Wegwijzers

Integrales beoordeeld: de extra’s maken het verschil

Integrales zijn niet meer weg te denken uit het striplandschap. De zorgvuldig gecultiveerde bundelingen van stripseries, vaak met een nieuwe letter en in frisse kleuren, slaan aan: zonder moeite kan de striplezer nostalgische reeksen herlezen of ontdekken. Met drie of vier albumtitels per keer is het bovendien heerlijk binge-lezen. Dit rechtvaardigt een serieus overzicht van de beschikbare titels. In de besprekingen kijken we daarom naar de volgende aspecten:

Relevantie – Zijn de titels ooit eerder in albumvorm verschenen? In het Nederlands? Waren de losse albums nog leverbaar? Is de prijs-kwaliteitverhouding van de integrale in orde? Biedt de integrale de lezer een meerwaarde?
De tand des tijds – Leunt de integrale op nostalgie of is het ook interessant voor jonge, nieuwe lezers? Hebben de verhalen hun schwung behouden?
De verzorging – Is er aandacht besteed aan de inkleuring, lettering, vertaling, hertaling? Hoe is het bezorgd? Zijn de originelen gebruikt, of zijn de vroegere albums opnieuw ingescand en bewerkt?
Het dossier – Is er een dossier aanwezig? Draagt het dossier bij aan het historische perspectief? Wat is de kwaliteit van het beeldmateriaal? Welke bronnen zijn er gebruikt? Hoeveel pagina’s?

Toch is het moeilijk om de integrales – ook per reeks – in een enkele recensie te beoordelen. Neem de dossiers. Die zijn een belangrijk onderdeel van de integrale, vaak in de vorm van een interview, een artikel over de ontstaansgeschiedenis en veel schets- en illustratiewerk. Deze dossiers variëren in omvang van enkele pagina’s tot meer dan tachtig. Het geeft de integrale cachet en zorgt voor een cultuur-historische verantwoording en verdieping. Zeker bij klassieke strips bieden de dossiers zoveel duiding en meerwaarde dat die de aanschaf voor veel lezers rechtvaardigen.

Nu er in bepaalde stripreeksen steeds meer integrales verschijnen, zien we bij deze dossiers iets interessants gebeuren: het dossier van de eerste integrale is vaak zeer uitvoerig en beschrijft meestal de ontstaansgeschiedenis, met veel achtergronden, illustratie- en fotomateriaal en duiding. In latere delen worden de dossiers vaak kariger van omvang, maar vooral minder relevant, alsof het kruit verschoten is.

Hieronder vind je een overzicht van op de 9e Kunst besproken integrales. Deze lijst wordt automatisch aangevuld als er een nieuwe integrale uitgave is besproken.

 

Artikelen in deze wegwijzer


In de drie integrales van de iconische klassieker Sneeuw is de wereld fysiek en moreel bevroren

Het sneeuwt al jaren onafgebroken. Een dikke, desolate laag wit bedekt de aarde en de overlevenden ploeteren voort in een wereld die zowel fysiek als moreel bevroren is. In deze ijzige hel bevindt zich een jonge held wiens naam synoniem is geworden met hoop en overleving. Dit is de wereld van Sneeuw, een iconische stripreeks…

Op pad met Max Fridman, Storm en Roodhaar: ontwijk de kogels, hou je hoofd koel en doorlezen

De zomer met zijn lange avonden is de ideale tijd om bij te lezen. Met een gemiddelde avonturenstrip ben je meestal een klein uurtje tot anderhalf uur bezig, een graphic novel kan een hele avond zijn – of twee, als het om kleppers gaat. Wie een weekje vakantie heeft, pakt er een integrale bij, of…

Vergeten stripreeks Biggles van Studio Vandersteen integraal: even interessant als inconsistent

Biggles is een vergeten stripreeks van Studio Vandersteen uit de tweede helft van de jaren 1960. Standaard Uitgeverij bracht onlangs het eerste deel van een integrale-editie uit, dat uiteindelijk uit vier delen zal bestaan. Naast een interessant dossier bevat die integrale mooie zwart-wit gedrukte versies van de eerste zes albums uit de reeks. Voor de…

Dicht bij de misdaad met de aangename avonturen van Jacques Gipar

Soms word ik wel heel duidelijk met de neus op de feiten gedrukt. Ik ben een liefhebber van strips, maar geen kenner. Nieuwsgierig bladerde ik daarom door de eerste twee delen van de integrale heruitgave van de strips rond Jacques Gipar. Ik had nog nooit van hem gehoord. Zo’n integrale uitgave wil toch zeggen dat…

Als nostalgie voldoet 421 prima, maar er blijft nog wel wat te wensen over

Als we het dossier in deze integrale mogen geloven, ontstond de serie 421 ooit doordat tekenaar Éric Maltaite en schrijver Stephen Desberg regelmatig samen naar nachtelijke filmvoorstellingen gingen. Daar zagen ze onder andere geregeld James Bond films, wat vader Will Maltaite (beter bekend als Will) deed opmerken dat er nog geen spionagereeks in het weekblad…