Comics

Krijgt Black Widow eindelijk de comic die ze verdient?

De Black Widow is getrouwd, heeft een kind en verdient haar geld als architect. Heeft de Russische superspion eindelijk haar leven 180 graden gedraaid of speelt er meer in dit verhaal van schrijver Kelly Thompson en tekenaar Elena Casagrande?

Marvel weet het ene na het andere personage te vercommercialiseren via de immens populaire films en series en toch zitten ze al jaren te slapen als het gaat om Black Widow. Superspion Natasha Romanoff kreeg pas een eigen film nadat ze al was overleden in het Marvel filmuniversum en ook op stripgebied is het al decennia droefheid troef. De laatste echt goede Black Widow strip (geschreven door Mark Waid) dateert alweer uit 2017. Daarvoor en daarna verschenen hier en daar wat losse avonturen, maar het karakter heeft nog nooit een echt verdiepende verhaallijn gekregen zoals mede-Avengers Captain America, Iron Man en zelfs Hawkeye. Schrijver Kelly Thompson heeft met Captain Marvel al bewezen goed in staat te zijn een boeiend verhaal te brengen rondom een vrouwelijk personage en mag nu los met Black Widow.

Wat zou jij doen als je een verhaal mag schrijven over de gevaarlijkste spion op de aardbol? Zou je haar op een gevaarlijke missie sturen in een hedendaags conflictgebied zoals de Oekraïne? Terugblikken op haar activiteiten tijdens de Koude Oorlog? Misschien zonder parachute uit een vliegtuig droppen boven een immens gevecht tussen Avengers en Dr.Doom? Niets van dat alles bij Kelly Thompson. Die situeert Natasha in een goede relatie, inclusief zoontje. Black Widow is gelukkig, ook al koopt ze vrij onbewust een rood met zwarte motor, schakelt ze in haar eentje drie straatrovers uit en blijkt ze in een onbewaakt moment bezig te zijn met het bouwen van een bom. En nu gaat ze nog trouwen ook!

Thompson heeft er slim genoeg voor gekozen een Black Widow te tonen die lezers nog niet kennen. Hierdoor krijgen we eindelijk wat meer diepgang in het personage. Er is ruimte voor verdieping en voor de broodnodige humor die vooral komt van Hawkeye en Winter Soldier. Uiteindelijk wordt het verhaal overigens wel zo explosief als je mag verwachten van een Black Widow-boek.

Wat naast het verhaal vooral opvalt aan The Ties That Bind zijn de meesterlijk getekende actiescènes. Elena Casagrande is nog geen bekende naam in de stripwereld, maar ze bewijst hier dat ze enorm goed is in het dynamisch maken van complexe vechtscènes. Binnen twee panelen zie je Black Widow diverse criminelen uitschakelen waarbij je oog automatische meegaat in het verloop van het gevecht zoals dit bij een film ook zou zijn. Eigenlijk is alles filmisch aan het tekenwerk van Casagrande, het is allemaal heel stijlvol en een plezier voor het oog.

Het is nog te vroeg of Thompson met The Ties That Bind begonnen is aan een tijdloos Black Widow verhaal, maar ze zet genoeg pionnen in het veld om nog een hele tijd mee door te kunnen. Hopelijk blijft Casagrande ook verbonden aan het vervolg want deze twee powervrouwen zijn precies wat het karakter Natasha Romanoff al jaren verdient.

Kelly Thompson & Elena Casagrande – Black Widow: The Ties That Bind vol 1. Marvel. 112 pag. $15,99