Newburn
Comics

Easton Newburn is een onuitstaanbare klootzak en toch ben je benieuwd hoe het verdergaat

NewburnEen voormalig agent die nu als onafhankelijke privédetective werkt voor alle misdaadsyndicaten in New York. Dat is natuurlijk een spekkie naar het bekkie voor liefhebbers van de betere misdaadstrip, want dat is Newburn: een onvervalste graphic novel in de traditie van Ed Brubaker en Sean Phillips.

De diensten van Easton Newburn zijn hard nodig als de kleinzoon van een Italiaanse maffiabaas wordt vermoord en er een flinke lading drugs blijkt te ontbreken. Newburn is het type onuitstaanbare, stoïcijnse betweter. Een soort Sherlock Holmes, maar dan minder Brits elitair en meer mouwen opstropen en rouwdouwen. Daarmee is Newburn ook een weinig innemend karakter om een comic te dragen, gelukkig wordt al vrij snel ook assistent Emily geïntroduceerd die eigenlijk het venster vormt door wiens ogen de lezer meekijkt naar de schaduwkant van New York.

NewburnNewburn staat in een lange Amerikaanse traditie waarin crimeverhalen en comics elkaar ontmoeten. Deze verhalen zijn ouder dan de welbekende superhelden en beleefden hun hoogtijdagen eind jaren ’40.  In de jaren ’80 bracht Frank Miller met zijn Sin City het genre terug op de voorgrond, gevolgd door onder meer 100 Bullets van Brian Azarello. Vooral schrijver Ed Brubaker en tekenaar Sean Phillips hebben het laatste decennia het genre heruitgevonden en onder de aandacht gebracht van de hedendaagse comic lezer.

Jacob Phillips, de zoon van Sean, liet met That Texas Blood al zien dat de tekenkunst bij de familie Phillips in de genen zit. Met Newburn nadert hij nog meer de stijl van zijn vader (wiens Jacob overigens al jaren inkleurt). De semi-realistische tekeningen, het hoge gehalte aan pratende gezichten en, voor een comic, veel statische scenes dragen bij aan een beklemmend gevoel waarin elk afzonderlijk verhaal opnieuw de spanning wordt opgebouwd.NewburnNewburnHierin helpt natuurlijk het schrijfwerk van Chip Zdarsky die zich de laatste tijd steeds meer aan het ontpoppen is tot een superster schrijver. Zo prijkt zijn naam momenteel op DC-vlaggenschip Batman, schrijft hij voor Marvel Daredevil en is hij ook verantwoordelijk voor de reeks Stillwater bij Image. Wat al deze titels met Newburn gemeen hebben is dat bij Zdarsky de dialogen heel natuurlijk overkomen. Verder laat hij in zijn scenario’s veel ruimte voor de tekenaars waar hij mee werkt. Show, don’t tell is een van de belangrijkste speerpunten wat Zdarsky betreft als het gaat om comics.

Mochten Brubaker en Phillips er binnenkort de brui aangeven dan is Newburn een meer dan waardige opvolger. Zdarsky en Phillips Jr. bewijzen met dit eerste deel over de juiste genen te beschikken om de aloude kunst van de misdaadstrip voort te zetten.

Chip Zdarsky & Jacob Phillips – Newburn: Volume 1. Image Comics. 160 pag. $16.99