Bruna
Dossiers

Strips in Boekenland

Onlangs werd minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven gevraagd naar haar beleidsplannen voor de periode 2021–2024. In NRC van 21 december vertelde ze dat de literatuur haar zorgen baarde. “Ontlezing is echt een punt van zorg. Dat begint al bij jongeren. Ik heb apart aan de Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad gevraagd me te adviseren over hoe we leesplezier kunnen bevorderen.” Als de interviewer laat doorschemeren dat hij uit haar adviesaanvraag proeft dat ze het experiment mist in de literatuur, antwoordt ze: “In literatuur is ook wel aandacht nodig voor nieuwe vormen.”

Minister van Engelshoven heeft geluk, want de literatuur bevat allang zo’n vernieuwende vorm, waarvan onderzoek en praktijkervaring keer op keer laten zien dat het zich perfect leent om jongeren aan het lezen te krijgen. Deze vorm – strip genoemd – is eerlijk gezegd niet zo piepjong meer, maar nog altijd volop in ontwikkeling en daardoor wel jong van geest. Kwantiteit, kwaliteit en diversiteit zijn groter dan ooit tevoren en zelden was er een beter moment om de strip te omarmen als waardevolle toevoeging op het bestaande literatuuraanbod.

Toch is de strip nog altijd nauwelijks zichtbaar in de Nederlandse boekwinkels en bibliotheken. Als men al een aanbod van strips heeft, dan is de kans niet gering dat deze ingeklemd staat tussen de kinderboeken en de toiletdeur. Winkels wijten hun bescheiden collecties aan de lage verkoopcijfers, het publiek verschuilt zich op haar beurt achter de geringe verkrijgbaarheid en zo is de cirkel rond. Stripuitgeverijen en -boekhandels die meer aansluiting zochten bij de boekenwereld in een poging die impasse te breken klagen op hun beurt over gebrek aan interesse, medewerking en mogelijkheden. Brancheorganisaties zijn zich van geen kwaad bewust en beweren dat iedereen gelijke kansen heeft. Tussen al dit vingerwijzen door vragen wij ons vooral af of iemand ooit gezocht heeft naar een mogelijkheid om nader tot elkaar te komen.

In dit dossier wil de 9e Kunst de positie van de strip in de Nederlandse boekenwereld onderzoeken, op zoek naar een mogelijkheid tot een betere samenwerking om die positie zodoende te verbeteren.

Artikelen in dit dossier

Tranquilo: Boekhandel Van der Velde in de Broeren, Zwolle

Boekhandel Van der Velde in de Broeren: “Strips inkopen is heel erg trial and error”

Omslagfoto ©2016 Tranquilo Er is een vraag die mij al een tijdje plaagt: hoe makkelijk is het voor een algemene boekhandel om een goede stripcollectie op te bouwen? Binnen de Nederlandse stripwereld wordt graag en geregeld geklaagd over de desinteresse voor strips bij de algemene boekhandelaar, maar niemand lijkt zich ooit af te vragen of…
CPNB Bestseller 60

Stripboeken zijn niet welkom in de CPNB Bestseller 60

In de Volkskrant van zaterdag 6 juli 2018 stond een artikel over de CPNB Bestseller 60, geschreven door Jet Steinz. Voor wie niet met dit fenomeen bekend is, elke week maakt de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) een top 60 van de best verkochte boeken en plaatst deze lijst op het internet…