Marc Antoine Matthieu
Dossiers

De toekomst van het beeldverhaal in Nederland

Jan Venselaar interviewde vijftien mensen uit de stripwereld met de vraag hoe zij de toekomst zagen van het beeldverhaal in Nederland. Daarvan schreef hij een verslag en bood dat aan voor publicatie op de 9e Kunst. Aldus geschiedde en vervolgens barstte er een discussie los in de Nederlandse stripwereld. Venselaar had duidelijk een snaar geraakt, maar zelfs de mensen die kritisch waren op zijn verslag moesten toegeven dat hij op sommige punten gelijk had. In dit dossier vind je het oorspronkelijke artikel en de reacties die daarop werden ingestuurd.

 

Artikelen in dit dossier


Heeft het beeldverhaal nog toekomst? Dat ligt er aan wie je het vraagt, en vooral hoe

Heeft het beeldverhaal nog toekomst? Dat ligt er aan wie je het vraagt, en vooral hoe

Onderstaande tekst verscheen eerder als column in Zone 5300, behalve het nawoord dat op 1 oktober werd toegevoegd. Half mei publiceerde Jan Venselaar op 9e Kunst een informatief en uitgebreid artikel, prikkelend getiteld Heeft het beeldverhaal in Nederland nog toekomst? Een inventarisatie van knelpunten en kansen. Voor wie het gemist heeft in een notendop: Er is …
Samenwerking vergt lef en een serieuze blik: niet met de ruggen naar elkaar toe

Samenwerking vergt lef en een serieuze blik: niet met de ruggen naar elkaar toe

Jos van Waterschoot is stripconservator van Allard Pierson, de erfgoedorganisatie van de Universiteit van Amsterdam.  Meningen zijn niet waar of onwaar, ze helpen een discussie op weg Tonio van Vugt en Natasja van Loon reageerden uitgebreid op het rapport van Jan Venselaar dat hij schreef naar aanleiding van een verzoek van de Stichting AAStrips om …
Hoe draagvlak voor strips verbreed kan worden: een reactie op inventarisatie Venselaar

Hoe draagvlak voor strips verbreed kan worden: een reactie op inventarisatie Venselaar

Door Natasja van Loon en Tonio van Vugt (respectievelijk redacteur en hoofdredacteur voor het tijdschrift Zone 5300 en persvoorlichter en artistiek directeur van de Stripdagen Haarlem).   Een verzameling tegenstrijdige meningen Gaat het echt zo slecht met de strip in Nederland als het rapport van Jan Venselaar ons voorspiegelt? Ja en nee, vinden wij. Het …
De toekomstbestendigheid van de strip: een reactie op inventarisatie Venselaar

De toekomstbestendigheid van de strip: een reactie op inventarisatie Venselaar

Onderstaand stuk bevat een aantal opmerkingen naar aanleiding van de discussie die op Facebook is ontstaan na de publicatie van Toekomst voor het beeldverhaal en het bijbehorende verslag Toekomst voor het beeldverhaal. Een eerste inventarisatie van meningen en visies door Jan Venselaar. Ik – Wiebe Mokken, uitgever van Scratch Books – ken de heer Venselaar …
Heeft het beeldverhaal in Nederland nog toekomst? Een inventarisatie van knelpunten en kansen

Heeft het beeldverhaal in Nederland nog toekomst? Een inventarisatie van knelpunten en kansen

Er is al lang discussie over de teruglopende belangstelling voor strips en beeldverhalen. De afgelopen jaren zijn diverse initiatieven genomen om het beeldverhaal te promoten en de waardering te stimuleren, maar het is de vraag of dat iets heeft opgeleverd voor de langere termijn. Jan Venselaar bepleit om eerst eens op een rij te zetten …