Manga

Urasawa brengt het naoorlogse Japan meesterlijk tot leven in Asadora!

Asadora coverWat heeft een monsterlijke dreiging in 2020 te maken met de lotgevallen van een 8-jarig Japans meisje net na de Tweede Wereldoorlog? Het antwoord op die vraag vind je nog niet terug in Asadora!, de nieuwe reeks van Naoki Urasawa. En dat is niet erg want opnieuw weet de mangaka te boeien met menselijke personages en een geweldige eerste zin: “Dit is het verhaal van een naamloos meisje en het onbevreesde, gracieuze leven dat zij leidde van de naoorlogse jaren tot het nu.”

Zo langzamerhand mag Naoki Urasawa wel een van de beste mangaka’s genoemd worden. Zijn langlopende series zoals Monster en 20th Century Boys zijn het bewijs dat Urasawa goed tekenwerk kan combineren met een boeiend verhaal en prachtige dialogen.

Met dit eerste deel van Asadora! laat Urasawa zien het schrijven van goede personages nog niet verleerd te zijn. Hoofdpersoon Asa is een koppig, grappig meisje. Ze sneeuwt onder in haar grote familie, maar daarbuiten staat ze haar mannetje. Zo rent ze een leeftijdsgenoot eruit die aan het trainen is voor de Olympische Spelen en voorkomt ze een inbraak en dat allemaal terwijl een tyfoon op de Japanse kust aan het inbeuken is.

asadora 1Net als in 20th Century Boys speelt ook in dit boek de Japanse geschiedenis een grote rol. De lezer gaat met Urasawa mee naar het naoorlogse Japan, een gehavende natie die haar trots is kwijtgeraakt. Veteranen worden met de nek aangekeken en veel mensen leven op elkaar gestapeld in houten huisjes. Toch is er ook veel onderlinge solidariteit. Mensen zijn samen bezig met de wederopbouw en die mentaliteit kleurt veel van de personages waar Asa mee in aanraking komt.

Het lot van Japanse oorlogsveteranen heeft een groot aandeel in dit eerste deel. Asa komt in aanraking met een voormalige piloot die nergens meer aan het werk kan komen, zij geeft hem uiteindelijk een ontroerende heldenrol als blijkt dat de tyfoon enorm veel slachtoffers gemaakt heeft.

AsadoraUrasawa krijgt vooral erkenning voor de wijze waarop hij expressie weet aan te brengen bij menselijke personages. Maar Asadora! bevat ook prachtig getekende luchtgevechten en de tekeningen van een verwoeste Japanse kustplaats blinken uit in details.

Net als het eerder genoemde 20th Century Boys is Asadora! een verhaal van de lange adem. Niet deel 1, dat is met zo veel vaart geschreven dat je het meteen wilt herlezen, maar de rampspoed die Urasawa op de eerste pagina’s schetst is nog jaren verwijderd van het naoorlogse Japan. Het wordt interessant om te zien wat voor avonturen Urasawa nog meer in petto heeft voor de onbevreesde, gracieuze Asa.

Naoki Urasawa – Asadora! 1. Viz. 208 pagina’s, zwart-wit, softcover. $ 14,99