Comics

Veel chemie tussen Capullo en Snyder en toch laat We Have Demons een vreemde nasmaak achter

Scott Snyder (American Vampire, Wytches) en Greg Capullo (Spawn, The Creech) hebben hun comicsporen ruimschoots verdiend. Zowel individueel als schrijver respectievelijk tekenaar, maar zeker ook samen met hun legendarische Batman-run waarbij vooral de eerste jaren met The Court Of Owls horen tot de top 3 van Batman verhaallijnen. Met We Have Demons brengt het gouden duo een eigen creatie op de overvolle stripmarkt.

Na het uitdienen van een lang exclusief contract met DC mag Snyder weer werk uitbrengen bij andere uitgevers. Hij maakt daar dankbaar gebruik van. Zo verschijnt momenteel de door Tony Daniel getekende serie Nocterra bij Image, net als de serie die Snyder samen met Charles Soule schrijft: Undiscovered Country.

Snyder was na zijn tijd bij DC op zoek naar andere manieren om zijn creaties onder de aandacht te brengen en kwam uit bij Comixology, de digitale comicbook reader van Amazon. We Have Demons is een van Snyders titels die digitaal is gepubliceerd via Comixology en nu een papieren thuis heeft gevonden bij Dark Horse.

Het verhaal van We Have Demons is een dertien in een dozijn geval over de eeuwigdurende oorlog tussen goed en kwaad, hemel en hel, trouwe zielen en demonen. Het is een verhaal waarin Spawn-tekenaar Capullo weer kan laten zien wat hij allemaal in huis heeft. Zijn demonen zijn monsterlijk en zijn actiescènes groots en bloederig.

Eerlijk gezegd is het verhaal verre van origineel, maar oh zo lekker. Als lezer weet je bij Snyder eigenlijk altijd wel wat je krijgt. Hij is geen man van diepe filosofische hersenspinsels, maar van de grote gebaren, die hij het liefst gepaard laat gaan met veel, heel veel actie. Snyder is echt een blockbuster comicschrijver, waar bijvoorbeeld een Tom King (die de Batman-titel overnam van Snyder) veel meer geïnteresseerd is in de psychische ontwikkeling van zijn karakters.

Waar We Have Demons echt schuurt is bij hoofdpersoon Lam Cullen. Zij is een heel slimme twintiger, die niet doorheeft dat haar vader jarenlang een dubbelleven heeft geleid als demonendoder. Lam Cullen heeft kort zwart haar en een armprothese en lijkt veel op een kruising tussen Val Riggs, het hoofdpersonage van Snyders andere titel Nocterra en Alita van de bekende manga Battle Angel Alita. Het is jammer dat Snyder en Capullo niet de tijd genomen hebben om het hoofdpersonage een echt unieke look te geven. Vooral aangezien haar karakterontwikkeling matig is.

Daarnaast krijg je als lezer niet genoeg waar voor je geld. De tradepaperback bestaat uit de eerste drie deeltjes van We Have Demons en daarnaast een heleboel scripts en wat schetsen. De verhouding tussen de comic en de extra’s is nogal scheef. Dat is extra jammer omdat je ondanks alle bezwaren in een lekkere vaart door de comic heen vliegt. Wat dat betreft zijn Snyder en Capullo echte vakmannen.

Of er ooit meer komt, is nog maar de vraag. Sinds een update van Amazon in februari 2022 ligt Comixology danig op zijn gat. Een aantal andere app-makers is druk bezig om in dit gat in digitale comics te springen. De eerste contracten met uitgeverijen als Image en Boom zijn getekend, maar of en waar Snyder en Capullo hun We Have Demons gaan vervolgen is een groot vraagteken.

Scott Snyder & Greg Capullo – We Have Demons 01. Dark Horse. 200 pagina’s. $19.99