Nieuwsbrief

NieuwGardeHeader

Nieuwe Garde anthologieNieuwe Garde is een anthologie met strips van 57 Nederlandse en Vlaamse stripmakers van nu. Een schitterende bloemlezing van 240 pagina’s, op groot formaat en tjokvol geweldige bijdragen. Vanaf donderdag 10 maart ligt het boek in de (strip)winkel voor de sympathieke prijs van € 20. Je kunt nu al een exemplaar reserveren, bij voorkeur bij je lokale stripverkoper.

Je kunt een preview van 12 pagina’s van de Nieuwe Garde anthologie bekijken bij issuu. Op de een na laatste pagina staan ook alle namen van de stripmakers die een bijdrage hebben geleverd. Van al deze mensen komt ook een portfolio online, met wat links en persoonlijke informatie (zoals beloofd achterin het boek), maar door ziekte loopt dat momenteel wat vertraging op.

We vieren het verschijnen van dit boek met een grote Nieuwe Garde stripmarkt waar je de Nieuwe Garde aantreft, samen met uitgevers, organisaties en (small press) tijdschriften die allemaal een nieuw geluid willen laten klinken.

Vanaf die dag staat Zwolle een maand in het teken van de Nieuwe Garde, met naast de stripmarkt (5 maart, Academiehuis) ook interviews en lezingen (10 maart, Stadkamer), workshops (19 maart, Stadkamer) en een expositie (5 t/m 26 maart, Academiehuis). Hieronder vind je alle details.

Instagram: @nieuwegardefestival
Facebook evenement: Nieuwe Garde festival
Promotiemateriaal: Promotiemateriaal Nieuwe Garde (zip)

 

Nieuwe Garde stripboeken in de bibliotheek

Openbare bibliotheek Zwolle
Stadkamer Centrum, Zeven Alleetjes 1a in Zwolle

Speciaal voor het Nieuwe Garde festival heeft de openbare bibliotheek (Stadkamer Centrum) haar assortiment aangevuld met stripboeken gemaakt door auteurs die ook een bijdrage hebben geleverd aan de Nieuwe Garde anthologie. Uiteraard liggen er ook enkele exemplaren van de anthologie zelf. Zolang het festival duurt kun je de boeken vinden op een speciaal daarvoor ingerichte display. Hij is niet te missen, want erachter staat een banier met daarop het omslag van de anthologie. Zolang het festival duurt liggen de boeken er ter inzage, maar vanaf april worden ze ook uitgeleend.

 

Nieuwe Garde stripmarkt

Zaterdag 5 maart, 11 – 17 uur
Academiehuis Grote Kerk, Grote Markt 18 in Zwolle
Gratis entree

Auteurs die een kraam hebben gereserveerd zijn Abe Borst, Esther van de Bund, Aiden Yoon, Essa, Alessa Rikken , Anastasia Krylova, B. Carrot, Beeldstorm (Nienke de Ruiter, Vick Henriquez, Mars Oosterom, Wick Gloudemans, Zie Groenen), Bob op ‘t Land, Ruben Gringhuis, Coen Vosveld, Charlotte Pasveer, Coco Ouwerkerk, De Noorderlingen (Skelte Braaksma, Kay de Vries), Dido Drachman, Evi Nijs, Gus Moystad, Helene Lespagnard, Vincent Kings, Indi Vos, Jan Willem Spakman, Jeroen Funke, Johan de Rooij, Jolein Kirpestein, Karin Blaauwijkel, Sabrina Kooijmans, Kenny Rubenis, Kimberly Geelen, Lae Schafer, Leeminarium, Marianne Elsendoorn, Mattt Baaij, Miel Vandepitte, Mina Rassouli, Natasja van Gestel, Niek van Ooijen, Melanie Kranenburg, Nik Heemskerk, Renee Rienties, Roxanne, Rob van Barneveld, Ron Schuijt, Sam Kaufmann, Sanne Knijpstra, Gijs Kreutzkamp, Danique van Polen, Sarah San van der Wagt, Tamara Ansing, Sterric, Charlotte Muniken, Valentijn Hamel, Suze Scholten, Floor van de Brink, Corne van Esterik, Tim Layae, Vince Logtenberg, Wommol, Wouter Goudswaard, Lode Peeters, Merel Moonen en een aantal studenten van de opleiding Comic Design & Animation van ArtEZ.

Uitgevers en tijdschriften komen er ook, te weten Aline, Bries, Brul!, Loopvis, Menlu, Oogachtend, Scratch, Soul Food Comics, Syndikaat en Zone 5300 en verder nog Studio Hoekhuis, Stichting Debutantenfonds Beeldverhaal en natuurlijk de 9e Kunst.

