Comics

X-files en complotgekkies vinden elkaar in The Department Of Truth

Wat als complottheorieën waarheid worden als maar genoeg mensen erin geloven? Dat is het uitgangspunt van The Department of Truth; een nieuwe comic die bovenop de huidige tijdsgeest zit, maar niet nalaat zompige kelders te bezoeken om ook oud zeer op te rakelen.

FBI-agent Cole is altijd gefascineerd geweest door complottheorieën. De kans om een bijeenkomst bij te wonen van Flat Earthers (mensen die ervan overtuigd zijn dat de aarde plat is) grijpt hij dan ook met beide handen aan. Het is tijdens die bijeenkomst dat hij opvalt bij The Department of Truth, een geheime organisatie binnen de Amerikaanse veiligheidsdienst zich bezighoudt met het voorkomen van complottheorieën. Een soort X-files; alleen staan niet ruimtewezens centraal, maar onder meer de moord op John F. Kennedy.

James Tynion IV (Batman, Something Is Killing The Children) is een van de meest populaire comicschrijvers van dit moment. In The Department Of Truth weet hij opnieuw een donker verhaal met veel snelheid te vertellen en daarbij niet te vergeten zijn hoofdpersonages genoeg menselijke trekken te geven. Tekenaar Martin Simmonds op zijn beurt heeft een stijl gevonden die het midden houdt tussen het expressieve van Bill Sienkiewicz en het abstracte van David Mack. Simmonds’ grillige stijl past bij het grimmige verhaal, al is het soms even zoeken of je de panelen over twee pagina’s horizontaal moet lezen of eerst de ene pagina en dan de andere. Overigens een euvel waar ook Something Is Killing The Children mee kampt.
Nepnieuws, desinformatie, complottheorieën en QAnon beheersen een deel van het nieuws. Niet alleen de Verenigde Staten heeft te kampen met de gekste YouTube video’s waar zelfs een redelijk persoon maar drie klikken van verwijderd is, ook in Nederland neemt het probleem steeds grotere vormen aan.

Tynion speelt wat dat betreft met vuur door in zijn comic een aantal bekendere theorieën van deze tijd als onderwerp te nemen zoals: in scène gezette high school shootings en een pedofielennetwerk van politici. Het is ook dat stuk realisme dat van The Department Of Truth meer dan zomaar een comic maakt. Dit is een verhaal dat gaat over de tijd waarin we leven.

James Tynion IV & Martin Simmonds – The Department Of Truth: The End Of The World vol 1. Image. 144 blz. $9.99