Heartstopper
Strips

Heartstopper: hartverwarmend liefdesverhaal tussen tienerjongens

HeartstopperDe graphic novel Heartstopper, waarvan het eerste deel onlangs in het Nederlands is verschenen, werd geschreven en getekend door Alice Oseman. Zij is de auteur van verschillende succesvolle Young Adult romans. In 2014 publiceerde ze Solitaire, een verhaal over het tienermeisje Tori Spring. De hoofdpersonages in Heartstopper, Nick en Charlie, hadden hierin een kleine rol. In Heartstopper zijn de zaken omgekeerd en spelen Tori en de rest van de familie Spring een bijrol. Het verhaal is eerder als webcomic verschenen op Tumblr, Tapas en Webtoon. Halverwege het zesde deel heeft Oseman haar werkzaamheden aan de web-serie moeten staken, omdat de tv-rechten waren verkocht en zij haar handen vol had aan het schrijven van de screenplay. Het eerste seizoen van de tv-serie Heartstopper, dat zal bestaan uit acht afleveringen van een half uur, is in 2022 op Netflix te zien.

HeartstopperHearstopper kent een vliegende start. Als het Truham Lyceum verticale klassen introduceert, komt de veertienjarige Charlie Spring in de klas bij de zestienjarige Nick Nelson. Charlie is een licht androgyne jongen met een pestverleden, van wie iedereen op school weet dat hij homo is. Nick is een blonde, robuuste rugbyspeler met een open blik. Hij is populair en heeft onlangs nog met een meisje gezoend. Charlie is meteen gecharmeerd van Nick en hij is dan ook aangenaam verrast als die hem uitnodigt bij het rugbyteam te komen spelen. Maar zal kleine, magere Charlie het wel redden binnen het rugbyteam? Zullen Nicks vrienden hem accepteren? En, de grote vraag: zal Nick Charlies romantische gevoelens ooit beantwoorden?

HeartstopperAlice Oseman is misschien eerder een schrijver dan een tekenaar, maar zij slaagt er als stripmaker in een aantrekkelijke wereld te scheppen met geloofwaardige personages. Dat Heartstopper aanvankelijk verscheen als webcomic is aan de indeling van de pagina’s te zien. Oseman speelt met combinaties van vakken van verschillende grootte en is creatief met de invulling van de tekstballonnen. Dit doet zij met name om de gemoedstoestand van de personages weer te geven. Zo kunnen bijvoorbeeld drie simpele puntjes een wereld aan twijfel uitdrukken. Al met al sluiten beelden en symboliek in tekstballonnen aan bij online ervaringen met taal en voor jonge lezers zal het gebruik ervan even aantrekkelijk als vanzelfsprekend zijn.

HeartstopperOseman is bij het maken van Heartstopper duidelijk beïnvloed door manga. Je zou het verhaal onder Yaoi of Boys’ Love kunnen scharen: het genre dat gewijd is aan liefdesrelaties tussen jongens. Gemaakt door vrouwen, voor vrouwen. En inderdaad is het leeuwendeel van de online reacties op Webtoon afkomstig van meisjes. Zij uiten hun enthousiasme over de gender- en raciale diversiteit in Heartstopper, en over de voorzichtige benadering van gevoelige onderwerpen. Aan het begin van het verhaal staat een ‘content warning’, die waarschuwt voor geweld en mogelijk schokkend taalgebruik. Die transgressies zijn echter zó miniem, dat ik denk dat zelfs de meest gevoelige lezer de auteur hiervoor zal vergeven.

HeartstopperHeartstopper moet het niet hebben van spannende plotwendingen. Ook ontbreekt elke vorm van seks en dat is opmerkelijk, zeker gezien het feit dat het een verhaal is over twee puberjongens. Voor Nick en Charlie is hun bed de plek voor het maken van huiswerk, voor nachtelijke chatsessies en af en toe een huilbui. Maar Boys’ Love is nu eenmaal niet bedoeld als een realistische weergave van homoseksualiteit, eerder als escapisme voor meisjes. Een veilige, romantische plek, weg van de harde werkelijkheid. En inderdaad, voor wie de hele dag in een klas tussen puberjongens van vlees en bloed heeft doorgebracht, moeten Nick en Charlie een verademing zijn. Hun liefdesverhaal draait voor alles om het vinden van de eigen identiteit. En het resultaat is hartverwarmend. Een aanrader voor het komende koude seizoen; lekker lezen in je pyjama, met de slaapkamerdeur dicht.

Alice Oseman – Heartstopper 1: Nick en Charlie ontmoeten elkaar. Van Goor. 288 pagina’s, softcover, zwart-wit. € 15,00