Wegwijzers

Integrales beoordeeld: de extra’s maken het verschil

Integrales zijn niet meer weg te denken uit het striplandschap. De zorgvuldig gecultiveerde bundelingen van stripseries, vaak met een nieuwe letter en in frisse kleuren, slaan aan: zonder moeite kan de striplezer nostalgische reeksen herlezen of ontdekken. Met drie of vier albumtitels per keer is het bovendien heerlijk binge-lezen. Dit rechtvaardigt een serieus overzicht van de beschikbare titels. In de besprekingen kijken we daarom naar de volgende aspecten:

Relevantie – Zijn de titels ooit eerder in albumvorm verschenen? In het Nederlands? Waren de losse albums nog leverbaar? Is de prijs-kwaliteitverhouding van de integrale in orde? Biedt de integrale de lezer een meerwaarde?
De tand des tijds – Leunt de integrale op nostalgie of is het ook interessant voor jonge, nieuwe lezers? Hebben de verhalen hun schwung behouden?
De verzorging – Is er aandacht besteed aan de inkleuring, lettering, vertaling, hertaling? Hoe is het bezorgd? Zijn de originelen gebruikt, of zijn de vroegere albums opnieuw ingescand en bewerkt?
Het dossier – Is er een dossier aanwezig? Draagt het dossier bij aan het historische perspectief? Wat is de kwaliteit van het beeldmateriaal? Welke bronnen zijn er gebruikt? Hoeveel pagina’s?

Toch is het moeilijk om de integrales – ook per reeks – in een enkele recensie te beoordelen. Neem de dossiers. Die zijn een belangrijk onderdeel van de integrale, vaak in de vorm van een interview, een artikel over de ontstaansgeschiedenis en veel schets- en illustratiewerk. Deze dossiers variëren in omvang van enkele pagina’s tot meer dan tachtig. Het geeft de integrale cachet en zorgt voor een cultuur-historische verantwoording en verdieping. Zeker bij klassieke strips bieden de dossiers zoveel duiding en meerwaarde dat die de aanschaf voor veel lezers rechtvaardigen.

Nu er in bepaalde stripreeksen steeds meer integrales verschijnen, zien we bij deze dossiers iets interessants gebeuren: het dossier van de eerste integrale is vaak zeer uitvoerig en beschrijft meestal de ontstaansgeschiedenis, met veel achtergronden, illustratie- en fotomateriaal en duiding. In latere delen worden de dossiers vaak kariger van omvang, maar vooral minder relevant, alsof het kruit verschoten is.

Hieronder vind je een overzicht van op de 9e Kunst besproken integrales. Deze lijst wordt automatisch aangevuld als er een nieuwe integrale uitgave is besproken.

 

Artikelen in deze wegwijzer


Vergeten stripreeks Biggles van Studio Vandersteen integraal: even interessant als inconsistent

Biggles is een vergeten stripreeks van Studio Vandersteen uit de tweede helft van de jaren 1960. Standaard Uitgeverij bracht onlangs het eerste deel van een integrale-editie uit, dat uiteindelijk uit vier delen zal bestaan. Naast een interessant dossier bevat die integrale mooie zwart-wit gedrukte versies van de eerste zes albums uit de reeks. Voor de…

Dicht bij de misdaad met de aangename avonturen van Jacques Gipar

Soms word ik wel heel duidelijk met de neus op de feiten gedrukt. Ik ben een liefhebber van strips, maar geen kenner. Nieuwsgierig bladerde ik daarom door de eerste twee delen van de integrale heruitgave van de strips rond Jacques Gipar. Ik had nog nooit van hem gehoord. Zo’n integrale uitgave wil toch zeggen dat…

Als nostalgie voldoet 421 prima, maar er blijft nog wel wat te wensen over

Als we het dossier in deze integrale mogen geloven, ontstond de serie 421 ooit doordat tekenaar Éric Maltaite en schrijver Stephen Desberg regelmatig samen naar nachtelijke filmvoorstellingen gingen. Daar zagen ze onder andere geregeld James Bond films, wat vader Will Maltaite (beter bekend als Will) deed opmerken dat er nog geen spionagereeks in het weekblad…

Robert en Bertrand: een reeks met cultstatus integraal uitgegeven

Op 23 juni verscheen het eerste deel van de integrale heruitgave van de stripverhalen van Robert en Bertrand door Willy Vandersteen. Voor fans van Vandersteen is dit een belangrijke gebeurtenis. Terwijl Studio Vandersteen ondertussen bijna alle reeksen schreef en tekende, maakte Vandersteen in de jaren 1970 en 1980 zelf nog enkele stripverhalen waar hij een…

