13248954.pdf
Strips

Vuur en ijs: De Blauwbloezen gaan Buddy Longway

Het recentste stripalbum in de reeks de Blauwbloezen, nummer 67 alweer, is ondertussen het tweede op scenario van Kris. De hoogbejaarde striptekenaar Willy Lambil blijft ondertussen kranig doortekenen aan het ritme van één album per jaar. Hij doet nog alles alleen: eerst in potlood en vervolgens zelf in inkt zetten met een stalen pennetje.

Toch is er iets bijzonders met dit album. Het bevat nauwelijks humor. Nu was onder Lambil en Raoul Cauvin de reeks al uitgegroeid van een pure gagreeks, naar een narratievere reeks met spitse dialogen, situationele humor en een maatschappijkritische en pacifistische kijk op de geschiedenis. Met running gags uiteraard zoals de rietjes slurpende cynische generaal Stephen Stilman, de compleet apathische en soms catatonische kapitein Ambrose Stark, het zich bij elke charge voor dood houdende paard Arabesk van korporaal Blutch en de kolonelsdochter Mathilde Appletown die de vuilbekkende sergeant Cornelius Chesterfield doet blozen en verstommen tot een stamelende idioot. Allemaal geïllustreerd met prachtige natuur en allerhande diertjes links en rechts in het decor met prachtige herfst, winter, zomer of lentebeelden van Noord-Amerika.

De tekenstijl van Lambil is al enkele albums minder strak en consistent, maar dat mag bij een tachtiger. Het stoort niet. De semi-cartooneske tekenstijl van de personages is door de jaren ook geëvolueerd naar een semirealistische en nu zelfs bijna realistische tekenstijl. Iets wat raar begint op te vallen als zoals in dit album terugkerende personages een semi-cartoonesk hoofd hebben en alle andere personages niet.

Door het bijna compleet wegvallen van humor en de sarcastische dialogen, viel plotseling iets anders op. De nieuwe scenarist gaat bijna de Buddy Longway-tour op. Misschien is het door de keuze voor de inheemse bevolking als onderwerp, maar ook door de introductie van magie en sjamanisme. Vuur en ijs is geen slecht album in een klassieke reeks. Het is zelfs geen slecht scenario, maar het is toch wel een cultuurschok gebleken.

Willy Lambil & Kris – De Blauwbloezen 67: Vuur en ijs. Dupuis. 48 pagina’s. € 8,99.