Comics

Zalige Frankenstein met een feministische twist

Het verhaal van Frankenstein is al zo vaak afgestoft en weer tot leven gebracht dat de figuur bijna permanent onder de mensen is. Meestal is het Frankenstein die in het middelpunt staat, of een van zijn creaties, in de vijfdelige comicserie Mary Shelley Monster Hunter is het de schrijfster zelf: Mary Wollstonecraft Godwin, die dan nog niet is getrouwd met de pompeuze windbuil Percy Bysshe Shelley.

Mary, die aanvankelijk een tikje dociel achter haar beroemde wederhelft aanhobbelt, ontwikkelt zich in het verhaal razendsnel als een pittige tante die het heft in handen neemt. In historisch perspectief logisch: ze was de dochter van feministe Mary Wollstonecraft en pas negentien ten tijde van dit verhaal.

Percy, Mary en een groepje vrienden onder wie de dichter Lord Byron reizen in de herfst van 1816 naar Genève, waar zij na enige omzwervingen terecht komen in het kasteel van Frankenstein. Het is er griezelig en macaber, zoals het hoort. Daar doet Mary een ontdekking die alles overhoop haalt: de mysterieuze gastheer is helemaal niet wie ze verwachten. Sterker nog, het blijkt dokter Victoria Frankenstein, een chirurg die doden tot leven wil wekken.

Deze Victoria is een vreemde. Ze is bijvoorbeeld eerder van een hoog aangeschreven artsenopleiding gestuurd omdat ze daar als vrouw helemaal niet mocht komen. Twee jaar lang bleef ze, verkleed als man, onopgemerkt. Uiteraard is ze gekwetst en daarom wil ze wraak nemen op de misogyne horde die haar het studeren heeft belet. Voor Mary, die een feministische opvoeding genoot, koren op de molen. Victoria wil een man die ze aan haar wil kan onderwerpen om op die manier deuren voor haar kan openen die nu gesloten blijven. Samen gaan ze aan de slag, waarna ze met enig succes een man ontwikkelen: Adam.

Hoewel Victoria twijfelt over de inborst van de creatie, gelooft Mary in Adam. Helaas, want hij gaat gruwelijk in de fout en begaat een moord. Adam wordt daarop weggestuurd, het bos in. Maar daarmee begint alle ellende pas echt.

Mary Shelley Monster Hunter is een heel aantrekkelijke comic. Het verhaal en de dialogen zijn sterk, de spanning is goed gedoseerd maar vooral het tekenwerk is buitengewoon: Hayden Sherman, die eerder de hoekige, dystopische strooptocht The Few maakte, heeft een kunststukje geleverd. Zijn werk lijkt op dat van Tyler Jenkins (Peter Panzerfaust, Snow Blind) en Gary Brown (The Massive Ninth Wave): zij delen een krachtige, directe lijnvoering en een schetsmatige aanpak. Sherman tekent op een kubistische manier die prachtige pagina-layouts oplevert. De huizen en interieurs zijn ronduit schitterend en geven een mooi beeld van de beginjaren van de negentiende eeuwse glorie, zowel de volle als vergane.

Het complete verhaal is nauwelijks honderd pagina’s en toch uitgesmeerd over vijf comicdeeltjes van ieder 32 pagina’s. Dat betekent dat er steeds een behoorlijk aantal pagina’s ‘verloren’ gaan aan reclame van andere lopende comicseries. Geen groot bezwaar, het gebeurt in alle losse comics, maar Aftershock heeft er een handje van om het behoorlijk op te rekken. Dit verhaal had prima in vier delen gekund en dan was er alsnog genoeg plek geweest voor teasers en tipjes.

Vanwege de sfeervolle, expressieve pagina’s en de krachtige inkleuringen verdient dit verhaal een mooie bundeling. De bijzondere, feministische invalshoek en de zuigende spanning maakt van Mary Shelley Monster Hunter een verhaal dat thuishoort in de kast van elke rechtgeaarde Frankenstein-liefhebber.

Hayden Sherman, Adam Glass & Olivia Cuartero-Briggs – Mary Shelley Monster Hunter. Aftershock. Vijf delen van 32 pagina’s. € 4,39 per deel. Trade paperback volgt.