Kresse gunt lezer een bijzondere blik op het prairieleven in de integrale Indianenverhalen

Kenners van de klassieke strip zeggen dat het werk van Hans G. Kresse nooit is weggeweest; de jongere striplezer kent het vooral van de verhalen die opa erover vertelt. Kresse is van Eric de Noorman, maar hij deed meer. Diens indianenverhalen zijn onlangs volledig heruitgegeven in drie flinke integrales. Het derde deel, Eer, verscheen deze…

Frivole debuutstrips Peter de Wit gebundeld in kleurrijk koffietafelboek

Peter de Wit is al jaren een van de meest alomtegenwoordige stripmakers van Nederland. Zijn krantenstrips Sigmund en Single (waarvoor hij de scenario’s maakt) zijn al decennia succesvol. En daarvoor behoorde hij járenlang tot de vaste waarden van stripbladen als Eppo, Eppo Wordt Vervolgd en Sjors en Sjimmie Stripblad. Maar ook De Wit is ooit…

Bij Biddeloo maakt de Rode Ridder de sprong naar het ware heldendom

Vorig jaar werd nog uitbundig gevierd dat de Rode Ridder, een van de oercreaties van Willy Vandersteen, zestig jaar bestond. In 1959 was het Vandersteen zelf die de verhalen rond de koene ridder Johan bedacht en tekende. Binnen een paar jaar werden er hulptroepen ingevlogen omdat Vandersteen het vrij snel had gezien met de ridderverhalen…

KRAKEN van Bernet en Segura compleet: Wat kraakt daar onder het stadsgeraas?

Een bebloede gast met een wapen op de lezer gericht. Naast hem, van boven naar beneden in bloedrood: KRAKEN. Wie dan nog verwacht dat het hier om een subtiel sprookje gaat, heeft zijn dekking niet op orde. Kraken van het Spaanse duo Bernet en Segura, respectievelijk tekenaar en scenarist, is een niets ontziende pulpstrip uit…

De eerste integrale van Gilles de Geus: zoveel plezier kan er dus tussen twee kaften terechtkomen

Gilles de Geus zou je een moderne klassieker kunnen noemen. Het eerste optreden van de geestige geus in stripblad Eppo dateert uit 1983. In de twintig jaren dat de stripreeks bestond verschenen er tien albums, waarvan eentje een nulnummer is. Dat album, De Struikrover, kwam pas in 2001, toen stripmakers Hanco Kolk en Peter de…

Maarten Milaan vliegt van schlemiel naar solistische held in eerste integrale

Eind jaren zestig van de vorige eeuw zag het Nederlandstalige stripbladenlandschap er overzichtelijk uit. Er waren vier spelers. In Nederland had je Pep en Sjors, en vanuit België werd het kwartet gecompleteerd door Robbedoes en Kuifje. In 1975 werden Pep en Sjors samengevoegd en ontstond Eppo. Striplezers werden langs die lijnen herkend. In Eppo was…

Eerste integrale van Alleen helpt lezer in flinke vaart op weg

De stripreeks Alleen van het duo Bruno Gazzotti (Kleine Robbe, Soda) en Fabien Vehlmann (Ian, Mooi Duister, Robbedoes en Kwabbernoot) gaat al wat jaren mee. Het eerste deel, Spoorloos, verscheen in 2005. Intussen zijn er elf albums verschenen van de reeks die populair is onder jongeren, met name in Frankrijk. Terecht, de verhaallijnen van Alleen…

Bernard Prince straalt als nooit tevoren in forse integrales

Bernard Prince is een perfect voorbeeld van een klassieke stripheld, die je met wat durf kunt vergelijken met Kuifje. Minder braaf, minder rechtlijnig, maar qua opzet van de verhalen toch te vergelijken, vooral vanwege de aanwezigheid van Bernards sidekick Barney Jordan, die de rol van kapitein Haddock met verve speelt, en scheepsmaat Djinn. Bernard Prince…

Zestig lentes: jarige Rode Ridder is nog steeds een fenomeen

De Rode Ridder, een van de oerfiguren uit het universum van Willy Vandersteen, is een man van vele gezichten. Dit jaar wordt gevierd dat hij zestig jaar geleden bedacht werd, zoals dat bij stripfiguren heet: Johan is immers nog net zo oud als toen zijn avonturen begonnen in 1959. Voor de uitgever reden om eens…

