Comics

Undiscovered Country: moet dít Amerika de wereld redden?

Een besmettelijk virus dreigt de mensheid uit te roeien, de Verenigde Staten zou over een vaccin beschikken, maar dat land heeft dertig jaar geleden alle grenzen gesloten. Schrijvers Scott Snyder en Charles Soule beschikken niet over voorspellende gaven, maar met het eerste nummer van Undiscovered Country, dat in november uitkwam, zaten ze zeer dicht op de realiteit. Dat losse nummer was bovendien een van de bestverkopende niet-Marvel of DC comics sinds jaren én ook de filmrechten waren al verkocht voor issue 2 op de planken lag. Wat maakt deze nieuwe Image serie zo bijzonder?

Natuurlijk Scott Snyder is een gevestigde naam in de comicsindustrie. Zijn Batman reeks is een moderne favoriet en met American Vampire heeft hij ook een succesvolle eigen titel op zijn naam staan. Charles Soule is ook geen onbekende, zo heeft hij een geweldige Darth Vader reeks geschreven en kijken liefhebbers reikhalzend uit naar een bundels met zijn Daredevil verhaallijn. Dat beide schrijvers samen aan een titel werken, zal de verkoopcijfers geen kwaad hebben gedaan.

De tradepaperback van Undiscovered Country, waarin de eerste zes nummers zijn gebundeld, geeft nog wat meer geheimen prijs. Zo zijn de heren heel goed in het doordenken van andere recente ontwikkelingen zoals de muur van Trump bij Mexico, de polarisatie in de Verenigde Staten en mogelijke inmenging van andere naties in de Amerikaanse politiek, maar weten ze ook veel van de Amerikaanse geschiedenis. Bovendien hebben ze zeer goed gekeken naar series als Lost, films als Mad Max en het boek The Stand van Stephen King.

Maar waar draait Undiscovered Country nu eigenlijk om? Zeven totaal verschillende mensen gaan op een speciale missie naar de VS. Dat land is al dertig jaar gesloten, maar ene Uncle Sam heeft een bericht de wereld in gestuurd waarin gesteld wordt dat Amerika het vaccin heeft tegen de dodelijke ziekte Sky. Natuurlijk blijkt al snel dat alles heel anders ligt. Hoe precies is niet duidelijk na het lezen van deze eerste bundel. Maar de Verenigde Staten is een andere wereld geworden verdeeld in grote regionen met ieder zijn eigen leider en gebruiken, met mensen die op een soort vissen door de woestijn trekken en winkelcentra als rijdende forten.

Er was nogal wat kritiek op de losse nummers van Undiscovered Country. Het verhaal zou leunen op te veel verschillende karakters en daardoor onduidelijk zijn, ook zou er wel erg veel tekst voorbijkomen en het verhaal zich traag ontwikkelen. Argumenten die deels wegvallen bij het lezen van de tradepaperback. Ja, Snyder en Soule bouwen gestaag een wereld op, maar doen dat echt niet zo langzaam als bijvoorbeeld Hickman in East of West. Ja, het zijn nogal wat personages die je leert kennen, maar dankzij de van Lost gestolen korte flashback lukt dat aardig en ja de hoeveelheid tekst is groot, maar wat staat hier prachtig tekenwerk van de Italiaan Giuseppe Camuncoli tegenover.

Hoe het Amerika van Snyder en Soule in staat moet zijn de wereld te redden, is een groot vraagteken, maar dat beide heren een duidelijk einddoel voor ogen hebben en de kwaliteit om de lezer te amuseren tot dat doel bereikt is, staat buiten kijf.

Scott Snyder, Charles Soul & Giuseppe Camuncoli – Undiscovered Country: Destiny. Image Comics. 176 pagina’s, softcover. $9,99