Artikelen

Ronduit Stoppeltje is een unieke expositie op kindermaat in Stripmuseum Brussel

Stoppeltje expositie Stripmuseum 05Sinds 2007 verovert Stoppeltje (oorspronkelijke, Franse naam: Petit Poilu) de harten van een breed publiek. Van kinderen vanaf 3 jaar tot volwassenen. Stoppeltje is een mannetje dat allerlei fantasierijke avonturen beleeft. Zijn dag begint zoals die voor de meeste kinderen: Hij wordt wakker, wast zich, eet zijn ontbijt en maakt zich klaar voor school. Maar zodra hij naar buiten loopt, nemen de gebeurtenissen algauw een onvoorspelbare wending. Na alle avonturen keert Stoppeltje aan het eind van elk verhaal altijd weer terug naar de veiligheid en warmte van zijn ouders. Dat is het vaste recept van alle 27 albums van auteurs Pierre Bailly en Céline Fraipont, uitgegeven door uitgeverij Dupuis.

Stoppeltje expositie Stripmuseum 07Pedagogiek en plezier gaan hand in hand in de albums, die steevast eindigen met een morele les. Belangrijke thema’s zoals milieuvervuiling en racisme worden aangestipt (voor die laatste, zie het 12de album, Planeet Kapsalon). Stoppeltje laat heel jonge kinderen kennismaken met de wereld van boeken, nog voordat ze kunnen lezen. De woordloze stripverhalen bieden de jonge lezers de mogelijkheid om de verhalen zelf te ‘lezen’ en, nog belangrijker, zelf te creëren. Het interactieve aspect van strips speelt een centrale rol.

Bijna drie jaar na een tentoonstelling in de Cité internationale de la bande dessinée et de l’image in Angoulême in 2019, wandelt Stoppeltje het Stripmuseum in Brussel binnen. Dankzij de plek op de tussenverdieping van het prachtige Horta-gebouw, is de tentoonstelling Ronduit Stoppeltje zichtbaar zodra men de trap naar de eerste verdieping neemt.

Deze originele tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen studenten van de interieuropleiding aan de designschool Boulle in Parijs en de auteurs. Bailly en Fraipont waren vanaf het begin betrokken bij het ontwerp: zij konden kiezen tussen verschillende schaalmodellen die de studententeams van hun concept voor de expositie hadden gemaakt. Hun gezamenlijke visie en ontwerp werd door het team van het Stripmuseum, onder leiding van curator Sophie Baudry, gerealiseerd.

Stoppeltje expositie Stripmuseum 03Het eindresultaat van deze samenwerking tussen studenten, auteurs en het Stripmuseum is een kleurrijke tentoonstelling op kindermaat, die de interactieve en didactische kern van de stripalbums weerspiegelt. Veel van het materiaal op de muren – informatieve teksten en beelden, maar ook originelen, tekeningen en beelden van Bailly en handgeschreven teksten en pagina lay-outs van Fraipont – hangt voor kinderen op ooghoogte. Ook de interactieve elementen zijn ontworpen voor bezoekers met het formaat en de beweeglijkheid van kinderen.

De tentoonstelling bestaat uit een parcours van diverse kubussen. Voor het begin van de tentoonstelling krijgen kinderen een kaart die de werelden van Stoppeltje weergeeft. Deze kan ingekleurd worden met stempels die buiten elke kubus te vinden zijn. De kleurrijke kubussen bevatten meer van dat soort interactieve elementen en functioneren als driedimensionale plaatjes: imaginaire ruimtes waar de kinderen zich in en doorheen kunnen bewegen. De eerste kubus verbeeldt de creatie van Stoppeltje door inktdruppels. Daarna kunnen jonge bezoekers andere werelden uit de Stoppeltje-boeken ontdekken: de onderwaterwereld van De Gulzige Zeemeermin, bijvoorbeeld, of de wereld van groenten uit Protest in de Moestuin. Volwassenen kunnen de kubussen ook betreden, maar met moeite, ze zijn immers niet op hun maat gemaakt.

Stoppeltje expositie Stripmuseum 08Op de muren kan de bezoeker lezen over en kijken naar het ontstaan van Stoppeltje en de andere personages. De belangrijkste elementen van het maken van strips worden ook uitgelegd, zoals het verdelen van verschillende momenten in de tijd over meerdere plaatjes en hun plaatsing op de pagina. Plaatjes vormen ook het hoofdmotief van een grote vitrinekast die voorwerpen – poppen, objecten, Polaroid “foto’s” – bevat die verband houden met de Stoppeltje-verhalen.

Het laatste deel van de tentoonstelling bestaat uit een royaal gevulde leeshoek. Aan de andere kant van de muur hangt een tv-scherm waarop een uitgebreid interview met de auteurs te zien is waarin zij hun creatieve proces in detail uitleggen. Dit deel bevat ook een ruim aantal originele pagina’s, waardoor de bezoekers het fijne, precieze lijn- en inktwerk van Bailly kunnen bewonderen.

De tentoonstelling Ronduit Stoppeltje in Stripmuseum Brussel (Zandstraat 20) loopt nog tot 14 augustus 2023

Stoppeltje expositie Stripmuseum 02