De eerste Ragebol-verhalen blijven magisch

Nadat de strip begin jaren ‘70 zijn weg vond naar een meer volwassen publiek waarbij de grenzen van het genre flink werden verlegd, sijpelden die veranderingen ook door in de stripbladen die bedoeld waren voor een jonger publiek. Zo bood weekblad Robbedoes tekenaars de kans iets anders te maken dan de traditionele humor- of avonturenverhalen…

De Generaal blijft te hoog grijpen in derde integrale

We komen om in de integrale uitgaven en ik vind het allemaal prima, al ga ik niet alles aanschaffen. Het herlezen van oude strips is altijd een hachelijke gelegenheid. Je leerde ze immers kennen toen je in een andere levensfase was, met nog minder leeservaringen. Voor mijn gevoel las ik in mijn jeugd alles en…

Fraaie geschiedenis van Jonas Fink is een vertelling zonder held

De publicatie van de stripserie rond Jonas Fink, van de hand van de Italiaanse tekenaar Vittorio Giardino, begint in de vroege jaren negentig. In het toen al zieltogende striptijdschrift Wordt Vervolgd, het Nederlandstalige zusterblad van het vermaarde Franse A Suivre, verschijnen de eerste twee delen van de reeks rond de Tsjecho-Slowaakse jongeling en zijn familie…

Dwaze Hoempa Pa krijgt keurige make-over op 61ste verjaardag

Op de kop af 61 jaar geleden verscheen het eerste verhaal van de de sympathieke Sjavasjava-indiaan Hoempa Pa in het weekblad Kuifje. De serie werd gemaakt door het duo Albert Uderzo en René Goscinny, van wie de eerste de tekeningen verzorgde en de tweede het scenario. Inderdaad, het zijn de scheppers van Asterix, die voor…

Leo’s werelden zijn er voor wie binge-lezen aandurft

Fans van de strips van de Braziliaan Leo (Luis Eduardo de Oliviera, 1944) hebben vrijwel allemaal iets moeten overwinnen. Weinig striplezers zullen subiet en als een blok zijn gevallen voor zijn statische en houterige realistische tekenstijl. Ook de thematiek van zijn werk spreekt geen grote groepen aan – mensen uit de verre toekomst ontdekken en…

Luc Orient en de strijd tussen techniek en dynamiet

Luc Orient van tekenaar Eddy Paape op scenario van Greg is een avonturenstrip met science fiction-elementen. De science fiction is onmiskenbaar, maar je leest de verhalen toch vanwege de avonturen, al geldt dat waarschijnlijk voor elk science-fictionverhaal. In deel 2 van de integrale uitgave zijn drie albums compleet opgenomen. De tijd die er zat tussen…

Alack Sinner: Vet aangezette politieserie met waarachtige kern

Het gevaar van een beschrijving van de strips rond de hardboiled detective Alack Sinner is dat het van clichés aan elkaar hangt. Dat zou de geweldige verhalen van het Argentijnse duo Carlos Sampayo (tekst) en José Muñoz (tekeningen) beslist tekort doen. En ergens voelt de uitgever dat ook, want die heeft ervoor gekozen om het…
Nero

Hoe een Hollander zich zachtjes aan Nero waagde

Nero is een instituut bij onze zuiderburen. De kolderieke strips van Marc Sleen (1922-2016), bevolkt door in Hollandse oren exotisch klinkende namen als Petoetje en Petatje, madam Pheip, Adhemar en detectief Van Zwam, zaten in het naoorlogse dna van de Vlaming: vanaf 2 oktober 1947 stonden de stroken van Nero onafgebroken in de krant. Dat…
Brammetje Bram integraal 02

Brammetje Bram heeft schwung en vaart

Waarom worden integrale uitgaven gekocht? Als iemand van een bepaalde serie houdt, mag je aannemen dat hij al een aantal losse albums heeft. Waarom dan ook nog de herdrukken in harde kaft aangeschaft? De antwoorden liggen voor de hand. De herdrukken zijn over het algemeen mooiere gebundelde uitgaven, met een harde kaft. Verder hebben de…
Chlorophyl integraal

Chlorophyl glorieus gecompleteerd

Met de derde integrale die onlangs verscheen, is de avonturenreeks van de moedige eikelmuis Chlorophyl compleet heruitgegeven. Een integrale, voor wie niet heeft opgelet, is een bundeling in harde kaft van albums uit een stripserie, vaak voorzien van een achtergronddossier. De integrale is een succes én een aanslag op de portemonnee van de nostalgische stripliefhebber…