Comics

Met Little Bird heeft Moebius eindelijk een troonopvolger

Wat is erger dan een katholieke kerk die enorme rijkdom vergaart over de ruggen van anderen? Een katholieke kerk die haar rijkdom inzet voor wetenschappelijk onderzoek en die niet bang is om te experimenteren met gelovigen. Het is de wereld van de voor drie Eisners genomineerde comic Little Bird: The Fight for Elder’s Hope.

Little Bird draait om de strijd van vrije Canadezen tegen een door de katholieke kerk geleide Verenigde Naties van Amerika. Niet zomaar een katholieke kerk, maar een die mensen genetisch modificeert tot afschrikwekkende wezens en niet kijkt op een genocide meer of minder. De rol van religie doet daarmee denken aan The Handmaids’ Tale al gaan de kerkelijke leiders in Little Bird nog vele stappen verder. Tegelijkertijd is Little Bird ook het verhaal van een meisje wiens moeder gevangengenomen wordt door de kerk en wiens grootvader een mythische verzetsheld is.

Schrijver Darcy van Poelgeest en tekenaar Ian Bertram hebben vijf jaar gewerkt aan de vijf comics die onlangs door Image Comics zijn gebundeld in een hardcover. Die arbeid is af te zien aan het geweldige artwork. Ian Bertrams’ tekeningen doen enorm denken aan het beste werk van Moebius. De lijnen vloeien en kronkelen over de pagina’s, de ene scéne ziet er nog fabuleuzer uit dan de andere. Little Bird lijkt schatplichtig aan Moebius en Jodorowsky; ook zij combineerden sciencefiction met maatschappijkritiek. De inkleuring van Matt Hollingsworth (ook genomineerd voor een Eisner) sluit zeker aan bij de vergelijking met Moebius.

Helaas blijft het schrijfwerk van Van Poelgeest er wel iets bij achter. Vooral de eerste twee chapters vertelt hij net te weinig en leunt hij iets te veel op de tekeningen van Bertram. Dat is ten nadele van de lezer die essentiële context lijkt te missen, maar zich daar waarschijnlijk overheen zet, geboeid als hij is door de vormgeving van deze dystopische wereld.

Book one prijkt er op de rug van de hardcover. Bertram en Van Poelgeest zijn duidelijk nog niet klaar in het universum van Little Bird. Of we nu een jaar moeten wachten, of nog eens vijf, maakt niet uit. Het artwork is het meer dan waard. Niet voor niets is Little Bird genomineerd voor drie Eisners, namelijk voor best limited series, best penciller en best colorist.

Darcy van Poelgeest & Ian Betram – Little Bird: The Fight for Elder’s Hope. Image Comics. 200 pagina’s, hardcover. $ 29,99