 

Nieuwe Garde expositie

Zaterdag 5 maart – zaterdag 26 maart
Academiehuis Grote Kerk, Grote Markt 18 in Zwolle
Gratis entree

Tijdens de grote Stripmarkt op 5 maart presenteren we niet alleen de Nieuwe Garde anthologie met allemaal aanstormende stripmakers, maar ook een heuse expositie! Deze expositie bevat een selectie van Nieuwe Garde-makers die je gratis en op A0-formaat kunt bewonderen van 5 t/m 26 maart in Academiehuis Grote Kerk. Komt dat zien!

 

Lezingen

Hanco Kolk in gesprek over beeldtaal, strips maken en ArtEZ

Donderdag 10 maart, 12:30 – 13:30 uur
Stadkamer Centrum, Zeven Alleetjes 1a in Zwolle
Gratis entree
Meer informatie op de site van Stadkamer

Hanco Kolk, een van de meest succesvolle auteurs in Nederland en bekend van o.a. S1ngle, Meccano, Gilles de Geus, Robbedoes: Tulpen uit Istanboel en De man van nu, wordt door 9e Kunst redacteur Stefan Nieuwenhuis aan de tand gevoeld over zijn werk, strips, beeldtaal en de opleiding Comic Design van ArtEZ Zwolle waar hij docent is.

Barbara Stok vertelt over de filosoof, de hond en de bruiloft

Donderdag 10 maart, 19:30 – 20:30 uur
Stadkamer Centrum, Zeven Alleetjes 1a in Zwolle
€ 5,00 entree
Meer informatie en kaartverkoop op de site van Stadkamer

Barbara Stok vertelt over haar nieuwste graphic novel, De Filosoof, de hond en de bruiloft. Een verhaal over de oud-Griekse filosofe Hipparchia van Maroneia.

“Dit boek zet aan tot lezen, praten en luisteren. De filosoof, de hond en de bruiloft geeft zoveel hapklare stof tot nadenken dat een veertienjarige er prima mee uit de voeten kan. Maar ook de volwassene die het allemaal al wel weet, zal vaak genoeg even terug worden geworpen: waarom leef ik zoals ik leef?” (Lees de volledige recensie van Stefan Nieuwenhuis.)

 

Workshops striptekenen voor kinderen

Dromen in kleur

Zaterdag 19 maart, 13:30 – 15:00 uur
Doe-hoek jeugdafdeling Stadkamer Centrum, Zeven Alleetjes 1a in Zwolle
Gratis deelname
Inschrijven op de site van Stadkamer

Ooit gedroomd van landen die wij niet kennen, waar de lucht oranjerood gekleurd is en de mensen lopen op blauwe straten? In deze workshop maak jij een stripverhaal op basis van die dromen en ontdekken we hoe kleur een rol speelt binnen de fantasie en in je tekeningen. We gaan kijken naar anderen striptekenaars en laten ons inspireren door de kleurrijke werelden die deze neerzetten.

Indi Vos is een kunst-studente en striptekenaar die aan de opleiding Comic Design bij ArtEZ studeert. Haar favoriete strips zijn kleurrijk en bevatten veel textuur, iets wat reflecteert in haar eigen werk. Voor Indi gaat het maken van strips vooral om plezier en mooi-maken met als doel werelden te creëren waarin iedereen zich thuis voelt. Je kunt haar werk onder anderen vinden op Instagram: @indiscomics en op indiscomics.crevado.com.

De macht van beeld

Zaterdag 19 maart, 13:30 – 15:00 uur
Doe-hoek jeugdafdeling Stadkamer Centrum, Zeven Alleetjes 1a in Zwolle
Gratis deelname, geschikt vanaf 12 jaar
Inschrijven op de site van Stadkamer

Waarom dragen politici blauwe pakken of rode stropdassen, en waarom kijkt Obama op zijn posters omhoog? Heeft het beeld de macht om je ergens van te overtuigen, om je iets te laten doen, of te vinden? En kun je deze beelden wel altijd vertrouwen?

In deze workshop gaan we bezig met de overtuigingskracht van beeld en hoe die in de politiek ingezet wordt. We bespreken en bestuderen een aantal voorbeelden en gaan vervolgens zelf aan de slag om iets te maken. Aan het eind hebben we een sterke, overtuigende en mooie poster liggen die op menig aanplakbord niet zou misstaan!

Deze workshop is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Niek van Ooijen studeerde in 2019 af als stripmaker aan ArtEZ met Naasten, een graphic novel over mantelzorg in de laatste levensfase, die hij samen met Melanie Kranenburg tekende en schreef in opdracht van het Radboudumc. In zijn werk houdt hij zich vooral bezig met de natuur, geschiedenis, het prehistorische en poëtische verbeeldingen van mensen en emoties. Meer informatie over Niek is te vinden op niekvanooijen.nl en Instagram: @niekvooijen.