Comics

The Lonesome Hunters: Tyler Crook ontpopt zich tot alleskunner

Dat Tyler Crook geweldig kan tekenen, bewees hij onder meer met Harrow County. Dat hij daarnaast ook een goede schrijver is, bewijst hij met The Lonesome Hunters een serie over een magisch zwaard, een norse, oude man en een tiener die continu het goede wil doen.

The Lonesome Hunters is aan de ene kant een dertien in een dozijn verhaal over magie, monsters en een zwaard. Aan de andere kant is het een verfrissend boek omdat de held geen supermodel is, maar een oude man die het liefst zo weinig mogelijk sociaal contact heeft en al jarenlang een onopvallend leven leidt. Crook weet dit zeer treffend te schetsen in de eerste splashpagina waarin we Howard, zoals de man heet, in een grauwe stad op weg is naar de toko om blikvoer te halen. Howards leven verandert als buurmeisje Lupe om hulp vraagt, want haar voogd is bezeten door een soort van ekstergod die alles wat glimt in haar bezit wil hebben. Het leven van Howard en Lupe verandert vanaf dat moment.

Crook weet met The Lonesome Hunters een geheel eigen sfeer te scheppen en wordt daarbij enorm geholpen door de ervaring die hij opdeed tijdens het werken aan Harrow County met schrijver Cullen Bunn. Zo keren de mooie openingspagina’s die Harrow County kenmerken terug in The Lonesome Hunters.

Het zijn stuk voor stuk prachtige stillevens met een continue dreiging. Die dreiging voelen Howard en Lupe ook, want ze worden op de hielen gezeten door Howards voormalige kerk die het magische zwaard terug willen en in Howard een duivelszoon zien. Of dat niet genoeg is, is ook de mysterieuze eigenaar van het zwaard op zoek naar het duo en blijft de ekstergodin zich bemoeien met alles en iedereen. Een andere overeenkomst met Harrow County is dat beide series zich niet afspelen in de grote stad, maar op het platteland en in de kleinere steden waarin de tijd net wat langzamer lijkt te gaan.

Crook heeft naast het teken- en schrijfwerk ook de typografie in eigen hand gehouden. Met als resultaat dat dialogen af en toe deel uitmaken van het tekenwerk zelf; er als het ware in opgaan en je als lezer een en ander zou kunnen missen.

The Lonesome Hunters is een serie die langzaam maar zeker steeds meer geheimen prijsgeeft. Crook geeft zichzelf de tijd om zijn verhaal te laten ‘ademen’ bijvoorbeeld door een zijstraat in te gaan waarin een wolvenmoeder en haar kind centraal staan.

In zijn nawoord schrijft Crook dat hij het belangrijk vond dat in zijn supernatuurlijke verhaal echte mensen centraal staan, daarom heeft hij gekozen voor een a-typische hoofdpersoon en probeert hij zoveel mogelijk karakters te tekenen die realistisch overkomen.

The Lonesome Hunters is de serie waarin Crook zijn vakmanschap als allround comicartiest bevestigt.

Tyler Crook – The Lonesome Hunters vol 1 & 2. Dark Horse. 120 blz. $19.99