Comics

Stillwater klinkt perfect maar toont vooral de keerzijde van het eeuwige leven

Het eeuwige leven is iets wat de mensheid al eeuwenlang boeit. Hele religies zijn gebaseerd op dit idee en ook in de populaire cultuur is het een vaak terugkerend onderwerp; denk daarbij aan manga zoals Blade of The Immortal en films als Highlander. Schrijver Chip Zdarsky (Howard the Duck, Spider-man Life Story, Daredevil) en tekenaar Ramon K. Perez betogen in Stillwater dat eeuwig leven eerder een vloek is dan een zegen.

De egocentrische millennial Daniel ontvangt een brief van de notaris waarin staat dat hij naar het dorpje Stillwater moet komen om een nagelaten erfenis in ontvangst te nemen. Aangezien hij net ontslagen is en het ruzie zoeken in discotheken aardig beu is, besluit hij met zijn vriend Tony op een roadtrip te gaan. Aangekomen in Stillwater ziet Daniel een jongen die van een gebouw wordt afgeduwd. Het kind breekt zijn nek, maar niemand op straat reageert. In paniek roept Daniel om de hulp van een dokter, maar voor die er is staat het ventje weer op en loopt de winkelstraat uit. De bewoners van Stillwater kunnen namelijk niet dood, tenzij ze de grens van hun dorpje over gaan.

Stillwater doet enorm denken aan een willekeurig boek van Stephen King, inclusief een typisch Amerikaans dorpje in de jaren ’80 en de horror van het alledaagse. Ook het feit dat niet zozeer de bovennatuurlijke elementen zorgen voor de spanning, maar de bewoners van het dorpje zelf is vintage King. Zo wordt in Stillwater de scepter gezwaaid door een aartsconservatieve rechter en de orde gehandhaafd door een botte oud-marinier die niet opkijkt van een kogel meer of minder.

Zdarsky staat bekend om zijn spitsvondige, natuurlijke manier van schrijven waarbij vooral de dialogen tussen karakters opvallen. Dat is in Stillwater niet anders. Tekenaar Perez heeft een bepaalde schwung in zijn tekenwerk waardoor er veel beweging in zijn actiescènes zit, maar ook dialogen een optisch stukje vaart meekrijgen.

Hoewel langzamerhand meer duidelijk wordt over hoe de bewoners van Stillwater omgaan met hun leven in een eindeloze bubbel, blijven er na het lezen van dit eerste deel nog veel vragen onbeantwoord.

Met Daredevil bewijst Zdarsky momenteel het schrijven van een lange reeks goed te beheersen, Stillwater moet bewijzen of hij genoeg adem heeft om ook met zijn eigen creaties een tijdloos verhaal te vertellen.

Chip Zdarsky & Ramon K. Perez – Stillwater vol 1: Rage, Rage. Image Comics. 136 pagina’s. $16,99.