Comics

Gevangen in de tijd in een mooi huis, ergens aan een meer: horror van de buitencategorie

We verkeren in een interbellum, stilstaande tijd. De eerste zes delen van The nice house on the lake zijn al in trade paperback verschenen en de tweede trade paperback, met daarin de laatste zes delen, verschijnt volgende maand. En gevangen zijn in de tijd past perfect bij het uitgangspunt van misschien wel de beste serie die tot op heden onder DC´s Black Label verscheen.

Stel je voor: je bent met allemaal leuke mensen – vrienden en goede kennissen – door een wederzijdse vriend uitgenodigd om een paar dagen door te brengen in een prachtig huis. Het huis ligt aan een meer, in al je behoeften zal worden voorzien. Klinkt goed? Ja, dit is heerlijk natuurlijk. Behalve wanneer het allemaal plaatsvindt in The nice house on the lake, een horrorcomic geschreven door James Tynion IV en getekend door Álvaro Martínez Bueno.
Kenners van het horrorgenre voelen bij zo’n uitnodiging meteen nattigheid, maar de tien mensen – dertigers en één enkele twintiger – hebben het huis nog niet betreden of… de wereld vergaat. Alles wat zich buiten het huis, het meer en de bergen die het geheel omringen bevindt wordt op vreselijke wijze vernietigd. Van de aarde is niets meer over, iedereen is dood. Daar gaat je vakantie.

De tien hebben allemaal op hun eigen manier een band met Walter, de man die hen uitnodigde. Wat ze gemeen hebben: toen hij in hun levens kwam, door de jaren heen, liet hij hen merken dat hij hen de allerbijzonderste mensen ooit vond. Nachtelijk praat- en e-mailsessies volgden, in nuchtere of beschonken toestand, ieder vertelde Walter bijna alles over zichzelf tot er (bijna) geen geheimen meer waren. Op Walter zijn grootste geheim na dan. Hij is namelijk verantwoordelijk voor de vernietiging van de wereld. Waarom zijn de tien gered? Waarom juist zij? En zijn ze eigenlijk wel gered?

De groep gaat op zoek naar antwoorden, naar wie Walter is en waarom juist zij uitgekozen zijn om gered te worden. Elk lid van de groep heeft bepaalde eigenschappen, langzaam wordt duidelijk wat ze met elkaar te maken hebben. Misschien (!) is zelfs de wereld nog wel te redden.

James Tynion IV vertelt het verhaal voornamelijk via dialogen, hij laat zijn personages pratend ontdekken in welke situatie ze belandt zijn. Als lezer weet je nauwelijks meer dan zij, de kaderloze tekeningen van Martínez Bueno versterken het voyeuristische aspect en daarmee ook de betrokkenheid die je voelt. Wat het lezen wel lastiger maakt is dat de tien personages min of meer gelijktijdig worden geïntroduceerd en dat ze snel door elkaar kunnen worden gehaald. Hun functies in het dagelijks leven, of liever gezegd: het voormalige dagelijks leven, spelen een steeds belangrijker rol en dan moet je goed kijken, of terugbladeren naar eerdere pagina’s wie nu ook al weer de accountant is en wie de pianist en wie de dokter en wie de komiek. In een veelal uit dialoog bestaande strip zorgen de tekeningen voor veel dynamiek, soms gedetailleerd, soms schetsmatig, maar altijd interessant en gericht op het vergroten van de verstikkende sfeer die het huis steeds meer in zijn greep krijgt. Echt enorm goed gedaan.

Er is iets vreemds aan de hand met een aantal personages van James Tynion IV. In elke comic die hij schrijft komt een personage voor dat een afsplitsing van hemzelf lijkt. In The nice house on the lake is het Walter die grote uiterlijke overeenkomsten heeft met de schrijver, in The Closet is hij het bange jongetje Jamie dat een monster in de kast heeft en in Something is Killing the Children is er James, het kind dat gered wordt door monsterdoder Erica Slaughter en dat met haar mee op reis gaat. Tynion lijkt in zijn horrorstrips zijn eigen angsten te verkennen (en wie weet te verslaan) door ze toe te vertrouwen aan het papier. Zijn angsten lijken zo te lezen te draaien om eenzaamheid, verlaten worden, reddingsfantasieën en monsters in de vorm van onbetrouwbare ouders.

De liefde die Walter voor zijn vrienden voelt komt oprecht over. Tynion en Martinez Bueno maken een emotioneel intens meeslepend verhaal dat zelfs voor kenners van het genre menige verrassing in petto heeft. Daarmee is The nice house on the lake een dikke aanrader van jewelste.

James Tynion IV & Álvaro Martínez Bueno – The nice house on the lake. DC Black Label. Volume 1: 200 pag. Volume 2: 176 pag. Per deel € 18,99