Comics

Age of Monsters: Johnson en Klein keren terug naar de Jekyll en Hyde-essentie van de Hulk

Collega Robert Schuit constateerde een jaar geleden al op 9e Kunst al dat de Hulk en zijn alter ego Bruce Banner eigenlijk lege hulzen zijn die steeds op een andere manier worden ingevuld.

Eerst was er de succesvolle, door Al Ewing geschreven The Immortal Hulk, waarin vooral metafysische horror centraal stond. Daarna volgde de Hulk-achtbaan van Donny Cates, met Hulk als ruimteschip, en nu is het aan schrijver Philip Kennedy Johnson (Aliens) en Nic Klein (Thor) om hun Hulk-versie los te laten op de wereld. Zij keren terug naar Robert Louis Stevensons Dr Jekyll and Mr Hyde om de dualiteit tussen Hulk en Banner vorm te geven.

Is de Hulk mens, monster of allebei? Dat is de vraag die Johnson zichzelf en de lezer stelt in de eerste tradepaperback met de titel Age of Monsters. Het is dezelfde vraag die Stan Lee en Jack Kirby stelden in de allereerste Hulk comic in 1962. En een vraag die sindsdien continu is teruggekeerd in fameuze Hulkreeksen zoals World War Hulk en het eerdergenoemde The Immortal Hulk.

De Hulk (en Banner) van Johnson en Klein begeeft zich in een wereld die wordt bevolkt door oude en nieuwe monsters. Van Man-Thing tot de nieuwe creatie Mother of Horrors, een mythische kracht die de rode draad zal vormen in de reeks van Johnson en Klein. De Mother of Horror is een soort van schepper van alle monsters in het universum en uit op de kracht van Hulk. Ondertussen hoopt Banner vooral zijn alter ego eindelijk onder controle te krijgen.

Voor zijn reeks put schrijver Johnson dankbaar uit lokale mythen en sagen terwijl tekenaar Klein excelleert in het tekenen van groteske metamorfoses. Zelden is de transitie van Banner naar Hulk zo gruwelijk getekend, maar ook Lovecraft-achtige moerasmonsters en een horde boze ondoden worden door Klein treffend neergezet.

Is de Hulk nu een mens of monster? Johnson stelt dat Hulk staat voor het kwade in elke mens. Dat wat ons bang maakt over onszelf, waardoor we onszelf tegenwerken en we dingen bewust kapot maken.

De Hulk van Johnson en Klein is een zeer geslaagde horrorcomic die (net zoals Swamp Thing door Ram V) een overbekend karakter niet zozeer opnieuw uitvindt, maar wel terugbrengt naar de pure essentie. Daardoor wordt een krachtig en tijdloos verhaal verteld. Robert Louis Stevenson zou deze Hulk zeker met veel plezier lezen.

Phillip Kennedy Johnson & Nic Klein – The Incredible Hulk: Age of Monsters. Marvel. 168 pagina’s. $19.99