Berichten

Eisner Award nominatie voor Tilburgs onderzoek Who Understands Comics

Neil Cohn: Who Understands ComicsAfgelopen weken werden de nominaties voor de Eisner awards bekend gemaakt. Waar normaal alle aandacht begrijpelijkerwijs uitgaat naar de genomineerde strips, gaat mijn aandacht als onderzoeker ook altijd uit naar de categorie “best academic/scholarly work.” Hier vond ik het werk van een in Tilburg werkende Amerikaanse onderzoeker Neil Cohn, die strips onderzoekt vanuit een neurolinguïstisch perspectief. Ik sprak met Cohn over de nominatie van zijn Who Understands Comics: Questioning the Universality of Visual Language Comprehension.

Cohn liet weten dat hij erg verrast was. Hij kwam erachter doordat een andere striponderzoeker hem tagte in een tweet over de nominatie. Momenteel probeert Cohn vooral zijn verwachtingen te temperen. Hij weet dat de insteek van zijn boek vrij uniek is in relatie tot de andere genomineerden, maar durft nog niet te veel te hopen.

In Who Understands Comics bespreekt Cohn de breed gedragen aanname dat strips of in sequentie geplaatste beelden universeel te begrijpen zijn. Deze aanname ligt ten grondslag aan het idee dat strips infantiel of simpel zouden zijn en zelfs aan het gebruik van strips in een educatieve setting. Door bestaand onderzoek over dit onderwerp aan elkaar te koppelen is Cohn tot de conclusie gekomen dat deze aanname niet klopt. Strips zijn geen universeel begrijpelijke taal. In plaats daarvan vereisen strips bestaande kennis om begrepen te kunnen worden.

Momenteel werkt Cohn in Tilburg aan een ERC starting grant aan software die in staat zal zijn de visuele kenmerken van strips te analyseren. Met deze software gaat Cohn ongeveer 1.500 strips uit 50 verschillende landen analyseren om te kijken of er cross-culturele patronen of verschillende visuele talen te vinden zijn. Alle data die met dit onderzoek beschikbaar wordt gemaakt is vrij toegankelijk en Cohn hoopt dan ook dat zijn onderzoek voor andere onderzoekers als springplank kan fungeren. Mocht je meer willen weten over Cohn en zijn onderzoek, kijk dan op Visual Language Lab. of lees het interview met Cohn dat onlangs verscheen bij Univers: ‘Strips lijken misschien eenvoudig, maar er zit zoveel meer complexiteit in’.