Strips

Stiekeme Betsy brengt zichzelf in de problemen in fijne autostrip

Veel strips verschijnen in reeksen. Als het goed is, zijn de verschillende albums los van elkaar te lezen. Wie de reeks volgt, krijgt een vollediger beeld van bijvoorbeeld de hoofdpersonages en is vertrouwd met de setting, die een nieuwe lezer nog moet leren kennen.

Van De avonturen van Betsy verscheen onlangs het derde deel, Race tegen de klok! De hoofdpersoon is Betsy Haller. Zij is in dienst van de rijke amateurracer en autoliefhebber Fritz Schlumpf. Ze spoort bijzondere auto’s voor hem op. In deel 2 van de reeks, Het zilveren spoor, was dat bijvoorbeeld ‘een elegante en zeldzame Rolls-Royce Silver Ghost uit 1921’. Dat komen we te weten doordat er op de binnenkant van het voorplat en op het schutblad van het nieuwe album twee pagina’s zijn afgedrukt van het al dan niet fictieve blad Auto-Revue uit augustus 1963.

In dit derde deel gaat Betsy achter een Talbot Lago 26C aan voor Schlumpf. Omdat hij daarmee wil racen in de Vogezen, gaat Betsy stiekem met de Talbot over de grens om alvast het parcours te verkennen. Dat heeft grote gevolgen: ze wordt verdacht van staatsgevaarlijke activiteiten en wordt zelfs gearresteerd. Verder blijkt er iemand te zijn die wel erg op haar lijkt en er dreigt ook nog iemand uit de weg geruimd te worden.

Race tegen de klok! gaat over racewagens, wat op zich geen garantie is voor vaart in het verhaal, al hoeft de lezer zich in dit album bepaald niet te vervelen. Betsy heeft lange tijd niet in de gaten in welk spel zij als pion is ingezet, maar ze is in ieder geval van plan om zelf actie te ondernemen. De vraag is wel of ze nog op tijd is.

De lezer blijft geboeid omdat hij met dezelfde vragen zit en omdat hij onvoorwaardelijk sympathie heeft voor Betsy. Ze loopt rond als mooie, jonge vrouw in een mannenwereld (de tekenaar laat geen kans onbenut om haar benen onder onze aandacht te brengen) en de band tussen haar en haar vader, die monteur is van Schlumpf, roept empathie op. Vader zal er alles voor doen om te zorgen dat ‘zijn meisje’ niets overkomt.

Aan het eind van het album is er een bonusgedeelte, waarin de auto’s uit het verhaal in het zonnetje worden gezet. Dat zijn de gangbare auto’s uit 1963 maar ook racewagens uit voorgaande tijd. Naast de Talbot is dat een Maserati uit 1948 en een Mercedes uit 1937. Van elke auto wordt het aantal cilinders genoemd, de cilinderinhoud, het vermogen en de topsnelheid. Verder een foto van elke auto en een niet geïnkte kleurentekening met Betty en/of Schlumpf bij de auto.

Race tegen de klok! is onmiskenbaar een leuke strip. Het scenario van Olivier Marin, dat goed in elkaar zit en de aandacht vasthoudt, volgt de formule van een avonturenstrip nauwgezet: iemand heeft een missie, ondervindt problemen, maar slaagt uiteindelijk.
De tekeningen van Jérome Phalippou zijn prettig: de personages bewegen natuurlijk, er is veel wisseling van decor en de auto’s zijn met aandacht getekend. Ook het inktwerk trekt de aandacht. In sommige tekeningen wordt een lijn net dikker aangezet, waardoor de afbeelding meer spreekt.

Ten slotte is de inkleuring van Fabien Alquier mooi bescheiden, maar wel effectief. Zo is de inkleuring van de blauwe Talbot altijd zo gedaan dat de rondingen van de auto goed uitkomen. Nooit wordt er op gemakkelijke effecten gespeeld: geen dramatische schaduwwerkingen, geen pogingen zich op de voorgrond te dringen. Alles staat in dienst van het verhaal.

Race tegen de klok! is een onderhoudende strip: spannend, met hier en daar de nodige luchtigheid. De heldere verhaallijn en de dito tekeningen maken de strip voor iedereen toegankelijk, niet alleen voor wie nostalgisch oude auto’s wil bekijken.

Olivier Marin & Jérome Phalippou – De avonturen van Betsy 3: Race tegen de klok! Silvester. 56 pagina’s hardcover. € 17,95.