Contract with God.

In juli worden de winnaars bekend gemaakt. Normaal gesproken gebeurt dat tijdens de Comic Con van San Diego, maar die vindt vanwege de corona-perikelen dit jaar niet plaats. Professionals uit het vak kunnen vanaf nu per categorie hun stem uitbrengen op de genomineerden, die hier te vinden zijn. Op de site staat ook een uitgebreide analyse die zeker de moeite waard is: het maakt tendensen en nuances zichtbaar.

In het afgelopen jaar besprak 9e Kunst al een groot aantal genomineerde albums en series. In deze wegwijzer staan ze keurig bij elkaar.

Toegevoegd op 25 juli 2020: de winnaars van de Eisner Awards zijn bekend gemaakt. Hier vind je het overzicht.

 

Artikelen in deze wegwijzer


Eisner Award nominatie voor Tilburgs onderzoek Who Understands Comics

Afgelopen weken werden de nominaties voor de Eisner awards bekend gemaakt. Waar normaal alle aandacht begrijpelijkerwijs uitgaat naar de genomineerde strips, gaat mijn aandacht als onderzoeker ook altijd uit naar de categorie “best academic/scholarly work.” Hier vond ik het werk van een in Tilburg werkende Amerikaanse onderzoeker Neil Cohn, die strips onderzoekt vanuit een neurolinguïstisch...

Het terechte dubbele succes van Kousuke Oono’s humor-manga Way of the Househusband

Way of the Househusband is een succesvolle mangareeks van Kousuke Oono, zowel in Japan als in Engelstalige landen. Dit dubbele succes is in dit geval opmerkelijk omdat het om een humoristische manga gaat: wat humor betreft verschillen de Aziatische en Westerse markt nogal. Japanse woordgrappen en woordspelingen staan erom bekend dat zij moeilijk te vertalen...
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me

Laura Dean Keeps Breaking Up with Me is liefdesbaby van twee uitzonderlijke talenten

Als Freddy Riley wat afwezig is, weten haar vrienden wel hoe laat het is: liefdesproblemen. Het vormt een rode draad in het leven van de zestienjarige Freddy. Ze heeft namelijk een relatie met Laura Dean. Laura is het populairste meisje van de klas en daar geniet ze met volle teugen van. Ze trekt graag met...

Invisible Kingdom: de grote winnaar van de Eisner Awards 2020

Wat hebben de comics Gideon Falls, Black Bolt, Saga en Paper Girls gemeenschappelijk? Allemaal hebben ze in het recente verleden de Eisner Award voor Best New Series gewonnen. Invisible Kingdom, de serie van schrijver G. Willlow Wilson (Ms Marvel, Wonder Woman) en tekenaar Christian Ward (Black Bolt), mag zich nu in deze illustere rij voegen...

Met Eisner Award genomineerde Naomi kruidt Bendis het DC-universum

De nominaties voor de Amerikaanse Eisner Awards zijn elk jaar een moment om nieuwe strips te leren kennen uit het enorme aanbod aan nieuwe strips dat je elke week in de winkel kan vinden. Vaak is het ook een gelegenheid om nieuwe auteurs te ontdekken, hoewel soms ook gevestigde waarden zich opnieuw onder de aandacht...

Undiscovered Country: moet dít Amerika de wereld redden?

Een besmettelijk virus dreigt de mensheid uit te roeien, de Verenigde Staten zou over een vaccin beschikken, maar dat land heeft dertig jaar geleden alle grenzen gesloten. Schrijvers Scott Snyder en Charles Soule beschikken niet over voorspellende gaven, maar met het eerste nummer van Undiscovered Country, dat in november uitkwam, zaten ze zeer dicht op...
Kid-Gloves-foetus

Lucy Knisley haalt mythes onderuit in Kid Gloves

Lucy Knisleys Kid Gloves (2019) is een zeer persoonlijk verhaal waarin Knisley haar miskraam, zwangerschap en traumatische bevalling met de lezer deelt. De strip lijkt een logische stap te zijn binnen Knisleys oeuvre, aangezien ze bekend is geworden door haar leven in stripvorm te documenteren. Zo maakte ze in 2013 Relish, over de invloed van...

Jeff Lemire brengt een ruimteschip tot leven in Sentient

Wie bekend is met het werk van Jeff Lemire zal het niet ontgaan zijn dat de Canadese schrijver en tekenaar graag ouder-kindrelaties verwerkt in zijn verhalen. Dat deed hij in het postapocalyptische Sweet Tooth (binnenkort als serie op Netflix), in Essex County, Royal City en zijn laatste titel Family Tree. Des te schokkender is dat...

Met Little Bird heeft Moebius eindelijk een troonopvolger

Wat is erger dan een katholieke kerk die enorme rijkdom vergaart over de ruggen van anderen? Een katholieke kerk die haar rijkdom inzet voor wetenschappelijk onderzoek en die niet bang is om te experimenteren met gelovigen. Het is de wereld van de voor drie Eisners genomineerde comic Little Bird: The Fight for Elder’s Hope. Little...

