eisner awards
Wegwijzers

Genomineerde albums van de Eisner Awards 2019: de besprekingen

De Eisner Awards gelden als de belangrijkste Engelstalige stripprijzen ter wereld. Ze zijn vernoemd naar Will Eisner (1917-2005), een van de pioniers uit de moderne stripwereld en de schepper van onder meer Spirit en de bekroonde graphic novel A contract with God.

Op 19 juli worden de winnaars bekend gemaakt, tijdens de Comic Con van San Diego. Tot die tijd kunnen professionals uit het vak per categorie hun stem uitbrengen.

In deze wegwijzer bespreekt de 9e Kunst een aantal genomineerde albums.

 

Artikelen in deze wegwijzer


Berlin Jason Lutes

Jason Lutes’ Berlin was de wachttijd van 22 jaar ruimschoots waard

Op ongeveer twee derde van de integrale editie van Berlin schrijft één van de hoofdpersonen een betoog aan zichzelf, waarin hij zich afvraagt of de artikelen die hij schrijft als journalist wel nut hebben, als het Duitse volk er toch voor kiest ze te negeren. De lezer die de ontstaansgeschiedenis van dit 580 pagina’s dikke...

Sterk in beeld gebracht: eigenwijze, inspirerende en meer dan geweldige vrouwen van over de hele wereld

Nadat ik ergens in 1985 met een zucht van voldoening Nevelen van Avalon van Marion Zimmer Bradley dichtsloeg, besefte ik dat ik een uniek boek had gelezen. Zimmer Bradley vertelt namelijk niet zomaar de legende van Koning Arthur opnieuw, zij laat het vertellen door Arthurs moeder, zijn halfzuster en zijn tante. Het was voor het...
Sabrina cover

Nick Drnaso’s Sabrina maakt het de lezer niet gemakkelijk

In de categorie Best Graphic Album van de Eisner Awards van dit jaar, vinden we één weinig verrassende nominatie terug: Sabrina, de tweede graphic novel van de Amerikaanse auteur Nick Drnaso. Weinig verrassend, omdat het boek vorig jaar juli als eerste graphic novel ooit genomineerd werd voor de Man Booker Prize. Deze Britse literatuurprijs staat...

My heroes have always been junkies is pittige outsider voor Eisner Award

In de Eisner Awards-categorie Best graphic albums vallen er twee op: de geheide winnaar Sabrina van Nick Drnaso, die eerder al genomineerd was voor de prestigieuze Man Booker Prize, en My heroes have always been junkies van Brubaker en Phillips. Die laatste is een waardige outsider voor de award. Het jaar 2018 was vooral het...

FCBD: Ontdek gratis Eisner Awards genomineerd stripinformatiemagazine PanelxPanel

Als je twee jaar een online stripinformatiemagazine maakt en je bent al voor de tweede keer genomineerd voor een Eisner Award, dan doe je iets goed. Hoofdredacteur Hassan Otsmane-Elhaou heeft met PanelxPanel niet alleen een heel inhoudelijk en goed geschreven tijdschrift over strips en comics gelanceerd, het team dat hij om zich heeft verzameld is...

Eisner Awards nominatie geen verrassing voor Young Frances

Vorige week werden de nominaties van de Eisner Awards 2019 bekend gemaakt: het zijn de prijzen voor de succesvolste, meest in het oog springende en relevante strips van het afgelopen jaar. In de categorie Best Graphic Album – Reprint was een nominatie voor Hartley Lin’s Young Frances. Dat de graphic novel in deze specifieke categorie...
Giant-Days-Mugshot

Hardop lachen met Eisner Awards genomineerde Giant Days

In de lange, lange lijst van nominaties voor de Eisner Awards 2019 wordt de serie Giant Days maar liefst driemaal genoemd: voor Best Humor Publication, Best Letterer en Best Continuing Series. Die laatste nominatie betekent dat de serie sinds 2015 nog niets aan kracht heeft ingeboet. Een verdienste van de Britse schrijver en geestelijk vader...

Eisner Award nominatie voor All the answers is volkomen terecht

Afgelopen vrijdag werden de Eisner Award 2019 nominaties bekend gemaakt. Het betreft hier strips die zijn verschenen tussen 1 januari en 31 december 2018. Eén van de genomineerden in de categorie Best reality-based work is Michael Kupperman, die afgelopen jaar verraste met het prachtige, autobiografische All the answers. Op de binnenflap van All the answers...

Torenhoge klasse kenmerkt Black Hammer

Ik stopte jaren geleden met het lezen van superheldencomics. Te veel herhaling, te veel personages die stierven en twee maand nadien herrezen, te veel afgezaagde plotlijnen. Toen bekend werd dat Jeff Lemire een nieuwe superheldenreeks zou schrijven en dat die bovendien getekend wordt door Dean Ormston besloot ik om de men in tights and capes...