Artikelen

Klapper! Derde editie van de Nieuwe Garde Stripmarkt totaal positief

Zaterdag 9 maart was het weer goed raak in de Grote Kerk in hartje Zwolle: de derde Nieuwe Garde Stripmarkt was een voltreffer. Het was druk, gezellig en divers. Het is mooi te zien hoe de markt steeds een beetje groter, mooier en interessanter wordt: voor het eerst was er dit jaar ook een groepsexpo van studenten van de afdeling Comic Design van ArtEZ in het fraaie consistorie. Samen met de workshops en de 75 kramen was het aanbod weer indrukwekkend – en kleurrijk, vooral vanwege het artwork van Jango Jim en de aankleding van de markt door studenten van ArtEZ.

De opstelling van de kramen in de ruimte van de Grote Kerk was dit jaar veel beter, waardoor de bezoekers letterlijk en figuurlijk een goed overzicht kregen van wat er in de jonge stripcultuur gaande is.

Een groot compliment verdienen Inez en de vrijwilligers van de Grote Kerk. Zij zorgden ervoor dat alles pico bello geregeld was, zoals de catering voor de standhouders en (niet onbelangrijk) het nauwkeurig bijhouden van de bezoekersaantallen. In 2022 telden ze 1700 bezoekers en vorig jaar 1850. Dit jaar werden er precies 2231 bezoekers geturfd, een aantal waar we uiteraard trots op zijn.

Dat zorgde ook voor tevreden gezichten bij de standhouders. Veel jonge stripmakers hadden een goede omzet. Ook daar zien we vooruitgang: de meeste makers leren het publiek steeds beter kennen. Er werden live portretten getekend en er werd origineel werk, strips en vooral veel merchandise verkocht. Het publiek, gemêleerd als altijd en bestaande uit gezinnen, jongeren, stripliefhebbers en kunstzinnige types, liet zich niet onbetuigd.

Na de stripmarkt togen de makers, uitgevers en standhouders naar de netwerkborrel die in het naastgelegen café Davo was georganiseerd door stripcollectief KAF. Op de bovenverdieping was een stripexpo en er waren tekenspelletjes, maar vooral was het tijd voor napraten, netwerken, biertjes drinken en zaken doen. Daarover gesproken: er zijn niet alleen veel contacten gelegd, maar ook een paar albumdeals tot stand gekomen. Daar bewijst de Nieuwe Garde stripmarkt intussen ook zijn nut: feitelijk is de markt een omgekeerde strippitch – een verfrissend concept dus.

Volgend jaar is er natuurlijk weer een Nieuwe Garde markt. Zet de datum alvast in je agenda: zaterdag 8 maart 2025, weer in de Grote Kerk in Zwolle.

De organisatie van de Nieuwe Garde stripmarkt bedankt de gemeente Zwolle, ArtEZ hogeschool voor de kunsten, ZwolleFonds, GastvrijZwolle, het Hervormd Weeshuis en het Pictoright Fonds voor hun financiële ondersteuning.

Hieronder vind je een flinke foto-impressie van de stripmarkt, geschoten door Janna de Regt en Reinier van Olderen. Op Instagram volgen de komende dagen nog veel meer foto’s.