Een heel leven te ontdekken in This was our pact

De graphic novel This was our pact van de Amerikaan Ryan Adams viel al een paar keer in de prijzen: het werd bekroond als het 2019 Parents Magazine Best Children’s Books of the Year, en onlangs verdiende het een Eisner-nominatie voor beste jeugdstrip (10-12 jaar). Het magische verhaal over twee jongens die op ontdekkingstocht gaan...
Spoiler Alert

Up close and personal met ‘unfit mother’ Miriam Libicki

Miriam Libicki is een stripmaakster uit de Verenigde Staten die zich voor haar werk laat inspireren door haar joodse identiteit. In Who Gets Called an Unfit Mother geeft ze haar eigen leven bloot (zoals ze dat eerder al eens deed in jobnik! an american girl’s adventures in the israeli army). De openheid waarmee ze Crumb-achtige...

Once & Future: Arthur komt tot leven om ultieme Brexit in te leiden

Bij veel mensen is het inmiddels weggezakt, maar voor de coronacrisis waren het de Britten die het nieuws in Europa domineerden. De Brexit was een van de meest besproken onderwerpen in de dagelijkse talkshows. Het kwam zelfs zo ver dat John Belcrow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis, uitgenodigd werd in Nederlandse programma’s om zijn...

Skip is intrigerend, overdadig en heeft een lezer met lef nodig

Skip staat voor overslaan, maar ook voor keilen, het over het water laten dansen van een platte steen tot die zinkt. Bloom, de jonge hoofdpersoon uit Molly Mendoza’s graphic novel, keilt steentjes over het meer waar hij met zijn moeder woont. Het verhaal speelt in de toekomst, ver genoeg om de entourage post-apocalyptisch te noemen...

Matsumoto’s Cats of the Louvre laat de lezer door museum verdwalen

Wie aan het Louvre denkt, ziet klassieke kunst zoals de Mona Lisa. Daarna misschien nog Michelangelo’s Stervende Slaaf of Delacroix’ La Liberté Guidant le Peuple, of herinnert zich de boeken van Dan Brown. De associatie met strips ligt niet direct voor de hand, maar die is er zeker: sinds 2005 worden striptekenaars door het Louvre...

Grass: van verschrikking naar overleving en hoop

Grass is het relaas van de Koreaanse ‘granny’ Ok-Sun Lee die in de Tweede Wereldoorlog als ‘comfort woman’, een zeer naar eufemisme voor dwangprostituee, in China was geïnterneerd. Veel meisjes en jonge vrouwen werden door Japanners of lokale collaborateurs van de straat geplukt en ontvoerd. Eenmaal in Mantsjoerije aangekomen werden ze te werk gesteld en...

Briljante Ghost Tree komt langzaam en blijft lang

In alle opzichten is Ghost Tree, de vierdelige comic van het Amerikaanse duo Bobby Curnow (scenario) en Simon Gane (tekeningen) een succes. Aanvankelijk in alle bescheidenheid uitgebracht, werd het onmiddellijk opgepikt en de hemel in geprezen. Intussen is van het eerste comicdeeltje al een vierde druk verschenen: dat gebeurt zelden. Het afsluitende deel verscheen eind...
theyc alled us enemy

Misstanden in They Called Us Enemy helaas nog altijd actueel

Op 26 juni 2018 sprak juriste Sonia Sotomayor, werkzaam als rechter bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten, een rechtszaal toe met de volgende woorden: “Vandaag besluit het hof het vonnis in de Korematsu-zaak ongeldig te verklaren. Hoewel het hof zich hiermee uitspreekt tegen discriminerend beleid geboren uit vijandigheid tegen een onpopulaire bevolkingsgroep, hanteert het...
Molly Hank Kallose Manuela 4

Upgrade Soul is mooi getekend, filosofisch onderzoek naar wat het betekent om mens te zijn

Molly Nonnar is een toegewijd wetenschapper, haar man Hank een schrijver van sciencefictionverhalen. Ze hebben het al 45 jaar heel fijn samen en als het aan hen ligt wordt het nog veel fijner en duurt het nog veel langer. Daarom besluiten ze na een presentatie van dr. Kenton Kallose om al hun geld in zijn...

Hicotea van Lorena Alvarez smelt de lezer

Die ogen van Lorena Alvarez! Wie één keer in de grote, lieve doppen van kleine Sandy heeft gekeken is voorgoed verkikkerd op het schattige meisje uit de verhalen van Alvarez. Deze Colombiaanse illustratrice vertederde in 2016 alles en iedereen met Nightlights, het eerste deel uit de reeks strips voor kinderen van 8 tot 12 jaar...