Strips

Hicotea van Lorena Alvarez smelt de lezer

Die ogen van Lorena Alvarez! Wie één keer in de grote, lieve doppen van kleine Sandy heeft gekeken is voorgoed verkikkerd op het schattige meisje uit de verhalen van Alvarez. Deze Colombiaanse illustratrice vertederde in 2016 alles en iedereen met Nightlights, het eerste deel uit de reeks strips voor kinderen van 8 tot 12 jaar (en grote kinderen vanaf 12) over een klein meisje dat zich graag verliest in haar magische fantasiewereld. Onlangs verscheen het los te lezen vervolg op dat overdonderende stripdebuut, met de titel Hicotea.

Hicotea is zowel de soortnaam als de voornaam van een schildpad, die Sandy tegenkomt als ze met haar klas de natuur intrekt voor een biologieproject. Of beter gezegd: Sandy vindt het lege schild van Hicotea. Zoals dat gaat in de toverachtige wereld van Sandy stapt het meisje het schild in en komt ze terecht in een prachtig museum: de habitat van Hicotea, die in haar leven alles over de natuur heeft verzameld en tussen die schitterende bric-à-brac leeft, als een conservator van fenomenen.

Alleen is er iets mis met Hicotea. Ze komt haar huis niet meer uit sinds ze op veldtocht een vijandig element is tegengekomen. Niet dat Sandy er iets van begrijpt, toch besluit ze Hicotea te helpen. Gewapend met haar tekenboekje gaat ze op weg naar de randen van de natuur om Hicotea’s vorserswerk voort te zetten.

Dan gaan alle remmen los. De lezer – eigenlijk: het lezertje – tuimelt van de ene verbazing in de andere. Pagina’s kantelen om hun as en Sandy dwarrelt van omgekeerde rotsen naar zwevende grotten. Alvarez tekent werelden waarin de zwaartekracht omhoog gaat en waar de randen van de bladzijde steun bieden aan mooie figuurtjes om uit te rusten.

Voor Sandy is er geen rust: zij is vastbesloten om Hicotea te helpen, zonder benul waar ze in terecht komt. Haar ontwapenende eerlijkheid zorgt ervoor dat ze steeds verder op weg raakt. Sandy blijft tekenen en zich verbazen over alle natuurschoon.

Dan ontmoet ze de strenge raaf Livion, die Sandy vertelt dat het onmogelijk is om de hele natuur te tekenen. Een meisje is te klein om alles te weten. Sandy geeft toe, maar haar repliek is heerlijk: in haar fantasie zal alles bestaan, behalve strenge vogels.

Als ze na school met haar moeder in de achtertuin zit, wacht haar een grote verrassing. Het meisje kan haar geluk niet op, en eerlijk: geen enkele lezer voelt dat niet honderd procent met haar mee.

Hicotea is een heerlijke aanrader vanwege de tekeningen die zo mooi en exotisch zijn dat je het album er graag weer bij pakt. Gewoon, even stukjes lezen en kijken, zoals je ook een dichtbundel bij je in de buurt kan hebben. Het is een album om je aan te vergapen, meer dan eens.

Lorena Alvarez – Hicotea. Nobrow. 64 pagina’s hardcover, Engelstalig. €16,99.