Artikelen

Regen, regen en nog meer regen: hét moment om de Eisner Award winnaars van 2023 te lezen

Voorlopig houdt de Nederlandse ‘zomer’ nog wel even aan. In plaats van naar het strand of zwembad zit iedereen vooral binnen. Een goed moment om de winnaars van de Eisner Awards 2023 te lezen. Hier vind je een overzicht van de winnaars en genomineerden, inclusief alle links naar recensies die het afgelopen jaar op 9e Kunst verschenen.
De Eisners zijn de Oscars voor de Amerikaanse stripindustrie. De prijs wordt jaarlijks in juli uitgereikt in diverse categorieën en is vernoemd naar Will Eisner. Voor iedere categorie worden comics genomineerd door een panel, waarna mensen uit de comic-industrie stemmen op de genomineerden.

Beste nieuwe serie

Public Domain is de nieuwe serie die het Eisner Award logo voortaan op elke uitgave mag zetten. De serie geschreven en getekend door Chip Zdarsky gaat over de comicindustrie. De hoofdpersoon heeft de meest populaire superheld gecreëerd, maar verdient zelf niks aan de talloze films en merchandise.

The Atonement Bell, Love Everlasting, Star Trek en Traveling to Mars zijn de andere nieuwe series die hoge ogen gooiden in deze categorie.

Beste doorlopende serie

Nightwing van schrijver Tom Taylor en tekenaar Bruno Redondo is de beste langlopende serie van 2023, de serie over Batmans eerste Robin is al enkele jaren ijzersterk in zijn combinatie van karakterontwikkeling, actie en humor.

Daredevil, The Nice House On The Lake, The Department of Truth, Killadelphia en She-Hulk waren andere kanshebbers in deze categorie.

Beste schrijver

James Tynion IV is gekroond tot beste schrijver voor onder meer Nice House On The Lake en The Department of Truth. Tynion schreef lange tijd Batman voor DC, maar brak echt door met zijn eigen titel: Something Is Killing The Children.

Andere genomineerden in deze categorie waren onder meer Tom King voor Batman: One Bad Day en Supergirl: Woman of Tomorrow en Chip Zdarsky voor Public Domain, Stillwater en Newburn.

Beste tekenaar

De prijs voor beste tekenaar ging naar Greg Smallwood voor The Human Target, de door Tom King geschreven miniserie over een van de minder bekende superhelden in het DC universum.

Andere genomineerden in deze categorie waren onder meer Jason Shawn Alexander voor Killadelphia, Alvaro Martinez Bueno voor het tekenwerk in Nice House on the Lake, Sean Phillips voor Follow Me Down en The Ghost In You en Bruno Redondo voor Nightwing.

Beste inkleuring

Veel tekenaars van comics werken nauw samen met een colorist. Die kleurt de lijntekening in en kan daarmee best een stempel drukken op hoe een comic eruitziet. Jordie Bellaire mag zich dankzij haar werk aan Nice House on the Lake, Suicide Squad, Antman en Miracleman voor een jaar op haar borst kloppen voor de kwaliteit van haar werk.

Andere genomineerden waren Jean-Francois Beaulieu voor I Hate Fairyland en Twig, Dave McCaig voor The Incal: Psychoverse, Jacob Phillips voor Follow Me Down, The Ghost in You en That Texas Blood, Alex Ross and Josh Johnson voor The Fantastic Four: Full Circle en Diana Sousa voor Critical Role: Vox Machina Origins.

Beste serie voor tieners

Do A PowerbombHet emotioneel geladen actiespektakel Do A Powerbomb! is een comic voor alle leeftijden, maar wist de prijs voor beste serie voor tieners binnen te slepen.

Ook genomineerd in deze categorie waren Chef’s Kiss, Clementine, Heartstopper en Wash Day Diaries.

Niet gewonnen, wel genomineerd

Aimee de Jongh was met Days of Sand, de Engelstalige editie van Dagen van Zand, genomineerd in de categorie Best Graphic Album – Reprint, maar zag Parker: The Martini Edition – Last Call er met de prijs vandoor gaan.

Een compleet overzicht van de winnaars in alle categorieën is bij de Comics Beat te vinden.