Hazes de stripbiografie
Strips

Stripbiografie Hazes wordt nergens echt aangrijpend

Een liefhebber van de muziek van André Hazes ben ik nooit geweest, al ben ik er natuurlijk wel aan blootgesteld geweest en van sommige liedjes (her)ken ik dan ook stukjes tekst. In 1995 verscheen de documentaire Zij gelooft in mij en dat vond ik een ontroerend portret. Wat ook het oordeel over zijn werk moge zijn, dat hij een fenomeen was, kan niet ontkend worden. Aan de muziek van André Hazes en aan zijn persoon is na zijn dood (in 2004) op verschillende manieren aandacht besteed en in de Top-2000 van 2018 komt hij maar liefst tien keer voor. Waarschijnlijk is zo’n beetje alles over het leven van Hazes intussen bekend.

Je zou kunnen zeggen dat een stripbiografie niets meer toe kan voegen aan wat we al weten. Maar de makers geven in het eerste deel (Bloed, 2016) aan dat zij er alle informatie in willen samenballen. Het tweede deel, Zweet, verscheen onlangs. Het scenario is van Jan-Willem de Vries, de tekeningen zijn van Ben Westervoorde.

Deel 1 beslaat de periode 1951 – 1976, het jaar dat Hazes zijn eerste hit had, Eenzame Kerst. Het is in de loop der jaren een bekend nummer gebleven en daarom is het ook extra storend dat in de strip de tekst niet exact wordt weergegeven.
In dat eerste deel zijn wel meer smetjes te signaleren. De kleine André is bijvoorbeeld in een kruidenierszaak en wijst een pak op een schap aan. De kruidenier vraagt: ‘Bedoel je de pannekoekenmix?’ De man moet een vooruitziende blik hebben gehad: pannenkoekmix bestond nog niet in die tijd. In de tekst achter in het eerste deel worden de makers voorgesteld. Van de tekenaar wordt gezegd dat hij ‘met een kritische, romantische en nuchtere blik’ kijkt naar het leven van Hazes. Hm. In de toelichtende tekst staan meer dubieusheden op taalgebied. Bijvoorbeeld dat Hazes moeilijke gesprekken ‘vermijdde’.

De pagina’s waarop duidelijk gemaakt wordt hoe de tekenaar de stap(pen) van scenario naar eindproduct heeft gezet, zijn overigens wel interessant. We krijgen hierin een kijkje in de keuken van de striptekenaar. Het goede van Hazes, de stripbiografie is de heldere verteltrant. Overal is de verhaallijn duidelijk. Hier en daar is er tekstueel wel een aanmerking te maken. Er glipt wel eens een zin door als ‘Doe niet alsof je die kinderen iets interesseert!’

De verkoop van het plaatje De vlieger valt tegen. Enkele pagina’s verder lezen we: ‘Na een tijdje neemt zijn succes weer af’. Dat schrijf je niet na een tegenvaller. Het zijn slordigheden die vermeden hadden kunnen worden. Zoals gezegd: de verhaallijn is helder. De tekeningen zijn dat ook en dat past bij de eenvoudige teksten en de muziek van Hazes. Soms snapte ik de keus van de tekenaar niet. Zo zijn de eerste twee partners van André, Annie en Ellen, qua uiterlijk niet uit elkaar te houden. Zou hij daarmee willen zeggen dat de partners inwisselbaar waren?

De biografie zal drie delen gaan beslaan, zodat we uiteindelijk Bloed, Zweet en Tranen naast elkaar in de kast kunnen zetten. Je zou kunnen bedenken dat deel 1 over het ‘bloed’, de afkomst, gaat en deel 2 over het zweet, het harde werk, maar misschien moeten we niet zo diep willen zoeken. De twee delen geven een aardig beeld van het leven van een man met een talent, die moest leren omgaan met het leven waarin hij terechtgekomen was. Voor de Hazesfans zal alle informatie wel welkom zijn, voor anderen is de serie van drie minder interessant. Weliswaar krijgen we een aardig beeld van de persoon Hazes en zijn carrière, maar we blijven als lezer ook een beetje op afstand. Echt aangrijpend wordt het nergens.

De muziek van Hazes leeft nog, ondanks de niet altijd geslaagde teksten. Blijkbaar wist hij bij mensen iets te raken. In tijden van voetbalgekte zullen mensen nog wel een tijdje zingen dat ze van Oranje houden ‘om zijn daden en zijn doen’, zonder zich af te vragen wat het verschil tussen die twee is. Het leven van zo’n volksheld kan keer op keer verteld worden en daar zal ook wel publiek voor zijn. De strip is een genre waarin dat bij Hazes nog niet gebeurd was. Tot nu toe. We wachten het derde deel af. Dan kan bij de liefhebbers de complete serie in de boekenkast.

Jan-Willem de Vries & Ben Westervoorde – Hazes, de stripbiografie. Silvester. 80 pagina’s, hardcover. € 19,95 per deel. Twee delen samen voor € 35,- (voordeelactie).
Deel 1, Bloed (1951 -1976), Deel 2, Zweet (1977 – 1990)