Comics

Torenhoge klasse kenmerkt Black Hammer

Ik stopte jaren geleden met het lezen van superheldencomics. Te veel herhaling, te veel personages die stierven en twee maand nadien herrezen, te veel afgezaagde plotlijnen. Toen bekend werd dat Jeff Lemire een nieuwe superheldenreeks zou schrijven en dat die bovendien getekend wordt door Dean Ormston besloot ik om de men in tights and capes toch nog eens een kans te geven.

Lemire brak door met de Esssex County Trilogy: gevoelige graphic novels over zijn jeugd op het Canadese platteland. Nadien verraste Lemire vriend en vijand door zijn voorliefde voor sciencefiction te volgen en genrecomics te gaan schrijven. Het post-apocalyptische Sweet Tooth en de Space Opera Descender staken met kop en schouders boven de concurrentie uit door de innemende personages, de natuurlijke dialogen en de empathie die Lemire voor zijn personages oproept.

Black Hammer mag dan wel een superheldencomic zijn maar drijft wel op dezelfde sterkhouders. Deze comic gaat nu eens niet over een kosmisch gevecht dat zijn weerga niet kent, maar over wat erna komt. Zeven superhelden offerden zich op om één of andere intergalactische dreiging het hoofd te bieden. Zes van hen bevinden zich nadien plots in een klein Amerikaans boerendorp. Om één of andere reden kunnen ze niet voorbij de dorpsgrenzen heen. Het lijkt of ze er voor eeuwig gevangen zullen zitten. Bovendien moeten ze nu hun best doen om voor gewone dorpelingen door te gaan.

Lemire speelt met de cliché’s van bepaalde superheldentypes om inmenselijke drama’s te creëren. Zo is de tijd- en dimensiehopper door zijn superkracht zo verward geworden dat hij alzheimer lijkt te hebben. Golden Gail is vijftig, drinkt als een schoorsteen en rookt als een zeeman, maar zit vast in het lichaam van een zevenjarige.

Dean Ormston is geen voor de hand liggende keuze als tekenaar. Hij is vooral bekend van zeer moody en duistere comics, zoals Lucifer en de tweede reek van The Books of Magic. Hij slaagt er wonderwel in om de innerlijke demonen van de hoofdpersonages vorm te geven. Omdat Ormston sukkelde met zijn gezondheid en niet zo heel snel tekent schreef Lemire ook al enkele spin-offs voor andere tekenaars. Die zijn stuk voor stuk van dezelfde torenhoge kwaliteit als de hoofdreeks.

Als je één superheldencomic leest, laat het dan deze zijn. En als je geen superheldencomic leest ook.

Jeff Lemire & Dean Ormston – Black Hammer. Dark Horse.

Hoofdreeks

  • Black Hammer – Black Hammer #1–6 TPB
  • Black Hammer – The Event: Black Hammer #7–11, #13 TPB
  • Black Hammer – Age of Doom – Part 1: Black Hammer: Age of Doom #1–5 TPB

Spin-offs

  • Sherlock Frankenstein and the Legion of Evil – Black Hammer #12 + Sherlock Frankenstein and the Legion of Evil #1–4 TPB
  • Doctor Star and the Kingdom of Lost Tomorrows – Doctor Star and the Kingdom of Lost Tomorrows #1– #4  TPB
  • The Quantum Age – The Quantum Age #1–6 TPB