Comics

Once & Future: Arthur komt tot leven om ultieme Brexit in te leiden

Bij veel mensen is het inmiddels weggezakt, maar voor de coronacrisis waren het de Britten die het nieuws in Europa domineerden. De Brexit was een van de meest besproken onderwerpen in de dagelijkse talkshows. Het kwam zelfs zo ver dat John Belcrow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis, uitgenodigd werd in Nederlandse programma’s om zijn ‘order, order’ uit te spreken. Once & Future, de nieuwste comic van schrijver Kieron Gillen (The Wicked + The Divine, Young Avengers, Loki) en tekenaar Dan Mora (Klaus) neemt het eilanddenken van de Engelsen als uitgangspunt om de illustere Koning Arthur uit de dood te laten herrijzen.

De Arthur-mythologie kent enorm veel verschijningsvormen. De oorsprong van het verhaal rond de koning, zijn ridders van de ronde tafel en het zwaard Excalibur is terug te voeren tot een Welsh gedicht uit omstreeks 650. Arthur was toen nog een eerzame strijder, geen koning. De elementen die de mythe gemaakt hebben zoals we die nu kennen stammen vooral uit de middeleeuwen.

Ook in de moderne tijd heeft Arthur niet te klagen over een gebrek aan aandacht. Marion Zimmer Bradley verkocht miljoenen exemplaren van haar Nevelen van Avalon en regisseur Guy Ritchie verfilmde in 2017 een zeer eigen(tijdse) versie.

Dat het publiek ook nog lang niet uitgekeken is op de Britse mythe blijkt wel uit het verkoopsucces van de losse delen van Once & Future. De eerste issues zijn een aantal keren herdrukt en hebben de relatief jonge uitgeverij Boom! Studios definitief op de markt gezet als concurrent van Image als het gaat om creator owned boeken. Nu is ook de trade paperback uit waarin de eerste zes nummers fraai gebundeld zijn.

Maar wat is nu de kracht van Gillens versie van Arthur? Dat is vooral de enorme draai die hij geeft aan de mythe. In Once & Future wordt de legendarische koning tot leven gewekt door een groep Engelsen die het eiland en zijn bevolking weer terug willen laten keren tot de roem en glorie van weleer. Met een zombie Arthur als leider is Rule Britannia gegarandeerd, zo denken zij. De ultieme Brexit.

Echter rekenen deze Britse separatisten buiten de gepensioneerde Bridgette McGuire. Deze Buffy the Vampire Slayer op leeftijd is een geweldig geschreven personage dat haar klungelige kleinzoon Duncan meeneemt op een onvervalste queeste om Arthur te stoppen.

Net als in Gillens moderne godenepos The Wicked + The Divine is ook dit boek weer enorm goed geresearcht. Van de verschillende locaties tot artefacten die mogelijk te maken hebben met Arthur. Een goed verhaal maakt lang niet altijd een goede comic. Het tekenwerk van Dan Mora is zeer dynamisch, de gezichtsuitdrukkingen zijn geweldig en veel Britten zullen gruwen van het monster dat hij van hun geliefde koning maakt.

Once & Future is het beste wat de Brexit heeft opgeleverd.

Kieron Gillen & Dan Mora – Once & Future 1: The king is undead. Boom! Studios. 160 pagina’s. 16,99