Comics

Invisible Kingdom: de grote winnaar van de Eisner Awards 2020

invisible kingdom Wat hebben de comics Gideon Falls, Black Bolt, Saga en Paper Girls gemeenschappelijk? Allemaal hebben ze in het recente verleden de Eisner Award voor Best New Series gewonnen. Invisible Kingdom, de serie van schrijver G. Willlow Wilson (Ms Marvel, Wonder Woman) en tekenaar Christian Ward (Black Bolt), mag zich nu in deze illustere rij voegen. Ward kreeg bovendien een Eisner voor Best Painter/Digital Artist voor Invisible Kingdom. Genoeg redenen om de serie eens onder de loep te nemen.

Invisible Kingdom vertelt het verhaal van de impulsieve vrachtpiloot Grix en de bedachtzame Vess: twee vrouwen afkomstig van verschillende planeten. Grix is een stoere vechtersbaas die alles doet voor haar bemanning en zich uit de naad werkt voor megacorporatie Lux. Vess daarentegen is net toegetreden tot the Renunciation, de overkoepelende religie in het melkwegstelsel. De wegen van Grix en Vess kruisen zich als ze beide merken dat er meer schuilt achter zowel Lux als the Renunciation. Al snel keert het hele melkwegstelsel zich tegen de twee vrouwen.

De door Berger Books, een onderdeel van Dark Horse, uitgegeven serie wordt veel vergeleken met Saga. Deels is dat begrijpelijk. Ook Invisible Kingdom moet het hebben van een breed, en voor comics afwijkend kleurenpalet, een geheel eigen tekenstijl en natuurlijk de sterke rollen van vrouwen. Maar waar Saga de lezer meeneemt op een reis door een enorm uitgebreid universum, kiezen de makers van Invisible Kingdom voor een overzichtelijke uithoek van het melkwegstelsel met maar vier planeten en vier verschillende rassen.

invisible kingdom

Tekenaar Christian Ward viel eerder al op met zijn werk voor Black Bolt (Eisnerwinnaar in 2018). Zijn organische, grove tekenstijl en unieke kleurgebruik passen nog beter bij de unieke wereld die hij met G. Willow Wilson heeft gecreëerd. Dat gezichten van personages niet meer zijn dan een gekleurde vlek en dat de inkleuring over de tekenlijnen heen loopt, stoort helemaal niet omdat het past bij de grillige wereld. van Invisible Kingdom Daarnaast trakteert Ward de lezer op prachtige scenes in deep space met zwevende kwallen en kathedralen die tevens ruimteschepen zijn.

De Eisner voor Best New Series is het eerste grote wapenfeit voor Berger Books, een imprint waar we de komende jaren nog veel van gaan horen. De leiding van Berger Books is namelijk in handen van Karen Berger, de vrouw die in de jaren ’90 de scepter zwaaide bij Vertigo en die medeverantwoordelijk was voor titels als The Sandman, Preacher, V for Vendetta en Y: The Last Man. Invisible Kingdom nadert zeker het niveau van deze klassiekers.

G. Willow Wilson & Christian Ward – Invisible Kingdom: Walking The Path en Invisible Kingdom: Edge Of Everything. Berger Books/Dark Horse. 128 blz, softcover. $ 19.99