Het zotte geweld
Dossiers

Joris maakt een strip

Joris VermassenJoris Vermassen maakte in 2014 de veelgeprezen en bekroonde graphic novel Het Zotte Geweld. Hij tekent cartoons die hij signeert met Dr. Fritz, een knipoog naar het doctoraat in de kunsten dat hij behaalde in 2016. Dat onderzoek resulteerde in een boek, Heilige Tekst, Goddeloos Beeld, waarin hij het onder andere heeft over het taboe op mohammedcartoons. Het doctoraat bracht hem weer op het pad van een oude liefde, de beeldende kunst. Hij realiseerde zich namelijk dat hij ook beeldverhalen kan vertellen buiten een boek om, in een mooie ruimte. In 2019 kreeg hij zijn eerste solotentoonstelling, ‘Bloed, een beeldverhaal’.

Momenteel is hij bezig met een nieuwe graphic novel. Speciaal voor de 9e Kunst houdt hij een dagboek bij, om te laten zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van een strip.

Artikelen in dit dossier

Joris maakt een strip 7: schetsen

Joris Vermassen werkt aan een nieuwe beeldroman. In een reeks columns (kijk hier voor de introductie)  doet hij het complete proces uit de doeken. In deze zevende aflevering levert hij strijd met zijn eigen koppigheid en met tegensputterende personages. Hij leert de kracht van de schets kennen: van het zichzelf gunnen van vrijheden, die hem…

Joris maakt een strip 6: gedachten en gevoelens

Joris Vermassen werkt aan een nieuwe beeldroman. In een reeks columns (kijk hier voor de introductie)  doet hij het complete proces uit de doeken. In deze zesde aflevering staat hij stil bij de impact van woordloosheid, symboliek en emotie in strip. De oorlog dreigt in de verte. Van een zeldzaam vrij moment maakt soldaat Alois…

Joris maakt een strip 5: een lange adem

Joris Vermassen werkt aan een nieuwe beeldroman. In een reeks columns (kijk hier voor de introductie)  doet hij het complete proces uit de doeken. In deze vijfde aflevering – die ruim zes maanden na de vorige aflevering verschijnt – staat hij stil bij alles wat hem in de tussentijd bezighield. Wie aan een graphic novel…

Joris maakt een strip 4: De Ware Lijn

Joris Vermassen werkt aan een nieuwe beeldroman. In een reeks columns doet hij het complete proces uit de doeken. In deze vierde aflevering kijkt hij terug op de soorten lijnen die hij zette, en waar hij uiteindelijk op uit kwam. Mijn eerste strips tekende ik in de Klare Lijn, ooit de dominante religie in stripland…

Joris maakt een strip 3: Drive

Joris Vermassen werkt aan een nieuwe beeldroman. In een reeks columns doet hij het complete proces uit de doeken. In deze derde aflevering deelt hij zijn ervaringen die verband houden met de coronacrisis die het dagelijks leven in haar greep houdt. Mijn oude moeder zit geïsoleerd in het woonzorgcentrum, hopend dat het virus haar niet…

Joris maakt een strip 2: Script

Joris Vermassen werkt aan een nieuwe beeldroman. In een reeks columns doet hij het complete proces uit de doeken. In deze tweede aflevering deelt hij zijn ervaringen met het schrijven van een script. Een scenario heb ik niet meer nodig, dacht ik. Een synopsis was genoeg. Mijn vorige beeldroman groeide uit een script dat ik…
Joris tekent een strip

Joris maakt een strip 1: Research

Joris Vermassen werkt aan een nieuwe beeldroman. In een reeks columns doet hij het complete proces uit de doeken. In deze eerste aflevering gaat hij in op de zin en onzin van research. Anderhalve meter hoog reikt de stapel boeken. Research voor mijn nieuwe beeldroman, die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 2012 begon…