Wash Day Diaries
Strips

In de Wash Day Diaries is haarverzorging de luchtige schakel die alledaagse zorgen met elkaar verbindt

Wash Day DiariesEen goede strip laat je nieuwe werelden ontdekken en haalt je even weg uit de alledaagse waan. Vaak komt dat neer op spannende buitenaardse avonturen of tijdreizen, maar soms kan zo’n andere wereld veel dichterbij liggen.

Wash day diaries is het vervolg op de Kickstarter Wash day, wat als kort verhaal uitermate succesvol bleek. Het verhaal speelt in de New Yorkse Bronx en draait om het ogenschijnlijk simpele ritueel van zwarte vrouwen en hun haar. We volgen vier vriendinnen bij hun dagelijkse beslommeringen, geconcentreerd rond de dag waarop alle aandacht gaat naar de haarverzorging. Toegegeven, dit is een premisse die niet onmiddellijk aantrekkelijk is. Toch is het al direct vanaf de eerste pagina’s duidelijk dat hier iets bijzonders gaat gebeuren.

Wash Day DiariesIn vijf korte verhalen volgen we beurtelings en nauwgezet het nauwkeurige proces dat de vier vriendinnen doorlopen om hun haar gezond en stijlvol te houden. Ze staan met elkaar in contact via de chatgroep op hun telefoons en het voelt alsof je als lezer zomaar lukraak in hun leven gedropt wordt. Een leven dat flink anders is dan dat van de gemiddelde witte Nederlandse man (striplezer).

Vier verschillende levens, allen met hun eigen problemen, maar verbonden in vriendschap. De rode draad van de haren verbindt de verhaallijnen, maar is daarnaast ook daadwerkelijk een belangrijk motief. In deze zwarte gemeenschap is het haar een hoofdzaak, net zo goed als voor Italianen eten geen bijzaak maar een dagbesteding is. Via hun bijzondere aandacht voor details en verschillen in smaak – pruiken, invlechten, kralen, golvend – worden de verschillende vrouwen achteloos geïntroduceerd. Langzaam worden hun levens verder open gelegd en blijkt dat ze allemaal met andere zorgen te maken hebben. De één kampt bijvoorbeeld met een slepende depressie, de ander zit in een ingewikkelde driehoeksrelatie en de derde worstelt met een complex verleden met haar grootmoeder.

Wash Day DiariesSchrijfster Jamila Rowser maakt deze verhalen op knappe wijze verteerbaar. Er is genoeg reden om dit boek zwaar op de hand te maken, maar het luchtige thema van de haren en kapsels is een perfecte kapstok om de vaart erin te houden en biedt steeds de juiste mate van verlichting. De teksten zijn puntig en eenvoudig, ze zorgen voor een makkelijk leesbaar verhaal.

Door het felle kleurgebruik straalt het boek energie en snelheid uit, de tekeningen knallen van het papier. Tekenaar Robyn Smith maakt sowieso slim gebruik van kleuren. Iedere vriendin heeft haar eigen kleurstelling, waardoor de dames makkelijk uit elkaar te houden zijn. Daarbij passen de kleuren ook nog eens perfect bij de verschillende levensverhalen. Het sombere verhaal is donkerblauw en paars, chaos is knallend roze en melancholie stemmig geel. Wanneer de dames in het afsluitende hoofdstuk eindelijk allemaal samenkomen, zijn zij gekleed in de kleuren van ‘hun’ verhaal en valt alles in elkaar.

Wash Day DiariesWash day diaries biedt een kijkje in levens die zowel doodnormaal als onvoorstelbaar zijn. Gelukkig is het geen zwarte Sex in the city geworden, doordat de zaken niet geromantiseerd of overdreven grappig gemaakt worden. Rowser en Smith tonen dat het echte leven op zichzelf al interessant genoeg is, terwijl ze tegelijkertijd een kijkje bieden in een voor velen onbekende wereld.

Jamila Rowser & Robyn Smith – Wash day diaries. Chronicle Books. 160 pagina’s. € 20,99