Landloos_binnenwerk.indd
Strips

Landloos als de wind: de scheuren en kieren in de harten van een volk

Ledeberg is een dorp dat, ingeklemd door opritten, afritten en autostrades, genesteld ligt tegen de Oost-Vlaamse stad Gent. De verstedelijking dringt er langzaam door. De Ledebergenaar draagt vaak nog de volkse ziel en het warm kloppende hart van een hecht met elkaar vervlochten gemeenschap in zich. Zo leert ons het verslag Landloos als de wind.

Grafisch volkschroniqueur Jeroen Janssen verblijdde ons al met strips in documentairevorm over, onder andere, het verloren Polderdorp Doel. Voor Landloos als de wind sloeg hij de handen ineen met Arezoo Moradi, een uit Iran afkomstige journaliste. Samen dwalen ze over en door de pleinen, steegjes en hondenlosloopweides van Ledeberg, interviewen ze lokale beroemdheden of vergeten burgers en gieten de emoties die hun kant opwaaien in een rijkelijk geïllustreerd boek.

De tekeningen van Janssen zijn opnieuw van hoge kwaliteit. In een mix van stijlen en met verschillende materialen maakt hij de verhalen van de Ledebergenaars aanschouwelijk. De tekeningen van zijn kleurrijk en gedetailleerd, al schakelt Janssen moeiteloos naar schetsmatig zwart-wit of alle schakeringen daartussen wanneer de situatie ter plekke of het onderwerp dat vraagt.

De teksten van Moradi zijn eerlijk en open en zijn op hun best als ze gewoon weergeven wat zij ziet of hoort. Op die intense momenten slaagt Moradi erin om de sfeer en geest van elk uniek individu tot in de kern weer te geven. Wanneer de teksten wat poëtischer worden en eerder haar persoonlijke gevoelens weergeven heeft dat eveneens meestal een fraai resultaat. Op het slagveld van de dichterlijkheid vergaloppeert Moradi zich af en toe en verliest ze zich in iets te gekunstelde en té gewild lyrische omschrijvingen.

En misschien maken die paar kleine uitschuivers het uitmuntende boek misschien nog net wat mooier. Zoals de scheuren, kieren en imperfecties in de harten van de Ledebergenaars zelf. Het maakt van Landloos als de wind een stortvloed aan betoverende beelden en indringende stemmingen.

Arezoo Moradi & Jeroen Janssen – Landloos als de wind. Oogachtend. 180 pagina’s hardcover. € 30,00.